Kredi kartları ile birlikte talimatı yenilemeyen yanıyor

NUMARASI değişsin ya da değişmesin, yenilenen tüm kredi kartlarında, otomatik ödeme talimatlarının da kartla birlikte yenilenmesi gerekiyor. Otomatik ödeme talimatları yenilenmezse, faturalar ödenemiyor, otoyol ve köprülerden kaçak geçilmiş sayılıyor.

BANKALARIN kart müşterilerini manyetikten çipe, klasikten golda, golddan platinyuma terfi ettirirken ya da tarihi dolan kartları yenisiyle değiştirirken, otomatik ödeme talimatlarının tümünün sil baştan yapılandırılması gerekiyor. Aksi taktirde, faturalar ödenemiyor, otoyol ve köprülerden kaçak geçilmiş sayılıyor, uydu yayınları bir anda kesilebiliyor. Kabak, her zaman olduğu gibi kredi kartı müşterilerine patlıyor. Faiz ve cezaları ödemek, kart kullanıcılarına kalıyor. Buna da, elektrik, su, telefon, doğalgazla başlayan, kasko sigortasından, OGS ve uydu yayınlarına kadar uzanan hemen hemen tüm sabit harcamalar için kredi kartı üzerinden otomatik ödeme talimatı verilebilmesi yol açıyor. Bankaların hayatımızı kolaylaştıran bu uygulaması, kredi kart kullanıcılarını "son ödeme tarihi geçti, geçiyor" endişesi, "yatırdım, yatıramadım" telaşı yaşamaktan kurtarıyor. Ancak, bankaların kredi kartlarını yenilerken, talimatların da yenilenmesi gerekiyor. Bu, numarası değişmeyen, sadece süresi uzatılan kredi kartları için de geçerli oluyor. Kurum ya da kuruluşlar, yenilenen kredi kartında ödeme talimatı olmadığı için alacağını tahsil edemiyor. Zamanında ödenmeyen borçlar için de ya temerrüd faizi ya da cezai işlemler devreye giriyor.

FARK EDEN ŞANSLI: Arkadaşımız Birol Öner’in yaptığı araştırmaya göre, dikkatlerden kaçan bu uygulama, kredi kartlarından tahsilat yapamayan Digiturk gibi kuruluşların verdikleri hizmetleri durdurmasıyla ortaya çıkabiliyor. Kredi kartından tahsilat gerçekleşmediği için uydu yayını gibi hizmetlerin kesilmesi, abonelerin yaşanan sorun hakkında anında bilgi sahibi olmasına imkan sağlıyor. Abone, kuruluşla temas kurarak, fatura tahsilatının gerçekleştirilebilmesi için yeniden talimat verebiliyor.

CEZADAN KURTULMA: Ancak, otomatik ödeme talimatlarını kredi kartı üzerinden veren tüm kart kullanıcıları, bu kadar şanslı olmayabiliyor. Yenilenen kredi kartları yüzünden tahsil edilemeyen köprü ve otoban geçişlerinde olduğu gibi kaçak geçiş yapmış sayılabiliyor ve suçlu duruma düşebiliyor. Bununla ilgili abonelere herhangi bir uyarı yapılmaması, borçların birikmesine ve bu borca gecikme cezası eklenmesine yol açabiliyor. Bunda da, köprü ve otoyol gişelerinden geçerken uyarı yazılarına mutlaka dikkat etmek gerekiyor. Dikkat etmeyen sürücülerin bundan kurtulabilmesi için her kredi kartı değişikliğinden sonra otomatik ödeme talimatını da yenilemesi gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları