Türk fizikçilere intihal suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Türk fizikçilere intihal suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2007 00:00

Ünlü İngiliz bilim dergisi Nature, son sayısında "Türk fizikçileri intihal suçlaması ile karşı karşıya" başlıklı geniş bir yazı yayınladı. Derginin 2007 eylül sayısında yer alan habere göre, Türkiye’deki üniversitelerde okuyan bazı öğrenciler ile 15 öğretim üyesi tarafından kaleme alınan 67 makalenin "çalıntı" olduğu iddia edildi.

NATURE’deki yazıya göre skandal, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Karasu’nun şüphelenerek yaptığı araştırma sonucu ortaya çıktı. Geçen kasım ayında ODTÜ’de doktora yapan Mustafa Saltı ve Oktay Aydoğdu isimli iki öğrenci sözlü sınava girdiler ve hocalarının söylediğine göre en basit soruları bile cevaplayamadılar. Oysa her ikisi de çok sayıda bilimsel makale yayınlamışlardı. Durumdan şüphelenen Prof. Dr. Ayşe Karasu, Google’da bir inceleme yaptı ve iki öğrencinin makalelerinin intihal olduğunu fark etti. ODTÜ, durumu "arXiv" adında dünyanın her yerinden fizikçilerin çalışmalarını gönderdiği, baskı öncesi makalelerin toplandığı tanınmış internet platformuna bildirdi. "arXiv"nin kurucusu Cornell Üniversitesi’nden fizikçi Paul Ginsparg, konuyu araştırınca Türkiye’den gelen 67 makalenin çalıntı olduğunu tespit etti. ODTÜ’deki iki öğrenci dışında, diğer makalelerin Diyarbakır’daki Dicle, İçel’deki Mersin ve Çanakkale’deki Onsekiz Mart üniversitelerinin öğrenci ve öğretim üyeleri tarafından yollandığı belirlendi.

PARA DA KAZANMIŞLAR

ODTÜ, iki doktora öğrencisini iki dönem süreyle üniversiteden uzaklaştırdığını açıkladı. Suçlanan doktora öğrencilerinden Mustafa Saltı ise suçlamaların gülünç olduğunu, şu ana kadar makalelerinin birçok yayında çıktığını, kimsenin onları çalmakla suçlamadığını ve arXiv’yi mahkemeye vereceklerini söyledi.

Prof. Karasu’nun tespiti üzerine, makaleleri inceleyen 4 kişilik ekipte yer alan ODTÜ öğretim üyelerinden Doç. Dr. Özgür Sarıoğlu, "ntvmsnbc" kanalına yaptığı açıklamada, intihalin aynı zamanda bir ekonomik kazanç olduğuna dikkat çekti. Doç Sarıoğlu, "Bu bir hırsızlık ve hortumculuktur. Bu insanların cebine 37 milyar para girdi. Çünkü makale başına TÜBİTAK ve ODTÜ’den para alıyorlar" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!