2 bin kişiye sahte emeklilik

Güncelleme Tarihi:

2 bin kişiye sahte emeklilik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2007 11:11

Ankara'da yapılan çete operasyonu binlerce kişiyi kapsayan bir sahtecilik zincirini ortaya çıkardı.

Kurdukları paravan şirketler aracılığıyla, para karşılığında sahte evraklar düzenleyerek 6 ayda yaklaşık 2 bin kişiyi emekli ettiği veya sağlık karnesi çıkardığı tespit edilen 72 zanlı gözaltına alındı. Gözaltına alınan 72 zanlıdan 33'ü Ankara Adliyesi'ne sevk edildi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği'nden yapılan açıklamaya göre, Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri bazı şahısların örgütlü bir şekilde kurdukları paravan şirketler aracılığıyla, bu şirketlerde çalışmayan kişileri sigortalı göstererek devleti zarara uğrattıklarını tespit etmeleri üzerine çalışma başlattılar. Ankara Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan'ın talimatları üzerine SSK müfettişleri ile yaklaşık 6 ay şüphelileri takibe alan ekipler, “Revizyon” adını verdikleri bir operasyon gerçekleştirdiler.

Operasyonda aralarında Ankara Sigorta İl Müdürlüğünde yönetici olarak çalışan Celalettin G. ile birlikte Serdar Ö, Hasan Y, Mesut A, Ahmet Ö, Şakir B, Salih K, Serkan T. ve Nevzat Ş. gözaltına alındı. Zanlıların 10 bin YTL karşılığında, kurdukları paravan şirketler aracılığıyla fiil çalışma karşılığı bulunmayan kişileri çalışıyormuş gibi göstererek, çalışma günü eksikliklerini tamamlamak suretiyle usulsüz emekli olmalarını sağladıkları tespit edildi.

Şüphelilerin aynı şekilde 2 bin YTL karşılığında sağlık karnesi çıkardığı, işsiz kişileri yüksek maaşlarla paravan şirketlerde çalışıyormuş gibi göstererek usulsüz “iş göremez” raporu düzenledikleri ve Sosyal Sigortalar Kurumundan “tavan limitle” “iş göremez ödeneği almalarını” sağladıkları tespit edildi.

Zanlıların ayrıca rüşvet almak suretiyle SSK'ya borcu bulunan gerçek şirketlere sahte olarak tanzim ettikleri “Borcu yoktur” belgesi düzenledikleri, ve pirim borçlarının kapatılmasını sağlayarak devleti zarara uğrattıkları belirlendi.
Zanlıların ifadeleri doğrultusunda operasyonu derinleştiren ekipler, Çubuk ilçesinde düzenledikleri eş zamanlı operasyonlarda 72 kişiyi gözaltına aldılar. Gözaltına alınan kişilerle birlikte çok sayıda usulsüz düzenlenmiş sağlık karnesi, paravan şirketlere ait belgeler ve kaşeler, sigortalı işe giriş bildirgeleri, imzalanmış ama tanzim edilmemiş sicil kartları, boş vizite kağıtları, hizmet bildirim cetvelleri, pirim belgeleri, tahakkuk fişleri ve çok sayıda sahte evrak ele geçirildi.

Yaklaşık 6 ay süren çalışma sonucu gerçekleştirilen operasyonunun sonunda, zanlıların bu süre içinde yaklaşık 2 bin kişiyi usulsüz emekli ettiği veya sağlık hizmetinden faydalanmasını sağlayarak devleti milyonlarca YTL zarara uğrattıkları belirlenirken, çalışmaların sürdüğü ve zararın boyutunun çok daha büyük olmasından endişe edildiği kaydedildi.

Zanlılardan usulsüz olarak sigortalı gösterilen 39'u ifadeleri alındıktan sonra cumhuriyet savcısının talimatıyla emniyetten serbest bırakılırken, işlemleri tamamlanan 33 kişi Ankara Adliyesine sevk edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!