Kaz tüyü mevsimi geldi

Güncelleme Tarihi:

Kaz tüyü mevsimi geldi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2007 00:00

Havalar yavaş yavaş serinliyor. Soğuk günlerde sıcak bir yorganın altında ısınmak herkesin en büyük hayali. Günümüzün yaklaşık üçte birini uykuda geçirdiğimizi düşünürsek sıcak tutarken içinde kendimizi alabildiğine rahat hissedebileceğimiz doğru yorgan ve yastığı seçmek önemli. Kaz tüyünden üretilen yastık ve yorganlar ideal sıcaklığı sağlamaları ve pike gibi hafif olmaları nedeniyle son yıllarda gittikçe daha çok tercih edilen ürünlerin başında geliyor. Ayrıca kolay yıkanmaları, terletmeden ısıyı korumaları da önemli.

Haberin Devamı

Dünyada kaz tüyü ihracatı yapan ülkelerin başında Macaristan, Polonya ve Kanada var. Türkiye’de de Maya Tekstil, kaz tüyü yastık ve yorgan pazarının yüzde 60’lık payına sahip. Firma, Penelope, Maya Elite ve Othello markalarıyla tüm dünya için kaz tüyü yastık ve yorganlar üretiyor. Ürünlerinde Macar kazlarından elde edilen tüyleri kullanıyor. Çünkü Macar kazları dünyadaki diğer evcil kazlara oranla daha büyük ve güçlü. Bu sayede Macar kazlarından kaliteli ve dolgun tüyler elde edilebiliyor. Firma üretiminin bir bölümünü Hollanda, Japonya, Ürdün, Portekiz, Rusya, Ukrayna, Suudi Arabistan, Nijerya, Libya, Macaristan ve Kore gibi ülkelere ihraç ediyor. Şirket yetkilileri sıcak ülkelerde de kaz tüyünün tercih edilmesini ürünlerin yaz aylarında da terletmeme özelliğine bağlıyor.

Yastık ve yorganlarda kaz tüyünün yararlarını ve alışveriş sırasında nelere dikkat etmemiz gerektiğini Maya Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Demirel’le konuştuk.

Haberin Devamı

Neden kaz tüyü

 Ömrü ortalama 20 yıl. 

Çok hafif. 

Yıkanabilir, terletmeyen, hijyenik bir madde.

 Doğal yapısıyla gece boyunca vücut ısısını dengeliyor, hidroskopik özelliği sayesinde vücudun nefes almasını sağlıyor. Gece vücudun terini emiyor, gündüz bu nemi geri bırakıyor.

 Hafif, estetik ve hareket kolaylığı sağlıyor.

 Bakteri barındırmadığı için kokusuz. Nem ve yağ tutmadığı için toz akarı barındırmıyor. 

Elyaf, pamuk ve yüne göre daha pahalı, ancak kullanım ömrü çok daha uzun olduğu için daha ekonomik.

 Diğer dolgu maddeleriyle karşılaştırıldığında ısı koruma gücü iki buçuk kat daha fazla.

 Yastık ve yorganların kabarık ve gösterişli durmasını sağlıyor.

Kaz tüyü yastık ve yorgan seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor?

/images/100/0x0/55ea52e8f018fbb8f8787110


 Dolgu kalitesi: Öncelikle gıdık ve sırt tüyü oranına dikkat etmek lazım. Burada tüyün kalitesi ve yumuşaklığı fiyatı belirleyen en önemli etken. Gıdık tüyü arttıkça yumuşaklık, hafiflik ve sıcak tutma oranı, sırt tüyü arttıkça esneklik artıyor. Her iki tüyün farklı oranlarda kullanıldığı ürün çeşitleri de tercih edilebilir. 

Kumaş: Tüy geçirmez (downproof) kumaş olması gerekli. Kumaşın kalitesi, üretildiği iplik, tel sayısı tüyden üretilen ürünler için önemli. Tüy geçirmezlik apresi ve yüksek tel sayısı içeren bir kumaş, tüylerin dışarı çıkmasını engeller, daha dayanıklı ve yumuşak olur. Ayrıca içeriye mite girmesini de engelller.

