Bebeklerde sarılığa dikat

Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde sarılığa dikat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2007 11:55

Yeni doğan bebeklerde sarılığa neden olan kandaki “bilirubin” maddesinin normalin üstüne çıkması, beyinde kalıcı hasara neden olabiliyor. Türkiye'de yeni doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 60'ında, her 10 bebeğin ise 6'sında yeni doğan sarılığı görülüyor.

Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Fahrettin Erdoğan,  yeni doğan sarılığının, sadece yeni doğan bebeklerde görülen, kandaki “bilirubin” maddesinin artışına bağlı oluşan bir hastalık olduğunu söyledi.

Hastalığın, her zaman tehlikeli sınırlara yükselmediğini belirten Erdoğan, bilirubin maddesinin, “önce göz akında sonra da ciltte birikmesiyle” göz ve cildin sarımsı bir renk aldığını kaydetti.

ZİHİNSEL ÖZÜR BIRAKABİLİR”

Erdoğan, zamanında doğan bebeklerde bir haftayı, erken doğan bebeklerde 2 haftayı aşmayan, belli düzeyleri geçmeyen ve bebek için tehlikeli olmayan “fizyolojik sarılık” ile tehlikeli olabilen yeni doğan sarılığının karıştırılmaması gerektiğini kaydetti. Bu iki sarılığın, ancak kandaki bilirubin düzeylerine bakılarak kesin olarak ayırt edilebileceğini belirten Erdoğan, “Bunun için bilirubin ölçümü yapılabilen bir merkeze başvurulması gerekir” dedi.

Yeni doğanlarda, kanda bulunan bilirubin maddesinin fazla yapılması ve vücuttan atılımının ise yavaş olmasının, kanda yüksek oranda birikmeye neden olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

“Kan grubu uyuşmazlığı, anne sütünün yeterli verilmemesi, kandaki mikroorganizmalara bağlı enfeksiyon gelişmesi gibi çeşitli faktörlerin de araya girmesiyle 'bilirubin' maddesi kanda çok aşırı düzeylere çıkabilir ve bebek için tehlikeli olabilir.

Bu tür durumlarda 'bilirubin' maddesi beyine oturabilir ve beyinde kalıcı hasar yapabilir, zihinsel özür bırakabilir.”
Erdoğan, yeni doğan sarılığının, erişkinlerde ve çocuklarda görülen, mikrobik ve karaciğeri tutan virüslerle oluşan iltihabi “mikrobik sarılıkla” da karıştırılmaması gerektiğine işaret ederek, “Yeni doğan sarılığı pek çok nedeni olan ve mikropla ilişkisi olmayan, sadece yeni doğana özgü bir durum. Mikrobik sarılık ise tüm yaş gruplarında görülebilen karaciğer iltihaplanmasına bağlı bir durum” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!