Peynir keki ufkunuzu genişletin

Geçen hafta sizlere peynir keki (cheesecake) konusuyla ilgili giriş bilgileri vermiş, en ünlü peynir keki tarifi olan New York Cheesecake’in nasıl yapıldığını da ayrıntılı olarak anlatmıştım.

Bu hafta sizi, çoğunuz için yeni sayılabilecek peynir keki tarifleriyle tanıştırmak istiyorum. İşin aslı, peynir kekleri sadece pastane ve lokantalarda görmeye alıştığımız limonlu/vanilyalı türden ibaret değil. Bunlar gerçekten de yaratıcılığa açık tatlılar ve şu sayacağım kategoriler içinde çok sayıda peynir keki türü bulunuyor. İçki-bazlı peynir kekleri, Pina colada, Amaretto, Daiquiri, Grasshopper, Mocha, Mai Tai, Margarita gibi kokteyl karışımlarını içeriyor. Karamelli peynir kekleri karamelli dolguyla yapılıyor. Çikolatalı peynir kekleri beyaz, siyah veya sütlü çikolatalı olabileceği gibi, kara orman türünü de içeriyor. Hindistan cevizi kremasıyla yapılan peynir kekleri harika tropik lezzetler verebiliyor. Meyveli olanlar kayısılı, şeftalili, elma paylı, vişneli, muzlu, yeşil limonlu, böğürtlenli, mandalinalı, çilekli; sebzeli olanlar ise balkabaklı ve havuçlu olabiliyor. En etkileyici peynir keki türlerinden biri de naneli olanlar. Gönlüm bunların tümüne birer örnek tarif vermek istiyor ama yerim dar. O nedenle sığdırabildiklerimi bugün anlatayım, gerisini haftaya. Görüşene dek güzellikle kalın.

Nane Likörlü Peynir Keki

Taban için: 1.5 bardak kakaolu bisküvi kırıntısı; 3 çorba kaşığı tereyağı, eritilmiş.

Dolgu için: 700 gr. krem peynir; 3/4 bardak toz şeker; 5 tatlı kaşığı mısır nişastası; 3 yumurta; 1 yumurta sarısı; 2/3 bardak nane likörü; 1 paket toz vanilin. Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı.

1. Fırını önceden 175 C dereceye ısıtın.

2. Kekin tabanı için büyükçe bir kásede bisküvi kırıntılarıyla eritilmiş tereyağını karıştırın. Çapı 23 cm. olan hafifçe yağladığınız mandallı kek kalıbının içine boşaltın ve bir bardağın dibini kullanarak karışımı kalıbın dibine düzenli bir şekilde bastırarak yayın.

3. Büyük bir kásede krem peyniriyle şekeri elektrikli çırpıcıyla çırparak pürüzsüz hale getirin. Nişastayı ekleyip çırpmaya devam edin. Yumurtaları birer birer ekleyip karıştırın, ardından da yumurta sarısını çırparak karıştırın. Nane likörüyle vanilini de karıştırıp bu dolgu malzemesini bisküvi tabanının üzerine boşaltın.

4. 175 C derece fırında 10 dakika pişirin. Fırın ısı düğmesini 100 C dereceye getirin ve keki 60 dakika pişirin. Fırını söndürün ve kapağı aralık olarak bir saat fırın içinde soğumaya bırakın. Etrafında bir bıçak gezdirin ve fırının dışında soğutun. İyice soğuduktan sonra buzdolabında bir gece bekletin.

5. Yarım bardak rendelenmiş çikolatayı tepeleme bir kaşık tereyağıyla birlikte kısık ateşte küçük bir tava içinde eritin, soğumuş peynir kekinin üzerine döküp düzgünce sürün. Buzdolabında tekrar soğuttuktan sonra ısıtılmış bıçakla keserek servis edin.

Balkabaklı Peynir Keki

Taban için: 1.25 su bardağı kepekli bisküvi kırıntısı; 3 çorba kaşığı şeker; 1 çay kaşığı tarçın; 1/4 bardak eritilmiş tereyağı.

Dolgu için: 700 gr. krem peynir; 1/3 bardak kahverengi şeker; 5 tatlı kaşığı un; 4 yumurta; 1 yumurta sarısı; 1 bardak balkabağı püresi; 1/2 bardak taze krema; 1 paket toz vanilin (veya bir kaşık doğal vanilya esansı); 1 çay kaşığı rendelenmiş muskat; 2 çay kaşığı tarçın; 1 çay kaşığı toz zencefil; 1/2 çay kaşığı dövülmüş karanfil. Dekor için ceviz, portakal dilimleri ve çırpılmış taze krema. Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı.



