Tarladaki petrol BOTAŞ hattından

Güncelleme Tarihi:

Tarladaki petrol BOTAŞ hattından
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2007 20:44

Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde pamuk tarlasında tesadüfen ortaya çıkan ham petrolle ilgili bilirkişi raporu tamamlandı.Kuyulardaki ham petrolün çok güçlü bir ihtimalle, tarlanın yaklaşık 800 metre güneyinden geçen BOTAŞ'a ait petrol nakil hattında meydana gelen sızmadan kaynaklandığı belirtildi.

Tarla sahibi Mehmet Ali İstemil'ın şikayeti üzerine Hilvan Asliye Hukuk Mahkemesince bilirkişi olarak tayin edilen Jeoloji Mühendisi Fadli Aslan, tarladaki iki sulama kuyusunda inceleme yaptı.

İnceleme sonucu hazırlanan raporda, kuyulardan suyla birlikte pompalanan ham petrolün sulama nedeniyle pamuk ekili arazilerin tamamına yayıldığı, arazi yüzeyinin petrol renginde koyulaştığı ve yer yer küçük ham petrol birikintilerinin oluştuğunu belirtildi.

Kuyuların bulunduğu bölgenin yer altı sularının akış yönünün güneyden-kuzeye doğru uzandığına işaret edilen raporda, kuyulardaki ham petrolün çok güçlü bir ihtimalle, tarlanın yaklaşık 800 metre güneyinden geçen BOTAŞ'a ait petrol nakil hattında meydana gelen sızmadan kaynaklandığı kaydedildi.

Sızıntı nedeniyle geçirgen özellik gösteren kalker içinden sızarak yer altı suyuna karıştığı tahmin edilen petrolün, kuyuların bulunduğu yer ve yakın çevresini oluşturan yer altı su akiferini bozduğu, akiferin kendini temizlemesi ve yenilemesi için uzun bir zaman gerektiği bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!