’Para verin MASAK dosyanızı kapatalım çetesi’ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

’Para verin MASAK dosyanızı kapatalım çetesi’ uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2007 00:00

Sahtekarlar, para kazanabilmek için Mali Suçları Araştırma Kurumu’nun (MASAK) adını da kullanmaya başladı. MASAK’ta halen denetim elemanlarınca karapara aklama incelemesi yapılan çeşitli kişi ve kuruluşları arayan bazı kişilerin, "Bakın siz inceleniyorsunuz. Ama bizim güçlü adamlarımız var. Şu kadar verirseniz, karapara dosyanızı kapattırırız" dedikleri öğrenildi.

SAHTEKARLAR, para kazanabilmek için kara parayla mücadele için kurulan Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurumu’nu (MASAK) da işlerine alet etmeye başladı. MASAK’da halen denetim elemanlarınca karapara aklama incelemesi yapılan çeşitli kişi ve kuruluşları arayan bazı kişilerin, "Bakın siz inceleniyorsunuz. Ama bizim güçlü adamlarımız var. Şu kadar verirseniz, karapara dosyanızı kapattırırız" dedikleri öğrenildi. Aynı şekilde MASAK’da inceleme dosyası olmayan, fakat diğer birimlerle çeşitli ihtilafları bulunan bazı firmalardan da, "Siz, MASAK tarafından da karapara incelemesine alındınız. Ancak bu dosyanızı kapattırabiliriz" denilerek, rüşvet istendiği ortaya çıktı.

MASAK’TAN UYARI: Bu gelişmeler üzerine MASAK, bütün kişi ve kuruluşları, bu tür dolandırıcılık ve sahtekarlık olayları konusunda uyardı. Uyarı yazısında, son zamanlarda, "aklama suçu incelemesindeki dosyaları kapattırabileceğini" söyleyerek, insanlardan menfaat temin etmeye çalışan dolandırıcılar ile finansal kuruluşları arayarak, kendisini MASAK yöneticisi olarak takdim eden sahtekarların mevcudiyetine ilişkin bilgiler edinildiği belirtilerek, şöyle denildi:

BİZE BİLDİRİN: "Suç sayılan bu tür fiillerle MASAK mensuplarının, MASAK adına aklama suçu incelemesi ve yükümlülük denetimi yapan denetim elemanlarının hiçbir ilişkisi yoktur ve olması da asla düşünülemez. Bu sebeple, bu türden veya başka bir biçimde yasal olmayan tekliflerle karşılaşanların, elde edebildikleri bilgilerle durumu derhal ilgili Cumhuriyet Savcılıklarına ve MASAK Başkanlığına bildirmeleri gerekmektedir."

İÇERİDEN BİRİLERİ: Sahtekarların, MASAK tarafından helin incelenmekte olan firmaları aramaları, bu işi yapanların MASAK içinden de işbirliği yaptıkları birilerinin olduğu şüphesini yarattı. Yetkililer, bu çetelerin MASAK tarafından yapılan kara para incelemelerini bu kadar yakından takip edebilmelerinin başka bir yolunun olmadığını kaydediyorlar.

Kredi kuruluşlarına sahte ihbarda bulunan da var

ULUSLARARASI bazı firmalar için karalama kampanyaları ve şahsi menfaat teminine yönelik çalışmalar yapıldığı belirlendi. Uluslararası bir finans kuruluşundan kredi talep eden bir büyük Türk firması için, kendisini MASAK Başkanı olarak tanıtan bir kişi tarafından yalan ihbarda bulunuldu. Uluslararası finans kuruluşunu telefonla arayan ve kendisinin MASAK Başkanı olduğunu belirten bir kişi, görüştüğü yetkiliye "Sizden kredi isteyen x firmasının karapara akladığını tespit ettik. Bu firmaya kredi vermeyin" şeklinde uyarıda bulundu. Finans kuruluşu yetkilisi, bu kişiden, telefon numaralarını istedi, ancak olumlu yanıt alamadı. Bunun üzerine finans kuruluşu yetkilileri, internetten MASAK’ın telefon numaralarına ulaştı ve kurumu arayarak, kendilerine yapılan ihbarı teyit etme yoluna gitti. Yapılan görüşmelerde, MASAK’tan böyle bir telefon açılmadığı gibi, söz konusu firmanın karapara incelemeleriyle hiçbir ilişkisinin olmadığı da anlaşıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!