21. dönemin 3. yıl karnesi

Güncelleme Tarihi:

21. dönemin 3. yıl karnesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2002 12:46

TBMM, 21. Dönem çalışmalarının başladığı 2 Mayıs 1999 tarihinden bugüne kadar toplam 368 yasa çıkardı. Bunlar arasında 3 Anayasa değişikliği, Medeni Yasa ile İşsizlik Sigortası, Gümrük ve Kamu İhalesi bulunuyor.

Haberin Devamı

TBMM'nin 21. Dönemi'nde seçilen milletvekilleri, 18 Nisan seçimlerinin ardından Genel Kurul'un 2 Mayıs günkü birleşiminde yemin ederek göreve başladılar.

DSP-MHP ve ANAP'ın koalisyonundan oluşan 57. Hükümet DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit'in başkanlığında 28 Mayıs 1999 tarihinde kuruldu. Programı 4 Haziran'da Genel Kurul'da okunan Hükümet 9 Haziran'da güvenoyu aldı.

İLK YASA, DGM'LERDE DEĞİŞİKLİK

TBMM'nin 21. Dönemi'nde çıkarılan ilk yasa, DGM'lerde askeri hakimin görev almamasına ilişkin Anayasa değişikliği oldu. Anayasa'nın 143. maddesinde yapılan yeni düzenleme Genel Kurul'un 18 Haziran 1999 tarihli birleşiminde kabul edildi. Daha sonraki tarihlerde yapılan Anayasa değişiklikleri arasında özelleştirme ve uluslararası tahkime olanak sağlayan düzenleme ve Anayasa'nın toplam 33 maddesinde yapılan değişiklik oldu.

Haberin Devamı

Genel Kurul'da bugüne kadar değişik konulara ilişkin 368 yasa çıkarıldı. Bunlar arasında Bankalar Kanunu, Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu'nda yapılan değişiklik, İşsizlik Sigortası Kanunu, şartla salıvermeye ilişkin kanun, Gümrük Kanunu, Tütün Piyasası Kanunu, Bireysel Emeklilik Kanunu, Şeker Kanunu, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu, Medeni Kanun değişikliği, Kamu İhale Kanunu ile kamu finansmanı ve borç yönetimine ilişkin kanunlar bulunuyor.

TASARI VE ÖNERİLER

21. Dönem'de TBMM Başkanlığı'na sunulan yasa tasarısı sayısı 680, yasa önerisi ise 944 oldu. Bazı tasarı ve öneriler birleştirilerek toplam 368 kanun çıkarıldı.

TBMM Genel Kurulu'nda Mayıs-Ağustos 1999 dönemi arasındaki 1. Yasama Yılı'nda toplam 68 yasa çıkarılırken Ekim 1999-Haziran 2000 dönemindeki 2. Yasama Yılı 136 yasa ile en yoğun çalışma dönemi oldu. Ekim 2000-Haziran 2001 arasındaki 3. Yasama Yılı'nda 118 yasa, Ekim 2001'de başlayan 4. Yasama Yılı'nda ise 23 Nisan 2002 tarihine kadar 44 yasa çıkarıldı.

MECLİS SORUŞTURMASI

21. Dönemde verilen 5 Meclis Soruşturması önergesinden 3'ü reddedildi. Reddedilen soruşturma önergeleri Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Devlet Bakanı Recep Önal ile eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer hakkında verilmişti.

Haberin Devamı

Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın hakkında kurulan soruşturma komisyonunda "Yüce Divan'a sevke gerek olmadığı" sonucuna varıldı. Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu hakkındaki Meclis Soruşturma komisyonu başkanlık divanını oluşturarak, çalışmalarına başladı.

21. Dönem'de, ayrıca geçen dönemde verilen önergelerin kabul edilmesi ile 15 soruşturma komisyonu kuruldu. Bu komisyonlarda hakkında soruşturma açılan Başbakan ya da bakanların Yüce Divan'a sevkine gerek görülmedi.

277 MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEMİ

TBMM'nin 21. Dönem'inde toplam 277 Meclis Araştırması önergesi verildi. Bunlardan 33 önerge reddedilirken, 10'u kabul edilerek komisyon kuruldu. Bir araştırma önergesi de genel görüşmeye çevrildi.

Haberin Devamı

Bunlardan deprem, Türkiye Kızılay Derneği'nin sorunları, yumurta üreticilerinin sorunları, trafik kazaları, tekstil ve konfeksiyon sektörünün sorunlarına ilişkin komisyonların raporları Genel Kurul'da görüşüldü.

YÖK ve üniversitelerdeki uygulamalara ilişkin komisyon, su kaynakları ile Ahlat'taki kültürel değerlerin araştırılmasına ilişkin komisyonların raporları TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Bu araştırma komisyonlarının raporları henüz Genel Kurul'da görüşülmedi.

Maden kaynakları ile medyanın sorunları konusundaki Meclis araştırma komisyonları ise çalışmalarını sürdürüyor. TBMM Genel Kurul gündeminde halen 233 Meclis araştırması önergesi bulunuyor.

Haberin Devamı

HÜKÜMET'E 26 GENSORU

Bu dönemde 57. Hükümet veya bakanlar hakkında toplam 26 gensoru önergesi verildi. Bunlardan 22'sinin gündeme alınması reddedilirken, 4'ü işlemden kaldırıldı.

21. Dönem'de, TBMM Başkanlığı'na sunulan 29 genel görüşme önergesinden 2'si kabul edildi, 11'i ise reddedildi. Genel Kurul Gündemi'nde 16 genel görüşme önergesi bulunuyor.

SÖZLÜ VE YAZILI SORULAR

Milletvekillerinin Başbakan ya da Bakanlar Kurulu üyelerine yönelttiği yazılı soru önergesi 6991, sözlü soru önergesi ise 1808 oldu.

Yazılı soru önergelerinden 5427'i yanıtlandı, 21'i geri alındı, 4'ü işlemden kaldırıldı, 943'ü ise süresi içinde yanıt verilmediği için işlemden düştü. 596 yazılı soru önergesi halen Meclis Gündemi'nde bekliyor.

Haberin Devamı

Sözlü soru önergelerinden ise 437'si yanıtlandı, 271'i soru sahibi tarafından, 5'i gündeme girmeden geri alındı ve 19'u ise soru sahibineiade edildi. TBMM kayıtlarına göre, halen 86 sözlü soru önergesi imzada, 26'sı ise işlemde bulunuyor. Sözlü soru önergelerinden 30'u işlemden kaldırıldı, 400'ü yazılıya çevrildi ve Gündem'de 534 sözlü soru önergesi bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!