Türkiye'ye PKK sözü verdik, yerine getirmeliyiz

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeye PKK sözü verdik, yerine getirmeliyiz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2007 12:45

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu üst düzey yetkilisi Matt Bryza, bölücü terör örgütü PKK ile Irak'ta mücadele konusunda ABD'nin Türkiye'ye verilmiş bir sözü olduğunu belirterek, “Bunu yerine getiremedik, yerine getirmemiz gerekir” dedi.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu üst düzey yetkilisi Matt Bryza, Türkiye'de yapılan genel seçimlerde seçmenin konuştuğunu, sonucun alındığını ve bunun çok olumlu olduğunu söyledi.
Matt Bryza, Washington Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda Türkiye'de yapılan seçimler konusunda düzenlenen toplantıda, getirdiği ekonomik ve siyasal ilerlemelerin ardından AK Parti'nin yüzde 46.5 gibi çok yüksek bir oy oranıyla seçimi kazandığını bildirdi.




ABD'NİN HİÇBİR GÖRÜŞÜ YOK

Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin bir soru üzerine Bryza, kimin seçilmesi gerektiği konusunda ABD'nin hiçbir görüşü olmadığını, bu konuya tarafsız yaklaştığını ve ABD tarafının konunun yalnızca anayasal süreçlere uygun sorunsuz bir biçimde yürümesiyle ilgilendiğini kaydetti. Bryza, “Şimdi bu konuda fikir birliği en önemli şey gibi görünüyor” diyerek üzerinde görüş birliğine varılan bir adayın belirlenmesi durumunda sonucun kısa sürede alınacağını vurguladı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da seçimden sonra yaptığı konuşmada bu yönde işaretler verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

"SÖZ VERDİK YERİNE GETİRMELİYİZ"

Bryza, bölücü terör örgütü PKK ile Irak'ta mücadele konusunda ABD'nin Türkiye'ye verilmiş bir sözü olduğunu belirterek, “Bunu yerine getiremedik, yerine getirmemiz gerekir” dedi.
Washington'ın, bölücü terör örgütü PKK'ya ilişkin tutumunda değişiklik olduğunu vurgulayan Byrza, yakında adımlar atılacağına işaret etti, ancak ısrarlı sorulara karşın ayrıntı vermedi. Bryza, Irak'tan kaynaklanan sorunların da Türk-ABD ilişkinleri gölgelediğini kaydetti.

İRAN'LA DOĞALGAZ ANLAŞMASI

Bryza, Türkiye ile İran arasında geçen hafta imzalanan doğalgaz konusunda işbirliğini amaçlayan ön anlaşmanın ayrıntıları konusunda kesin bir bilgilerinin olmadığını, ancak bu çerçevede Türkiye'nin İran'da doğalgaz konusunda yatırım yapması durumunda bunun, ABD'nin uyguladığı İran Yaptırımlar Yasası'nın ihlali anlamına geleceğini söyledi. Bryza, “Bu ön anlaşmanın herhangi bir yere ulaşmayacağını umuyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

ERMENİ TASARISI

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Kıdemli Danışmanı Alan Makovsky de Temsilciler Meclisi'nde bekleyen sözde Ermeni soykırımı tasarısının yakınlarda kabul edilmesinin beklediğini söyledi. Makovsky, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve çoğunluk lideri Steny Hoyer'in, çok uzun zamandır Ermeniler'in yaklaşımını desteklediklerini kaydetti.

ABD yönetiminin, tasarının Temsilciler Meclisi'nde ele alınmaması için şimdiye dek dile getirdiği gerekçeler arasında stratejik nedenlerin yanısıra Türkiye'de seçim dönemine müdahale edilmemesi yaklaşımının da yer aldığını anlatan Makovsky, Türkiye'de seçim sürecinin sona ermesinin ardından bu gerekçenin ortadan kalkacağına işaret etti. Makovsky, bu durumda tasarının yakın bir zamanda geçeceği beklentisini dile getirdi, ancak bunun Kongre'nin ağustos ayı tatilinden önce, bu hafta olmasının öngörülmediğini dile getirdi.
Tasarı konusunda ABD yönetiminin görüşlerini hatırlatan Byrza ise, bu konunun bir parlamentolarda oylamayla sonuçlanamayacak denli önemli olduğunu vurgularken, yönetimin tasarıyla mücadelesinde Ankara'nın kimi adımlar atmasının yararlı olabileceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!