Polislerden dayak yiyen avukat için Emniyet'ten açıklama

Güncelleme Tarihi:

Polislerden dayak yiyen avukat için Emniyetten açıklama
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2007 12:18

Moda sahilinde dayak yediğini iddia ederek suç duyurusunda bulunan avukata Emniyet Müdürlüğünden yanıt geldi. Emniyet kendini savundu ve asıl mağdurun polis olduğunu öne sürdü.
Önünüze hem avukatın hem de polisin açıklamalarını koyuyoruz
Haberi okuyun ve kararı siz verin...

Haberin Devamı

Sizce kim haklı?
Avukat
Polis
İkisi de haksız
İstanbul Emniyet Müdürlüğünce yapılan yazılı açıklamada, dünkü bazı yazılı basın organlarında “Polisten 'Benim yanımda nasıl telefonla konuşursun' dayağı” ve “Avukata kimlik dayağı” başlıkları altında yayınlanan haberlerde bir avukatın polis tarafından dövüldüğü iddiasına yer verildiği belirtildi.

Kadıköy'de 29 Temmuz 2007 tarihinde suçların önlenmesine yönelik görev yapan ekiplerin, Moda sahilinde bir arada bulunan 5 şahıstan kimlik istediği dile getirilen açıklamada, içlerinden M.Ö. isimli şahsın, “kimliklerinizi vermeyin, polislerin böyle bir yetkisi yok” diyerek kimlik verilmesini engellemesi üzerine şahısların polis merkezine davet edildiği kaydedildi.

Bu kişilerin polis merkezine gitmemek için zorluk çıkardığı, içlerinden M.Ö. isimli şahsın, “kendisinin avukat olduğunu” söyleyerek tehdit ve küfürler savurduğu ve etrafta bulunan halkı galeyana getirmeye çalıştığı dile getirilen açıklamada, şöyle denildi:

BİRİNE BENZETTİM ÇIKAR KİMLİĞİ

 İstanbul Üniversitesi avukatlarından Muammer Öz, 29 Temmuz pazar günü Moda sahilinde bir çay bahçesinde otururken yanlarına iki polis geldi. Polislerden biri ağabeyi İbrahim Öz'e "Seni birine benzettim çıkar kimliğini" dedi.

BİBERGAZI SIKTILAR

Muammer Öz'ün iddiasına göre bu sırada telefonu çaldı. Muammer Öz'ün telefonla konuştuğunu gören polis memuru, "Kapat o telefonu. Nasıl telefonla konuşuyorsun" dedi. Muammer Öz ise "Ben avukatım. Bakın kimliğime. Böyle kimlik sorma olmaz. Biz ailece burada oturuyoruz" dedi. Bunun üzerine polis memuru, Muammer Öz'ü yakasından tutarak tartaklayıp yumruk attı. Ağabeyinin araya girmeye çalıştığını belirten Muammer Öz, "Bu arada olay yerine birçok polis ekibi geldi. Bahsettiğim polis memuru onlar gelince bana tekrar vurmaya çalıştı. Cebinden biber gazı çıkarıp yüzüme üç defa sıktı. Beni dayak yediğim polis memurunun aracıyla, ailemi ise başka bir araçla Kadıköy İskele Karakolu'na götürdüler" dedi. Karakola gidene kadar da dayak yediğini söyleyen Muammer Öz şöyle konuştu:

"Yolda bana çokça darbeler indirdiler. Burnum kırıldı, gözüm şişti, omzumda, boynumda ve karnımda çürükler oluştu. Bana yol boyunca 'Biz senin gibi çok avukat s....., seni de s...... Biz 15 yıldır bu işi yapıyoruz. Bize hiçbir şey olmaz' dediler. Karakolda ifademiz alındıktan sonra serbest bırakıldık."

BURNUNU KIRDILAR

Olaydan bir gün sonra Avukat Öz, Adli Tıp Kurumu'ndan rapor aldı. Raporda, Öz'ün burnunda kırık olduğu, sağ ve sol omuzunda, boynunda, sağ göz altında ve karnında morluklar olduğu belirlendi. Muammer Öz, Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak olaya karışan

Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü, Önleyici Hizmetler Büro Amirliği'nde görevli polis memurları Bülent Okumuş ve Uğur Yıldırım hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. 

“Görevlilerimiz kademeli olarak zor kullanarak şahısları etkisiz hale getirmiştir. Olay anında yaşanan arbede sonucunda görevli 2 polis memuru muhtelif yerlerinden yaralanmıştır. Olaya şahit olan 3 vatandaşımız da olayın yukarıda anlatıldığı şekilde geliştiğini, avukat olduğunu söyleyen bir şahsın yanındaki arkadaşları ile birlikte polis memurlarını tehdit ettiğini, defalarca uyarılmasına rağmen hakaretlerini sürdürerek, görevli polis memurlarına saldırdığını, kaçmaya çalışırken yere düştüğünü gördüklerini ifade etmişlerdir.”

Olayla ilgili olarak günün nöbetçi Cumhuriyet savcısına telefonla bilgi verildiği, şahıslar hakkında, “görevli memura direnmekten işlem yapılarak evrakın ikmalen gönderilmesi” talimatı doğrultusunda gereğinin yapıldığı anlatılan açıklamada, “Yukarıdan da anlaşılacağı üzere, habere konu dövülme olayının olmadığı, aksine görevli memurların görevini ifa ederken mukavemetle karşı karşıya kaldıkları görülmüş, konu ile ilgili olarak da inceleme başlatılmıştır” denildi.

İSTANBUL BAROSU: POLİS ORANTISIZ GÜÇ KULLANIYOR

İstanbul Barosunca, avukat Muammer Öz'ün “polislerce darp edildiği” iddiasına ilişkin yapılan açıklamada, “polisin orantısız güç kullanımına yönelmesinin asla kabul edilemeyeceği” bildirildi.

Haberin Devamı

Barodan yapılan yazılı açıklamada, “Meslektaşımız Muammer Öz'ün İstanbul'da uğradığı 'polis saldırısı'nın ortaya çıkardığı sonuçlar, geleceğe ilişkin ciddi kaygılar beslememize neden olmuştur” denildi.

Haberin Devamı

“Bu kaygının kaynağında, saldırıya uğrayan kişinin avukat olmasını aşan bir duyarlılık bulunduğu” vurgulanan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Polisin hukuk ve insan hakları temelinde güvenliği sağlamasının 'görev tanımını' oluşturduğuna ilişkin bir bilinç içinde görev yapması, temel yaklaşım olmalıdır. Her basit olgu karşısında, yasanın olanak vermesinden yararlanarak, orantısız güç kullanımına yönelmesi, asla kabul edilemez.”

İstanbul Barosu olarak avukat Muammer Öz'e sahip çıkılacağı vurgulanan açıklamada, sorumlu polislerin soruşturma ve kovuşturma evrelerinin kararlılıkla izleneceği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!