Kuraklık yüzünden kekik fiyatı katlandı

Güncelleme Tarihi:

Kuraklık yüzünden kekik fiyatı katlandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2007 11:04

DÜNYA kekik talebinin yüzde 60'ını karşılayan Türkiye'de kuraklıkla birlikte rekoltede yüzde 30 oranında düşüş yaşandı. Artan talebe karşılık, arzın yeterli olmaması kilogram fiyatını 7 YTL'ye kadar çıkardı. Yabancı alıcılar fiyatlar karşısında şaşırırken, Çin, Meksika, Peru gibi daha düşük fiyatlı kekik üreticilerine yönelmeye başladı.

Haberin Devamı

Türkiye'de Ege ve Akdeniz bölgelerinde yoğunlukla yetişen ve 2005 yılından bu yana kekikte yaşanan rekolte düşüşü devam ediyor. Geçen yıl kilosu 1.17 Ykr'den açılan kekik sezonu 3.5- 4 YTL'den kapandı. Bu yıl üreticiler, köylüler ihracatçılara 7 YTL'den kekiği satmaya başladı. Kekik piyasasında ihracatçıların spekülasyon yaptığı iddia edilirken, geçen yıl kekiğin para kazandırdığını gören köylülerin, ellerindeki ürünleri de yüksek fiyattan sunduğu öne sürüldü.
Kemalpaşa'da üretici ve köylülerden aldıkları kekik, defne, adaçayı ve biberiye olmak üzere dört baharat çeşidini işleyen Kalite Baharat'ın Genel Müdürü Seher İzmirli, kuraklık ve dağ kekikiğini köylülerin toplamaması nedeniyle yaşanan rekolte düşüşünün fiyatları çok yükselttiğini söyledi. 2005 yılından itibaren rekoltede düşüşün başladığına dikkat çeken İzmirli, şunları söyledi:
“Geçen yıl kilogramını 1.5- 2 YTL arasında aldığımız kekiğin fiyatı bu yıl 7 YTL'ye çıktı. Bu yıl kekik rekoltesinde yüzde 33 oranında bir azalma var. Kuraklıkla birlikte Denizli civarındaki üretim kekiğinde azalma oldu. Köylüler de ekim alanlarında fazladan sulama yapmadı. Önceki senelerde de kekik para etmediği için köylüler tarafından toplanan dağ kekiğinde de düşüş var. Dağ kekiğini 10 yıllık süreç içinde değerlendirdiğimizde 6 bin tonlardan 500 tona düştü.”

Haberin Devamı

FİYATLARA İNANAMIYORLAR

Geçen yıl kekik alımında sezonu 4 YTL'den kapattıklarına değinen İzmirli, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu fiyat bile yabancı alıcılara fazla geliyordu. Şimdi üreticiden kilogramını 7 YTL alıyoruz ve bunu ihracata tamamen yansıtıyoruz. Dünyadaki sürekli artan talebe karşı, iç piyasadaki arz yeterli değil. Bu yüzden fiyatlar yükseliyor. Üreticiler de kekiğin fiyatı arttığı için malları elinde tutuyor. Böyle giderse fiyat 9 YTL'ye kadar yükselir. İhracat bağlantısında olduğumuz firmalar bizimle fiyat pazarlığına giriyorlar. Kimse fiyatlara inanamıyor. İhracat bağlantısında bulunduğumuz firmalar daha düşük fiyatlı ülkelere yöneliyor.”

Türkiye'nin dünya kekik talebinin yüzde 60'ını karşıladığına dikkat çeken İzmirli, “Fiyatlar yüksek olmasına rağmen, kekik denilince akla Türkiye'nin kekiği gelir. Fas, Meksika, Peru, Çin, Şili'de de kekik yetişiyor ama en kaliteli kekik Türkiye'de” dedi.

Haberin Devamı

FİYATLARI İHRACATÇILAR YÜKSELTMEDİ

İhracatçıların fiyatları yükselttiği iddialarının bulunduğuna işaret eden İzmirli, “Fiyatın çıkmasını ihracatçılar sağlamadı. Spekülasyon yaptığımız iddia ediliyor, bu doğru değil. Geçen seneki fiyatları gören köylüler bu yıl ürünün daha da az olması nedeniyle fiyatı daha da yükseltti” diye konuştu. Bazı köylülerin talep artışı nedeniyle kekiği çöpleriyle, saplarıyla birlikte verdiğini ileri süren İzmirli, “Bu yıl kekiğin randımanı yüzde 20'lere kadar düştü. Bu çöpleri ayıklamak bize ek maliyet de getiriyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!