 Dikiş: Kutu kaset modeli ile dikilen yorganlarda tüyler homojen dağıldığından bu model yorganlar daha iyi ısı tutar. 

Ebat: Yastık ve yorgan ebadı kullanım ihtiyacına göre seçilmeli.

NASIL ÜRETİLİYOR

Maya Tekstil ithal ettiği kaz tüyünü, 2006 yılında kurduğu İtalyan ortaklı entegre tesis Mayoca’da toz alma, yıkama, soğutma, kurutma, ayrıştırma işlemlerinden geçiriyor. Ardından karıştırma, doldurma ve paketleme süreçlerini gerçekleştiriyor. Yastık ve yorganlar kullanılmadan önce de pek çok defa yıkamadan geçip yağ, toz ve bakteri gibi öğelerden arındırılıyor.

Kaz tüyü yastık ve yorganın bakımı nasıl olmalı?

 Haftada bir kez silkelenip havalandırıldığında, dolgusu gevşer ve yeniden kabararak nemden arınır.

 Yorgan ve yastıklarınızı koruyucu bir kılıf içerisinde bulundurmak tüy üzerindeki kılıfın zarar görmemesi için önemli. 

İyi teknolojiyle üretilmişse ürünlerinizi defalarca yıkayabilirsiniz. Temizlerken kılıfından çıkarmaya gerek yok. İlk tercihimiz kuru temizlemeci olmalı. Ama evde yıkamak istiyorsak, kılıfıyla birlikte yorgan ve yastıkları çamaşır makinesinde düşük ısıda, yumuşak bir deterjan kullanarak yıkayabiliriz. Ama çamaşır makinesinin sıkma fonksiyonunu çalıştırmamak gerekiyor. Yorgan ve yastıkları güneş altında değil, gölgede kurutmalıyız. Eğer ayrı bir kurutma makinemiz varsa, kurutma işlemi burada da yapılabilir. Ancak kurutma makinesinin içine bir tenis topu atmak gerekiyor. Tenis topu, yorgan ve yastıktaki tüylerin birbirine yapışmasını engelliyor.

İKİ ÇEŞİT KAZ TÜYÜ VAR

Gıdık tüyü: Kazın göğüs ve boyun bölgesinden yaklaşık olarak 10-12 gram çıkan, termo gücü yüksek bölüm. Yapısından dolayı yumuşak ve hafif olan gıdık tüyü az elde edilebilir bir dolgu malzemesi olduğu için değerli ve fiyatı daha yüksek. Yastık ve yorganların içindeki gıdık tüyü oranı ne kadar yüksekse sıcak tutabilme kapasitesi de o kadar fazla oluyor. Tüm diğer dolgu malzemelerine göre ısıyı daha fazla koruyor.

Sırt tüyü: Kazın sırt kısmından alınıyor. Genellikle belirli oranda gıdık tüyüyle karıştırılıyor. Sırt tüyü, yapısı nedeniyle ürünlere esneklik sağlayıp hacim veriyor. Gıdık tüyüyle birlikte kullanılarak çok yumuşak olan tüyün ezilmesini önlüyor. Gıdık tüyüne göre daha çok elde edildiği için daha ucuz.

NE KADARA SATILIYOR

Penelope, Maya Elite, Othello: Üç markada yastık fiyatları 10-150, yorgan fiyatları 90-800 YTL fiyat aralığında. Penelope, Boyner, Özdilek, Pabetland, UniqueArt ve çeyiz mağazalarında satılıyor. Maya Elite markasını Kervan mağazalarında bulabilirsiniz. Othello’nun ürünleri Metro Gross Market, Real, Koçtaş, Praktiker, Carrefour, Tesko Kipa gibi marketlerde var.

Yataş:
Kaz tüyü yorganlar 205.68, yastıklar 33.12 YTL.

İstikbal: Çift kişilik yorgan 212, tek kişilik yorgan 165 YTL. Yastıklar 35 YTL.

Bellona: Yastık 19.80, tek kişilik yorganlar 97.80, çift kişilik 123.60 YTL.

IKEA: Yastıklar 17-37 YTL.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!