İnternet’te güvenli bankacılık elinizde

Güncelleme Tarihi:

İnternet’te güvenli bankacılık elinizde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2007 00:00

Şu online bankacılık ne güzel iş... Açıyorsunuz İnternet’i, giriyorsunuz bir sayfaya, bütün hesap bilgileriniz önünüze dökülüveriyor. Ondan sonra ister vadeli hesap açın, ister kredi kartı ekstrenizi kontrol edin, ister fatura ve vergi borçlarınızı ödeyin, ister para gönderin. Bankada kuyruk bekleyerek yapacağınız bir çok işlemi oturduğunuz yerden parmağınızı oynatarak halledebiliyorsunuz. Ancak tabii gerekli önlemlere dikkat etmek koşuluyla.

İnternet bankacılığını kullanırken bazı prensipleri göz ardı eder ve dikkatsizce davranırsanız, tüm varlıklarınızı ve kişisel bilgilerinizi bir anda tanımadığınız birinin kontrolüne geçmiş bir halde bulabilirsiniz. Peki İnternet bankacılığında nelere dikkat etmeli? İşte size güzel bir liste...

ParolanIza sahİp çIkIn

İnternet bankacılığına girebilmek için önce parolanızı girmeniz gerekir. Bu yüzden kullanıcı adı ve parolanızı iyi saklamanız çok önemli. Bu bilgileri ezberinizde tutun ve ne bilgisayarınızda, ne de kağıt üzerinde herhangi bir yere yazmayın. Parola seçerken doğum tarihiniz, ardışık rakamlar veya sizinle ilgili kolay tahmin edilebilecek şeyler kullanmaktan kaçının.

İNTERNETKAFELERE DİKKAT

İnternet bankacılığı için İnternet kafelerdeki bilgisayarlar başta olmak üzere, asla başkalarının da kullanımına açık olan bilgisayarları kullanmayın.

Sanal klavyelerİ kullanIn

Sanal klavye kullanırken de karışık klavye dizilimini kullanmaya özen gösterin. Böylece tuş vuruşu kaydeden veya fare tıklamalarını takip eden asalak yazılımları atlatabilirsiniz.

Adresİ kendİnİz yazIn

Bankanızın İnternet sitesine girmek için e.posta veya İnternet üzerindeki bağlantıları tıklamaktan kaçının.

TarayIcInIzI güncelleyİn

Sistem ve tarayıcı güncellemeleri, çoğu zaman yeni çıkan güvenlik tehditlerine karşı ek önlemler içerirler.

GÜVENLİK YAZILIMLARI EDİNİN

Bunlar dışarıdan veya içerden gelebilecek, kolayca fark edemeyeceğiniz tehditleri sizden uzak tutar.

E.posta TUZAĞINA DÜŞMEYİN

Eğer bankanızdan gelen bir e.posta mesajı, sizden bir işlemi doğrulamanızı istiyor ve bunun için sizden doğrudan veya yönlendirdiği form aracılığıyla parolanızı girmenizi bekliyorsa bu bir dolandırıcılık girişimi olabilir. Hiçbir banka, sizden telefonda veya e.posta yoluyla parolanızı istemez. Eğer ilgili mesajdaki bağlantılara tıklayıp formu doldurduysanız, hemen bankanızla irtibata geçin.

Akbank CeBIT’e yeniliklerle geliyor

Bu yıl da fuarın resmi bankası olan Akbank, teknolojiyi yenilikçi anlayışla bir araya getiren bankacılık çözümlerini 7. salonda sunacak. Sabit hatlardan da aranabilen cepKredi hattı, Wings ve Axess kredi kartına sahip olmak isteyenler için Anında Kart Basım Hizmeti, Büyük Kırmızı Ev kapsamında geliştirilen Emlak Arama, şube vitrinlerinden dokunarak kredi başvurusu yapmanızı sağlayan Dokunmatik İnteraktif Ekran, İnternet’ten hızlı kredi başvurusu yapmak için yeni bir kanal oluşturan WebKredi ve yatırım adına ihtiyaç duyabileceğiniz tüm fonksiyonları bir araya toplayan Akbank Yatırımcı, Akbank’ın fuarda sergileyeceği yeniliklerden bazıları.

İş Bankası’ndan jet hızıyla kredi

İş Bankası, elektronik imzayı kredi süreçlerine uyarlayarak kredi anlayışında yeni bir çığır açıyor. Elektronik imzanızı kullanarak, İş Bankası Mobil Kredi uygulamasında 5 bin YTL tutara kadar nakit ihtiyacınızı anında karşılayabiliyorsunuz. Önce cep telefonunuzdan hızlı nakit kredi talebinde bulunuyorsunuz. Başvurunuz onaylandıysa, doğruca en yakın İş Bankası para çekme makinesinin yanına giderek elektronik imzanız yardımıyla işlemi sonuçlandırıyorsunuz. Ardından ister kredi tutarını hesabınıza aktarıyor, ister oracıkta nakit olarak çekiyorsunuz.

Garanti Bankası’ndan dokunaklı çözümler

Bu yıl neredeyse tüm dünyanın önüne geçerek temassız kredi kartlarını kullanan ilk birkaç ülke arasındaki yerimizi aldık. Bu kartlarla sadece okuyucu cihaza yaklaştırma yoluyla ödeme yapılabiliyor. Bu süreç hem kasada bekleme zamanını azaltıyor, hem de kartla tüketimin artması gibi ilginç bir etki yaratıyor. Garanti Bankası, MasterCard ile yaptığı iş birliği sonucu önce Bonus Trink Saat ile temassız kredi kartını kol saatine taşıdı. Daha sonra bunun anahtarlık ve cep telefonuna iliştirilebilen hallerini de kullanıma sunarak beğeni topladı. Bir sonraki adımı merakla bekliyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!