Turistleri dolandıran çete çökertildi

Güncelleme Tarihi:

Turistleri dolandıran çete çökertildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2007 12:10

ANTALYA Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürlüğü ekipleri, Türkiye'ye tatile gelen Alman, İsveç, Belçika, Hollanda Rusya ve Danimarkalı 1000'in üzerinde turisti 5 milyon Euro dolandıran 4'ü kadın 26 kişilik çeteyi çökertti.

Haberin Devamı

‘Mantar’ adı verilen operasyonla çökertilen çetenin, turistlerin alışveriş yaptıkları yerlerden kişisel bilgilerine ulaşıp aldıkları hediyelere vergi uygulanacağını söyleyerek banka hesaplarına para havale ettirdiği ortaya çıktı.

Ekipler, yurtdışından ve Antalya'daki çok sayıda mağazadan gelen ihbarlar sonucu, Antalya'daki tatilleri sırasında derici ve kuyumcu mağazalarında alışveriş yapan yüzlerce turistin, ülkelerine döndüklerinde, Türkiye'deki kimi kişilere Western Union hesabıyla para göndererek dolandırıldıklarını belirledi. Soruşturmayı derinleştiren polis, istihbarat ve takip çalışması sonucu, dolandırıcılığın bağlantılı kişiler ve aynı yöntemi kullanan bir suç örgütünce yapıldığını tespit etti. Suç örgütünün faaliyetleri ve üyeleri de aylar süren çalışmayla saptandı.

Haberin Devamı

Çete üyeleri tatil için Türkiye'nin özellikle Antalya, Muğla ve İstanbul olmak üzere turistik yerlere tatile gelip buralardan alışverip yapan yabancı turistlerin kişiler bilgilerine ulaşıyor ve ülkelerine dönen turistlere faks ya da telefon açarak kendilerini mali polis, şirket yetkilisi yada maliye müfettişi olarak tanıtıyordu.

Türkiye'den aldıkları takı, ziynet eşyası gibi ürünlerin satımında yanlışlık yapıldığını, ya da vergiden henüz geçmediğini, kalan borçlarını erken ödemeleri durumunda indirim yapılacağını söyleyen çete üyeleri, ‘Western Union’ yöntemiyle kendi hesaplarına para çıkarmalarını istiyordu. Çetenin, bu yöntemle 5 milyon Euro'luk dolandırıcılık yapıldığı tespit eden polis, önceki gün ‘Mantar’ adı verilen operasyonu başlattı.

PARA TRANSFERİ YÖNTEMİ

İstanbul, Ankara, İzmir, Muğla, İzmit, Yalova, Gaziantep, Çanakkale ve Antalya'daki eşzamanlı operasyonda 34 farklı nokta arandı. Polis, 2'si kadın 18 kişiyi Antalya'da, yine 2'si kadın 8 kişiyi de diğer illerde gözaltına aldı.

Zanlıların evlerindeki aramalarda çok sayıda faks cihazı, Western Union para transferi kağıtları, sahte evrak ve şirket faturaları ele geçirildi. Çetenin turistlerin kişisel bilgilerini, alışveriş yaptıkları mağaza ve şirketlerde çalışan elemanlarından temin ettikleri, gönderilen paraları ise Western Union yöntemiyle aldıkları belirlendi.

Haberin Devamı

GÖZALTI ARTABİLİR

Suç örgütü oluşturarak nitelikli dolandırıcılık yaptıkları ve suç örgütünün üyesi oldukları iddia edilen 26 kişi, Antalya Emniyeti'nde sorgulandı. Çetenin liderliğini Aytaç E. ve Ertuğrul Ç.'nin yaptığı, zanlıların hem turistleri hem de turistlere tatilleri süresince eşya satan işyeri ve şirketleri dolandırdığı ortaya çıktı.

Gözaltında bulunan zanlılar, sorgularının ardından bugün sabah adliyeye sevk edildi. Çete üyelerinin ve birinci derece yakınlarının banka hesapları incelemeye alındı. Polis olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü açıklarken, gözaltı sayısının 80'i bulacağı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!