Borçtan kurtulmak için kendini ’ölmüş’ gösterdi

Güncelleme Tarihi:

Borçtan kurtulmak için kendini ’ölmüş’ gösterdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2007 02:00

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, inanılmaz bir sahtecilik örneği sergileyen sanık hakkında verilen beraat kararını bozdu. Sahte ölüm raporu düzenleyerek nüfustan kaydını sildiren sanığın beraatine karar veren Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı Yargıtay’dan döndü.

KIRIKKALE’de yaşayan 3 çocuk babası Şuayip Vural, aracını satmak için gazeteye ilan veren M.Y. ile irtibat kurdu. Vural, pazarlık sonucu aracı 17 bin 500 YTL’ye almaya karar verdi. Taraflar, kendi aralarında satış sözleşmesi düzenledi. Aracı alan Vural, parayı ödemeden sırra kadem bastı. Hakkında dolandırıcılık suçundan dava açılan Vural’ın gıyabi tevkif kararı çıktı. Savcılık, Vural hakkında 1998, 2001 ve 2002 yıllarında de dolandırıcılık suçundan üç ayrı dava daha açıldığını tespit etti.

KARISI İŞBİRLİKÇİSİ

Vural, üç ayrı mahkemenin mahkûmiyet ve tevkif kararı sonrası müthiş planını uygulamaya koydu ve "ölmeye" karar verdi. Kendisinden davacı olanların takibinden kurtulmak için "Keskin İlçesi, Güloynak Köyü’ne kayıtlı Şuayip Vural 24.03.2003 tarihinde kanserden ölmüştür" şeklinde sahte evrak düzenledi. Sahte ölüm tutanağını Keskin İlçe Nüfus üdürlüğü’ne gönderdi ve kütüğüne kaydettirdi. Vural’ın eşi, ölüm kayıtlarını mahkemelere sundu. Nihal Vural, kanser hastası olan kocasının trafik kazası geçirerek öldüğünü belirtti. Sahte ölüm raporlarının mahkemeye intikal etmesinin ardından, Vural hakkında açılan davalar düşmeye başladı.

Sattığı aracın parasını alamayan ve Vural hakkında suç duyurusunda bulunan M.Y. ise olaydan şüphelendi ve Vural’ın "Önder Yiğit" adına düzenlenmiş sahte bir kimlikle yaşadığını tespit etti. Vural, M.Y’yi arayarak "6 bin YTL verirsen arabanı sana teslim ederiz, yoksa arabayı parçalara ayırır satarız" dedi. Vural’ın teklifini kabul eden M.Y. buluşma teklifinde bulundu ama yakalanacağını anlayan Vural, olay yerinden kaçtı.

M.Y. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak Vural’ın yaşadığını ihbar etti. Suç duyurusu üzerine Şuayip Vural hakkında yakalama emri çıkartıldı. Vural’ın peşini bırakmayan M.Y. Antalya’nın Alanya ilçesinde eşiyle tatil yaptığı sırada plajda güneşlenen Vural’ı polise ihbar etti. M.Y’nin aracında eşiyle gezerken yakalanan Vural, Kırıkkale’ye getirildi. Vural’ın üzerinde başka isimlere düzenlenmiş sahte kimlikler de bulundu. Emniyet yetkileri, Vural’ın kaldığı yerde yaptıkları aramalarda boş bırakılmış 13 adet MERNİS tutanağı da tespit ettiler.

YARGITAY BOZDU

Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya başlayan Vural, üzerine atılı suçları kabul etmediğini beyan etti. Mahkeme, Vural’ın beraatine karar verdi. Dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 11. Ceza Dairesi, mahkemenin kararını bozarak Şuayip Vural’ın "sahtecilik" suçundan mahkûm edilmesini istedi. Yargıtay, bozma kararında şu görüşlere yer verdi:

"Sanığın, gerçeğe aykırı olarak düzenlediği ölüm raporu içeriğine göre kendisini ölmüş gibi gösterip bu belgenin bağlı bulunduğu nüfus idaresine intikalini sağlayarak ’ölüm vakıasını’ nüfus kütüğüne kaydettirmesinden ibaret eyleminin ’resmi belgede sahtecilik’ suçunu oluşturduğu gözetilerek, eyleme uyan suç vasfına göre karar verilmesi, hükmün bozulmasına oybirliğiyle karar verildi."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!