Barzani'den PKK ve PJAK'a çağrı

Güncelleme Tarihi:

Barzaniden PKK ve PJAKa çağrı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2007 11:06

IRAK Kürdistan Demokrat Partisi lideri ve ‘Kürdistan Bölge Başkanı’ Mesut Barzani, Türkiye ve İran'ın denetimleri altında bulunan toprakları yoğun ateşe tuttuğunu öne sürerken, bunun arkasında PKK ve bu örgütün İran’daki kolu PJAK olduğuna inanmadıklarını söyledi. Barzani, Kürtler'in ‘başka milletleri incitebilir sayıda olduklarını' ancak, böyle bir şeyi yapmayacaklarını belirtirken, terör örgütü PKK ve PJAK'a komşu ülkelerin Kuzey Irak’a operasyon düzenlemesine yol açacak faaliyetlerden uzak durma çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Barzani'ye bağlı Kürdistan TV', Erbil'deki bölgesel Kürt Parlamentosu'nun ikinci dönem açılış oturumuna katılarak konuşma yapan ‘Kürdistan Bölge Başkanı’ Mesut Barzani'nin konuşmasına geniş yer verdi. Barzani, denetimleri altındaki bölgenin sürekli topçu ateşine tutulduğunu savunurken şöyle dedi:

“İran'ın Türkiye'den daha yoğun bir şekilde bölgeyi bombardımana tutması bizi oldukça şaşırtmıştır. Çünkü İran’dan böyle bir saldırı beklemiyorduk. Bombardımana gerekçe olarak PKK ve PJAK gösteriliyor. Biz buna kesinlikle inanmıyoruz. Çünkü bombardımanın hedefi olan Çoman ve Keladızı bölgelerinde ne PKK ne de PJAK üyeleri bulunmaktadır. Eğer bu ülkeler topraklarımızı bombalayarak bazı konularda bizden taviz vermemizi bekliyorlarsa bunu unutsunlar. Kesinlikle bu saldırılara boyun eğmeyeceğiz. Topraklarımıza yönelik Türkiye ve özellikle İran’ın bombardımanını şiddetle kınıyoruz. İran’dan biran önce bu saldırılarını durdurmasını istiyoruz.”
Barzani, İran'da terörist eylemlerde bulunan PKK’nın kolu PJAK’ın faaliyetlerinden sorumlu olmadıklarını anlatırken sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“KÜRTLER’İN SAYISI O KADAR ÇOK Kİ..”

“PJAK’ı biz yaratmadık ve bu örgütün hiç bir faaliyetinden de sorumlu değiliz. Bu örgütün muamele tarzından da razı değiliz. Bundan dolayı gizliden sınıra geliyorlarsa bu Türk ve İran ordusunun masum halkı bombardıman etmesi için bahane olmamalı. Bundan dolayı biz bu çeşit muameleyi anlamak istiyoruz. Türkiye, İran veya herhangi bir ülkenin Kürtler’in kimsesiz ve desteksiz olmadığını düşünmeleri gerekiyor. Kürtler'in sayısı o kadar çok ki.. Bu sayı Kürtler için zaten bir destektir. Bu sayı ile başka milletleri incitebilir ancak biz bunu yapmayız. Bu yanlış bir yoldur. Biz sorunların diyalog yoluyla çözümünden yanayız. Türk ve İran hükümetlerinin Kürtler’e yaptıkları iyilikler de unutulmayacaktır.”

“GÜVENLİĞİMİZİ BOZMAYIN”

‘Kürdistan’ olarak nitelendirdiği Kuzey Irak’taki topraklarının komşu ülkelere saldırı amaçlı kullanılmasına izin vermeyeceklerini yineleyen Başkan Barzani, isim vermeden PKK ve PJAK'ı kastederek, başka ülkelerin denetimleri altındaki topraklara saldırı düzenlemesine sebebiyet verecek faaliyetlerden uzak durmalarını istedi. Bölgendeki oluşumu korumanın tüm Kürtler’in çıkarına olacağını ekleyen Barzani şöyle devam etti.

Haberin Devamı


“Bütün Kürt kardeşlere şu çağrıda bulunuyorum ki bazı ülkelere Kürdistan'ın güvenliğini bozma bahanesi verecek hareketlerde bulunmayın. Kürdistan'ın durumunun bozulması bütün Kürt halkının zararınadır. Kürt sorunu kesinlikle askeri yöntemlerle çözüme kavuşmaz. Kürtler şiddetle bir şey elde edeceklerini zannetmesin. Bu ülkeler de şunu bilsin ki Kürtler de hak elde edemez, haklarından vazgeçmez. Bundan dolayı taraflar sorunu diyalog ve barış yoluyla çözüme kavuşturmalıdır. Barış ve diyalog yolunun benimsenmesi halinde her türlü yardımı sunmaya ve katkıda bulunmaya hazırız. Türkiye’deki seçimleri sonrası aramızdaki ilişkilerin düzelmesini bekliyoruz. İlişkilerin düzelmesine yönelik her türlü adımı atmaya hazırız. Topraklarımıza yönelik Türkiye ve özellikle İran’ın bombardımanını şiddetle kınıyoruz. İran’dan biran önce bu saldırılarını durdurmasını istiyoruz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!