DTP'den yargıya rest

Güncelleme Tarihi:

DTPden yargıya rest
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2007 14:32

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, DTP Milletvekillerine dokunulmazlık konusunda çifte standart uygulandığını belirterek DTP milletvekillerinin yargılamalara ve ifade verme taleplerine olumlu karşılık vermeyeceklerini bildirdi. Mecliste basın toplantısı düzenleyen Kaplan, “Bu tehlikeli, ayrımcı ve toplumu gerginliğe sürecek yaklaşım derhal son bulmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

 

Kaplan, DTP Milletvekilleri Aysel Tuğluk, Ayla Akat Ata ve Sebahat Tuncel hakkında yaptıkları açıklamalar nedeniyle açılan davaların Anayasanın 14. Maddesi uyarınca sürdürülmesinin yasalara aykırı olduğunu belirtti.

Kaplan, bu arada DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis hakkında Tunceli Cumhuriyet Savcılığının ifade alma davetiyesi gönderdiğini ve gelinmediği takdirde zorla ve yakalanma suretiyle icra edileceği hususunun bildirildiğini söyledi. Kaplan, bunun da dokunulmazlıklar konusundaki anayasa hükümlerine aykırı olduğunu vurguladı.

“MİLLETVEKİLİ İFADEYE ÇAĞRILAMAZ”

Kaplan, “Meclis kararı olmadıkça hiçbir makam hiçbir milletvekilini ifadeye çağırılamaz, tutuklanamaz, yasadışı bir uygulamaya gidilemez, çifte standart uygulanamaz” dedi.

Haberin Devamı

Kaplan, Tuğluk ve Ata ile ilgili mahkeme yazısının Meclis Genel Kuruluna sunulmasının da Meclis İçtüzük’üne ve Anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

Kaplan, bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:

“Anayasal ve yasal tüm düzenlemelere karşın, DTP Milletvekillerine yönelik bu çifte standart ve hukuk dışılık aynı zamanda üyelerin şahsında Meclise yönelmiştir. Böylesi durumlarda başta Meclis Başkanı olmak üzere tüm üyelerin daha duyarlı olması, demokratik bir toplum ve hukuk devleti olmanın asgari ölçütüdür. Bu tehlikeli, ayrımcı ve toplumu gerginliğe sürecek yaklaşık derhal son bulmalıdır. Bu nedenlerle yasadışı bu uygulamalar karşısında milletvekillerimiz süren yargılamalara katılmayacak, savcılık ifade istemlerine cevap vermeyecek, dokunulmazlığın gereği ne ise ona göre hareket edilecektir. Meclis Başkanını ve Meclisi bu tehlikeli yaklaşım karşısında en kısa sürede tavır koymaya davet ediyoruz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!