Başbakan'dan ilk yorum

Güncelleme Tarihi:

Başbakandan ilk yorum
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2007 21:21

AKP'nin geçen döneme göre daha fazla oyla seçimi bitirmeyi garantilemesinin ardından Tayyip Erdoğan bir zafer açıklaması yaptı...

Haberin Devamı

BAŞBAKAN'IN İLK KONUŞMASI-1 / VİDEO

BAŞBAKAN'IN İLK KONUŞMASI-2 / VİDEO

BAŞBAKAN'IN İLK KONUŞMASI-3 / VİDEO

BAŞBAKAN'IN İLK KONUŞMASI-4 / VİDEO

Erdoğan’ın konuşmasından partinin ileri gelenleri anons edildi.

7 PARTİLİ MECLİS

Seçim sonuçlarının yüzde 99.6'sının açıklamasının ardından AKP açık ara liderliği yakalarken bu dönemde Meclis'te temsil edilecek parti sayısı da arttı.

Geçen dönem sadece AKP ve CHP, Meclis'e girmeyi başarmıştı. 4 yılın ardından bağımsızlar ve iki partiden istifa edenler Doğru Yol, Anavatan, Halkın Yükselişi Partisi Sosyaldemokrat halk Partisi ve Genç Parti'ye geçerek bu partilerin Meclis'te temsil edilmesini sağlamıştı.

Bu seçimde daha farklı bir tablo ortaya çıktı. AKP, CHP ve MHP'nin ardından üç parti daha Meclis'e girmeyi başardı.

DSP, CHP'nin listesinden seçime girerek barajı aşmayı başardı.
DTP'liler ise bağımsız aday olarak Meclis'te yer almaya hak kazandı.
Sivas'tan bağımsız aday olan BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'da Meclis'e girdi.
Ayrıca baraj engelini aşmak için yine bağımsız aday olan ÖDP lideri Ufuk Uras da seçilmeyi başardı.
Bağımsız olarak seçilen Mesut Yılmaz'ın ise Meclis açıldıktan sonra çalışmaya başlayıp bir grup kurma çabası içine girmesi bekleniyor.

AKP'DE İLK SEVİNÇ GÖSTERİLERİ BAŞLADI

Seçimin kesin olmayan sonuçlarına göre Meclis'e üç parti giriyor. Bu tabloya göre AKP, oy oranını geçen seçimlere göre daha da artırdı ve 342 milletvekili ile Meclis'e girmeye hak kazandı

Şu ana kadar sandıkların yüzde 99.6'sı açıldı. Ve bu duruma göre AKP yüzde 46,6 oy alarak Meclis'e ezici çoğunluk girmeyi garantiledi.

Meclis'e giren ikinci parti ise CHP. Yine anamuhalefet partisi olmayı garantilen CHP, yüzde 20,8 oy oranı ile TBMM'de 112 milletvekili ile görev yapacak.

MHP seçimin üçüncü kazananı oldu. Buna göre, MHP yüzde 14,2 oy alarak 69 sandalye sayısı ile Meclis'e girmeye hak kazandı.

Bu durumda Demokrat Parti barajın altında kalıyor ve yüzde 5,3 oy alıyor.
DP'nin ardından en çok oyu bağımsızlar aldı. Türkiye genelinde bağımsız adayların oy oranı yüzde 5,1 olarak gerçekleşti.
Geçen seçimen en büyük sürprizi Genç Parti ise bu kez yüzde 3 oy oranında kalıyor

Ancak bir kez daha hatırlatmakta fayda var henüz sandıkların yüzde 99.6'sı açıldı. Bunun için saniye saniye güncellenen hurriyet.com.tr istatistiklerini takip etmek için buraya tıklayın
 

- Seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan yardımcısı Necati Çetinkaya
- İstanbul milletvekili Abdülkadir Aksu
- İstanbul Belediye başkanı Kadir Topbaş
-
Ankara Büyükşehir Başkanı Melih Gökçek
- Seçim koordinasyon Başkanı Mustafa Ateş
- Devlet Bakanı Beşir Atalay
- Güçlü Türkiye’nin güçlü lideri Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan:

DEMOKRASİMİZİN OLGUNLUĞUNU GÖSTERDİK

Sevgili vatandaşlarım bu anlamlı gecede sizleri bu coşku heyecan içinde en kalbi duygularımla selamlıyorum. Türkiye genel seçimlerini tamamlamış, milli irade hür ve şeffaf bir şekilde sandıklara yansımıştır. Vatandaşlarımızın hür biçimde demokratik seçimlerini ortaya koymuş olmalarından mutluluk duyuyorum. Demokrasimiz ulaştığı olgunluğu tüm dünyaya göstermiştir. Ülkemize devletimize hayırlı olsun.

52 YILDIR İLK KEZ

İlk değerlendirmemi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Milletimiz önemli bir çoğunlukla Ak Parti’yi tercih etmiştir. Bunun için oylarını Ak Parti’de birleştirmiştir. Çok partili siyasi hayatımızda özellikle rahmetli Menderes’ten sonra ilk defa iktidarımız bu oy oranına ulaşmıştır. 52 yıl içinde hiçbir iktidar ikinci kez oylarını artırarak iktidarda kalamamıştır.

