'ABD ile çatışma pahasına Irak'a gireriz'

Güncelleme Tarihi:

ABD ile çatışma pahasına Iraka gireriz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2007 10:47

İngiliz The Sunday Telegraph gazetesine konuşan AKP milletvekili Egemen Bağış, iki önemli mesaj verdi. ABD’nin, Türkiye’nin, Washington ile çatışma pahasına olsa da Irak’a girmeye hazır olduğunu anlaması gerektiğini belirten Bağış, “Bir saniye bile tereddüt etmeyiz ve hiç kimseden izin istemeyiz” dedi. Bağış, cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili olarak da “Gül’ü yeni cumhurbaşkanı ilan edebiliriz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

İngiltere'de pazar günleri yayınlanan The Sunday Telegraph gazetesine konuşan AKP milletvekili Egemen Bağış, ABD’nin müdahale etmediği için Türk kuvvetlerinin Irak’taki PKK’lılara karşı operasyonlar yapmaya hazır olduğunu söyledi. Bağış, “Bunu yapmaya mecbur kalmayacağımızı umuyoruz. Müttefiklerimizin bir şeyler yapmaya başlayacağını umuyoruz ancak eğer yapmazlarsa birçok seçeneğimiz var” şeklinde konuştu.

Müttefiklerin, PKK’nın oluşturduğu “açık ve net” tehdide karşı Türkiye’ye yardımcı olması gereğini vurgulayan Bağış “Eğer bir müttefikiniz size yardımcı olmasa, ya dürüstlüğünü ya da kabiliyetini sorgularsınız” ifadesini kullandı.



ABD’nin, Türkiye’nin, Washington ile çatışma pahasına olsa da Irak’a girmeye hazır olduğunu anlaması gerektiğini ifade eden Bağış “Bir saniye bile tereddüt etmeyiz ve hiç kimseden izin istemeyiz” dedi.

The Sunday Telegraph da “Turkey, ABD’ye meydan okumaya ve Kürt asilerini avlamaya hazır” başlığını kullandığı haberinde Bağış’ın açıklamalarına dikkat çekerken “Yeni Türk hükümetinin, Kürt teröristlerinin oluşturduğu tehlikeye karşı koymak için uzun bir süreden beri ABD ile var olan ittifaka sırtını dönmeye hazır” yorumunu yaptı.

Washington’un Türk hükümetine bir operasyon kabul edilemez olacağını açık bir biçimde anlattığını belirten gazete ancak Türklerin ruh haletinin uzlaşmadan pek yana olmadığını öne sürdü.

Gazeteye de değerlendirmelerde bulunan emekli Tuğgeneral Nejat Eslen ise, askerlerin ABD’li müttefiklerinin tutumu konusunda sabırlarının taşmakta olduğunu söyledi. Eslen şunları söyledi:

“ABD, Irak ve Afganistan’da terör ile mücadele adına Atlantik’i geçti. Türkiye de, Afganistan’da ABD’ye yardımcı oluyor. Ancak ABD, bir NATO müttefiki olan Türkiye’ye aynı nedenlerle kendi sınırını geçmesine izin vermiyor. Bu ne biçim dostluk? Düşmanlar böyle hareket eder.”

İngiliz gazetesi, ABD’nin Türkiye’deki popülaritesinin çok düşük bir düzeyde bulunduğunu gösteren Pew araştırmasına dikkat çekerken birçok Türkün ABD’nin Kürtleri desteklediğine inandıklarını da belirtti.

"GÜL'Ü CUMHURBAŞKANI İLAN EDEBİLİRİZ"

Operasyon kararının alınması halinde bunun yeni hükümet ile “Yükselen İslamlaşma” olarak gördüğü gelişmelerden mutsuz olan “güçlü ordu” arasında “potansiyel bir çatışma”nın önlenmesine katkıda bulunabileceğini öne süren gazete, Türkiye’deki seçimlerin, ordunun Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı tutum alması üzerine öne alındığını yazdı.

Cumhurbaşkanlığı seçimini konusunu da değerlendiren Bağış ise, “Sanıyorum ki Sayın Gül’ü yeni cumhurbaşkanı ilan edebiliriz. Büyük bir cumhurbaşkanı olacak” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!