1. Fırını önceden 175 C dereceye ısıtın. Kekin tabanı için büyükçe bir kásede bisküvi kırıntılarını, tarçını, şekeri ve eritilmiş tereyağını iyice karıştırın. Çapı 23 cm. olan hafifçe yağladığınız mandallı kek kalıbının içine boşaltın ve bir bardağın dibini kullanarak karışımı kalıbın dibine düzenli bir şekilde bastırarak yayın.

2. Büyük bir kásede krem peyniriyle kahverengi şekeri orta hızdaki elektrikli çırpıcıyla çırparak pürüzsüz hale getirin. Unu ekleyip çırpmaya devam edin. Yumurtaları birer birer ekleyip karıştırın, ardından da yumurta sarısını çırparak karıştırın. Arada kásenin kenarlarını sıyırın. Balkabağı püresini, taze kremayı, vanilini, muskat, tarçın, karanfil ve zencefili de karıştırın. Bu dolgu malzemesini bisküvi tabanının üzerine boşaltın.

3. 175 C derece fırında 15 dakika pişirin. Fırın ısı düğmesini 100 C dereceye getirin ve keki 1 saat ila 1 saat 10 dakika kadar pişirin. Fırını söndürün. Keki fırın içinde bir saat bekletin. Fırından çıkarın ve kekin etrafında bir bıçak gezdirin. Dışarıda bir süre soğutun, buzdolabında bir gece bekletin ve kaynar suya batırılmış bıçakla dilimler kesin. Ceviz, portakal dilimleri ve çırpılmış kremayla dekore edip, servis yapın.

Kahveli-Çikolatalı Peynir Keki

Taban için: 1.5 bardak (su bardağı) kakaolu bisküvi, dövülüp ufalanmış; 5 çorba kaşığı tereyağı, eritilecek; 1/4 bardak şeker; 1.5 tatlı kaşığı toz Nescafe.

Dolgu için: 1/3 bardak kaynar su; 190 gr. siyah çikolata, çok ince kıyılmış; 2 tatlı kaşığı toz Nescafe; 450 gr. krem peyniri; 3/4 bardak şeker; 1 çay kaşığı toz vanilin; 3 büyük yumurta; 2 bardak taze krema. Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı.



1. Fırını önceden 175 C dereceye ısıtın. Nescafe’yi erimiş tereyağına karıştırın. Büyükçe bir kásede bisküvi kırıntıları, şeker ve Nescafe’li tereyağını kaşıkla iyice karıştırın. Çapı 23 cm. olan ve içini yağladığınız mandallı kek kalıbının içine boşaltın. Bir bardağın dibini kullanarak karışımı kalıbın dibine düzenli bir şekilde bastırarak yayın. Bisküvi tabanı hafifçe kalıbın kenarlarına doğru yukarıya taşsın. Fırında 10 dakika kadar pişirin ve dışarı alın.

2. Küçük bir Borcam yemek kabının içini yarıya kadar kaynar su doldurun ve fırının rafının bir kenarına yerleştirin. Buhar yapmaya yarayacak.

3. Küçük bir kásede çikolataların ve Nescafe’nin üzerine 1/3 bardak kaynar suyu döküp birkaç dakika erimelerini bekleyin.

4. Büyükçe bir kásenin içinde elektrikli çırpıcının orta hızıyla krem peynirle şekeri çırparak hiç pütürsüz hale getirin. Yalnız çok fazla çırpmamalısınız, aksi halde fazla havalanma kekin üstünde çatlamaya yol açar. Makineyi yavaş hızda çalıştırarak vanilyayı ekleyip karıştırmaya devam edin. Şimdi artık yumurtaları birer birer bu karışıma ekleyerek çırpmaya devam etmelisiniz. Ara sıra kásenin kenarlarını sıyırarak peynirin pürüzsüz olmasını sağlayın. Taze kremayı karışıma yedirin. Çikolata-kahve karışımını ekleyin ve yavaş hızda bunu da çırparak peynir karışımına yedirin. Bu karışımı kek kalıbındaki bisküvi tabanının üzerine boşaltın.

5. Borcam kabının yanına, aynı raf üzerine yerleştirin. Yaklaşık 40 dakika kadar pişirin. Piştiğinde kenardan içe doğru 4 santimlik kısım sertleşmiş olmalı, ama salladığınızda orta yeri titreşiyor olmalı. Yani bir miktar sulu kalmalı. Kek soğuyunca bu kısım da sertleşecektir.

6. Fırını söndürün. Kapağının arasına tahta kaşık koyarak aralık bırakın, keki kalıbında fırın içinde bir saat soğutun. Bir bıçağı kekin etrafında gezdirin ve dışarıda bir saat daha soğutun.

7. Üstünü plastikle kapayarak buzdolabında bir gece bekletin. Sıcak suya batıracağınız bir bıçakla dilimler kesip servis edin.

(Kaynak: ’The Baker’s Dozen’ ve ’Cheesecakes Extraordinaire’ isimli kitaplar)
Yazarın Tüm Yazıları