İran ordusu, Kandil'i 3 saat bombaladı

Güncelleme Tarihi:

İran ordusu, Kandili 3 saat bombaladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2007 16:39

KUZEY Irak sınırındaki köylere helikopterlerle uyarı bildirileri atan İran Ordusu, bugün sabahın erken saatlerinde sınırdan 5 kilometre içeri girdi. PKK'lı teröristlerin ana kampı konumundaki Kandil Dağı'nı 3 saat sürekli bombalayan İran askerleri tekrar sınırdaki üslerine döndü. Operasyon nedeniyle 100 köyün boşaltıldığı ve köylülerin daha iç kesimlerdeki kasabalara sığındıkları belirtildi. İran’ın ağır silahlarla donatılmış binlerce özel eğitimli devrim muhafızını sınıra yığdığı kaydedilirken, PKK'lı teröristlerin küçük gruplara bölündükleri, yer yer çatışmaların sürdüğü bildirildi. İran’ın ayrıca Kuzey Irak sınırına yeni karakollar kurduğu da vurgulandı.

Haberin Devamı

İran Ordusu'nun, askeri noktalara sürekli eylem yapan PKK’nın İran’daki örgütlenmesi PJAK (Kürdistan Özgür Yaşam Partisi) ve Kuzey Irak topraklarında bulunan kamplarına yönelik başlattığı operasyonla ilgili İran- Kuzey Irak sınır hattında hareketlilik artarak devam ediyor.

İran’ın önceki gün helikopterlerden sınır köylerine attığı ‘ABD işbirlikçilerine karşı operasyon düzenlenecek. Can güvenliğiniz için köylerinizi boşaltın’ uyarı bildirilerinin ardından şimdiye kadar yaklaşık 100 köyün boşaltıldığı, köylerini terk edenlerin yanlarında taşıyabildikleri eşyalarıyla daha iç kesimlerde Erbil ve Süleymaniye’ye bağlı ilçe, kasaba ve köylere yerleştikleri bildirildi.

Kuzey ırak’ın Kandil ve Hacıümran bölgelerinin tam karşısına konuşlanan İran Ordusu güçlerine sürekli takviye yapılıyor. İran’ın özel eğitimli binlerce devrim muhafızının daha Kuzey Irak sınır kesiminde konuşlandırıldığı belirtildi. İran’ın karadan gerçekleştireceği büyük operasyonda PKK’nın üstlendiği Hacıümran, Hakurke, Hınere, Kandil, Berdenaze, Hırpape, Dola Koke bölgelerini tamamen temizlemeyi planladığı vurgulandı. İran’ın PJAK'lıların sınırdan geçişlerini önleyebilmek için de sınır kesimine yeni karakollar kurduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

KANDİL SARILDI, PKK GRUPLARA BÖLÜNDÜ

15 Ağustos’tan beri Kandil, Hakurke ve Hınere bölgelerini bombalayan İran’ın sınır bölgelerine tank, obüs, katyuşa, ağır toplar ve havanlar sevk etmeye devam ettiği de bildirildi. İran bombardımanı ve karadan başlatılacak büyük operasyona PKK'lı teröristlerin vur kaç taktikleriyle karşılık vermeye çalıştıkları belirtildi.

Öncelikli olarak Kandil’i hedef alan İran ordu güçlerinin bulunduğu alanlarda eylem geliştiren ve sayılarının yaklaşık 2 bin 500 civarında olduğu söylenen PJAK’lılara Kandil’den destek grupları gönderiliyor. PJAK’lıların İran’ın Kuzey Irak sınırına yakın olan Kermanşah, Urmiye, Piranşehir, Merivan’ın dağlık alanlarında İran ordu güçlerinin geçebileceği alanlara uzaktan kumandalı bombalar döşedikleri, özellikle zırhlılara yönelik bu tür eylemler gerçekleştirmeye çalıştıkları ve zaman zaman şiddetli çatışmalara girdikleri kaydedildi. Sınıra yakın İran topraklarındaki çatışmaların Kuzey Irak’ın sınıra sıfır noktasında bulunan Hakurk alanına da yayıldığı kaydedildi. PKK’nın Kandil’de bulunan güçlerinin önemli bir bölümünün de burayı terk ederek daha iç kesimlerdeki sarp dağlık alanlara yayıldıkları öne sürüldü.

Haberin Devamı

KÖYLERİ BOMBALIYORLAR İDDİASI

Bu arada Talabani’nin internet sitesi Puk- Media’ya konuşan Kürdistan Peşmerge Kuvvetleri Genel Komutan Yardımcısı Mustafa Seyid Kadir, bombardımanın durdurulması için Kürt ve Iraklı yetkililerle İran İslam Cumhuriyeti yetkilileri arasında görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Mustafa Seyid Kadir, “İran, sınır bölgelerindeki PJAK'lıları bahane ederek bölgeyi bombalıyor, Ancak İran’ın bombaladığı bazı bölgelerde hiç bir PJAK’lı yok. Bombalanan yerler sivil yerleşim alanlarıdır” dedi. Seyid Kadir, Bağdat’ta bulunan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) de toplanarak, İran Ordusu’nun Kürdistan Bölgesi’ne yönelik devam eden bombardımanını değerlendirileceği söyledi.

Haberin Devamı

‘BU BİR SAVAŞ İLANI’

Sınır bölgesindeki yerleşim alanlarına önceki gün İran Ordu güçleri tarafından tehdit mektuplarının atıldığını İran hükümeti yalanlarken, Peşmerge Komutanlığı sözcüsü Cebar Yaver ise bu mektupları doğruladı. Cebar Yaver, “Her gün düzenlenen top atışları, güvenliğin olmayışı ve bombardıman korkusundan yöre halkı köylerini terk etmek zorunda kalıyor. Uluslararası yasalara göre bir devletin, başka bir devletin vatandaşlarını tehdit etmeye hakkı yoktur” dedi. Bu gibi tehditlerin ‘savaş ilanı’ anlamına geldiğini belirten Cebar Yaver, Irak Hükümeti’nin sınır bölgelerinin bombardıman altına alınması ve Kürt yerleşim alanlarının boşaltılması konusunda sessiz kalmayacağını söyledi.

Haberin Devamı

5 KİLOMETRE GEÇTİLER AMA GERİ DÖNDÜLER

Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) internet sitesi Peyamner’de yer alan haberde, Süleymaniye’ye bağlı Çoman İlçesi Kaymakamı Abdülvahit Guvani’nin İran Ordu güçlerinin 5 kilometre içeri girdikleriyle ilgili açıklamasına karşın, Talabani’nin internet sitesi Puk- Media ise Hacıümran bölgesindeki Irak Sınır Güvenlik Muhazıflarına dayandırdığı haberinde, sabah saatlerinde sınırı 5 kilometre geçen geçen İran Ordu güçlerinin Kandil Dağı'nı yaklaşık 3 saat bombaladıktan sonra tekrar sınırdaki üslerine geri döndüklerini bildirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!