Tabii ki bu sizin kararınızdır. Çünkü Ak Parti’nin hamurunu siz yoğurdunuz. Sandıktan birlik ve beraberliğimiz demokrasimiz daha da güçlenerek çıkmıştır. Onun için bu seçimde kazanan milletimiz olmuştur, güven ve istikrar olmuştur.

ŞIMARMAYACAĞIZ, SORUMLULUĞUMUZ ARTTI

Milletimiz "durmak yok" diyerek yola devam demiştir. Oylarımızı daha da artırarak çıktığımız artık anlaşıldı. Öncelikle milletimize AK Parti’ye verdiği tevcüh nedeniyle en kalbi duygularımızla teşekkür ediyorum. Bu sonuçta emeği katkısı olan her kademedeki bütün arkadaşlarımızı ve vatandaşlarımızı kutluyorum.

Haberin Devamı

HERKESE SAYGI DUYUYORUZ

Bu başarı bizi şımartmak yerine omuzlarımızdaki sorumluluğu daha da artırmıştır. Milletimizden aldığımız güçle değerli vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum. Sizin sandıkta verdiğiniz mesajı anlıyoruz. Kime oy vermiş olursanız olun oylarınız bizim için önemlidir. Tercihlerinize saygı duyuyoruz. Farklı tercihlerinizi demokrasinin gereği olarak görüyoruz.

HEDEFLERİMİZ BÜYÜK

Birinci olan parti olarak bu zenginliği korumak bizim görevimizdir. Çünkü milletimizin emanetine bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sahip çıkacağız. Bize verdiğiniz görevi yerine getirmek için çalışacağız. Hepimizi birleştirmek için hedeflerimiz var. Demokratik laik devletimizi daha da ileriye getirmek için hedeflarimiz var.

Cumhuriyetin temel ilkelerinden asla ödün vermeyeceğiz. Bu hedefe ancak birlik ve bütünlüğümüzü her şeyin üzerinde tutarak ulaşacağız. Cumhuriyetin kurucusu Atatürk’ün gösterdiği hedefe ulaşmak, Cumhuriyetin 100’üncü yılında ulaşmak ilk hedefimiz olacak.

Bugün sandıktan çıkan sonuç da bizde değişime devam demiştir.

AB HEDEFİNE DEVAM

Bugüne kadar sizlerle başardık, bundan sonra da sizlerle aşamayacağımız hiçbir engel yoktur. Buna inanıyorum. Milletimizin bu seçimlerde ortaya koyduğu güçlü onayla Cumhuriyetimizin hedefi olan AB hedefini yerine getirmek için çalışacağız. Milletimizin yüksek karakteri yine rehberimiz olacaktır.

Çağdaşlaşma hedeflerimizin takipçisi olacağız. Demokratik ve ekonomik hedefleri ısrarla takip edeceğiz. Dikleşmeden dik durmak, düşman kazanmadan dost kazanmak yine ilkelerimiz olacak.

TERÖRÜ DURDURMAK İÇİN HERŞEYİ YAPMAYA HAZIRIZ

Şu bayraklarınızı göreyi. Bayrakları bayrak yapan üzerindeki kandır.

Şimdi buradan tüm Türkiye’ye seslenelim:
Tek millet
Tek bayrak
Tek vatan
Tek devlet
İşte bu ilkelerle ilerleyeceğiz...

Terör örgütüne karşı mücadelemiz milletimizden aldığımız güçle sürecek. Bunun için her şeyi zamanında yapmaya kararlı olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Çeteler başta olmak üzere huzuru hedef alan herkese karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Gördüğünüz gibi çeteler ve mafya bir bir çöktü çöküyor.

DİĞER PARTİLERİ KUTLUYORUM

Sözlerimin bu bölümünde seçimin huzur içinde tamamlanması için görev yapan polis ve askerimize gönülden teşekkür ediyorum. Yüksek seçim Kurulu’na ve mülki amirlerimize ve sandıklarda görev alanlara teşekkür ediyorum. Türkiye bu seçimle yeni bir ak sayfa daha açmıştır. Yeni dönemde Meclis’te temsil edilecek tüm siyasi partilerimizi kutluyorum.

KAPIMIZ HERKESE AÇIK

Herkesi bu yeni sayfanın gerekleriyle hareket etmeye davet ediyorum. Ben kimseye kırgın değilim. (Bu sırada CHP yuhalandı) Lütfen! Onlar meydanlarda kaldı. Kapımızın herkese açık olduğunu ifade etmek istiyorum. Nihayet hepimiz millet için varız.

SEVİNCİMİZ BAŞKASININ ÜZÜNTÜSÜ OLMASIN

Ak Partilere hitaben söylüyorum. Milletimiz kararını verdi, seçim bitti. Unutmayalım ki sınavımız yeni başladı. Sizin sevinciniz başkalarının sevincine gölge düşürmesin. İnanıyorum ki Ak Parti ve Ak Partililer olgunluk içinde karşılayacaktır. Bize yakışan budur siz de bunu ortaya koydunuz sizleri tebrik ediyorum.

Asla başarı başımızı döndürmemelidir. Bizim sevincimiz bizim gibi düşünmeyenlerin üzüntüsü olmamalıdır. Bu zamana kadar birlik politikası yürüttük bundan sonra da aynısını yapacağız.

Bunun için durmak yok. Sizleri selamlıyorum. Gösterdiğiniz heyecan ve coşkuya teşekkür ediyorum. Allah yardımcımız olsun. HER ŞEY TÜRKİYE İÇİN.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!