Şifreyi aklında tutamayan ’parmak izi’ kullanacak

Güncelleme Tarihi:

Şifreyi aklında tutamayan ’parmak izi’ kullanacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2007 00:00

Kredi kartıyla alışverişte şifre uygulamasına alternatif olarak şimdi de ’parmak izi’ düşünülüyor. Ingenico, hazırlığını yaptığı parmak izi uygulamasını şu anda 4 büyük bankaya sundu.

Haberin Devamı

Ingenico Türkiye Genel Müdürü Alpay Sidal, NASA dahil bir çok yerde kullanılan bu teknolojiyi POS’lara taşıyacaklarını belirtti.

TEKNOLOJİ Holding’ten Planet’i satın alarak Türkiye pazarına doğrudan giren Fransız POS devi Ingenico, şifreye alternatif olarak "parmak izi"ni sundu. Kredi kartları konusunda pazarın en büyük 4 büyük bankasına sunulan parmak izini tanıyan POS (Point of Sale-Ödeme noktası) terminalleri, kredi kartıyla alışveriş yaparken şifre kullanmak istemeyenler için alternatif bir yöntem olacak. Ingenico’nun Türkiye Genel Müdürü Alpay Sidal, teknolojinin POS alanında da hızla geliştiğine dikkat çekerken, kimlik doğrulama konusunda parmak izininin çok etkin bir yöntem olduğunu dile getirdi.

BİOMETRİK POS: Ingenico’nun 40 milyon dolar vererek Planet’i satın almasında cirosunun yüzde 5’ini Türkiye’de yapıyor olmasının büyük etkisi olduğunu belirten Alpay Sidal, "Şu anda yüzde 30’luk pazar payımızla Türkiye’nin bu alanda ikinci şirketiyiz. Ödeme sistemleri konusunda Türkiye çok gelişti, ancak bu alanda da teknoloji hiç durmuyor ve bizim ülkemizde de çok daha büyüme potansiyeli bulunuyor. Ingenico da o nedenle Türkiye’de yatırımlarını büyütme kararı aldı" dedi. Şu anda üzerinde çalıştıkları yeni teknolojilerden birinin de biometrik POS’lar olduğunu açıklayan Alpay Sidal, bu yöntemi şifre uygulamalarına alternatif olarak geliştirdiklerini belirtti.

4 BANKAYA SUNULDU: Kredi kartıyla alışveriş yaparken parmak izi kullanımını sağlayan yazılımı geliştirdiklerini ve biometrik POS’ları Akbank, Garanti, Yapı Kredi ile İş Bankası’na sunduklarını söyleyen Sidal, uygulama hakkında şu bilgileri verdi: "Biometrik POS, parmak iziyle onaylama yapılabilen bir cihaz. Kredi kartı kullanıcılarının hepsi şifre kullanmak istemeyebilir. Parmak izi şifresini ezberleyemeyecek ya da giremeyecek olanlar için alternatif. Örneğin, özellikle yaşlı insanlar şifre uygulamalarında biraz daha zorlanıyor. Buna karşılık biz de bu uygulamayı ise tamamen kişisel bir tercih olarak Türkiye’ye getirmek istiyorsunuz. Çipli kredi kartınıza yüklenen parmak iziniz ile alışveriş sırasında kendinizi yine parmak izinizle tanıtıyorsunuz. Parmak iziniz sadece kartınızda saklandığı için güvenlikle ilgili bir endişe ortadan kalkıyor."

UYGULAMA ALANI GENİŞ: Ingenico’nun POS’lar için hazırladığı parmak izi yönteminin dünyada başta NASA olmak üzere pek çok kullanım alanı bulunduğunu hatırlatan Sidal, "Parmak izinin Türkiye’de de daha yaygın olarak kullanılabilir. Pek çok işlemi, bir çok değişik kartla yapıyoruz. Bunları kullanırken de her zaman kimlik sorgulanmıyor. Parmak izi buradaki güvenlik sorununu ve suistimali ortadan kaldıracak bir yöntem. Sağlıktan seçimlerde oy kullanmaya kadar değişik bir çok alanda kullanılabilir" diye konuştu.

Türkiye’yi seçime 3 ayda hazırlarız

ALPAY Sidal, "Bu seçimlerde de insanların parmakları boyanmak zorunda kaldı. Artık buna gerek yok"derken, parmak izini tanıyan kartların burada da kullanılabileceğini söyledi. Sidal, maliyeti 1.5 dolar civarında olan kartların muhtarlıklar kanalıyla dağıtılabileceğini belirtirken, "Alt yapımız zaten hazır. Parmak iziyle oy kullanımına Türkiye’yi 3 ayda hazırlarız" dedi.

Haberin Devamı

Ödeme yaparken reklam izlenecek

INGENICO
’nun Türkiye’ye tanıtacağı uygulamalardan biri de, POS’ların birer reklam mecrasına dönüşmesi. Büyük ekranlı ve ödeme sırasında üzerinde reklam gösterilen Ingenico MultiMedia POS’ların ilk uygulamalarını Şeker Bayramı’nda başlatmayı hedeflediklerini söyleyen Alpay Sidal, "Pek çok banka bu POS’lara ilgi gösteriyor" diye konuştu.

Mısırlılar taksidi  bizden öğrenecek

INGENICO’nun Planet’i satın alırken Türkiye’yi bölge merkezi olarak da seçtiğini aktaran Alpay Sidal, bölgedeki pek çok ülkeye Türkiye’den hizmet verileceğini açıkladı. İlk olarak Mısır’a kredi kartıyla taksit uygulamalarını ihraç edeceklerini açıklayan Sidal, halen 36 mühendis ve 40 mavi yakalıdan oluşan ekibi büyüteceklerini de söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!