Bankalar, ’şifre’ dedi Citibank imzada kaldı

Güncelleme Tarihi:

Bankalar, ’şifre’ dedi Citibank imzada kaldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2007 00:00

Chip&Pin yani "çipli kartlarda şifreli alışveriş uygulaması" bugün Citibank dışındaki banka kartlarında uygulanmaya başlıyor.

Türkiye’deki kredi kartlarında chip uygulamasına geçmeyen Citibank ise imza ile alışveriş uygulamasına devam edecek.

YÜZDE 98’İ GEÇTİ:
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve üyeleri tarafından uygulamaya alınanan chip&Pin uygulamasına geçiş süreci tamamlandı. Bugünden itibaren alışverişlerde imza yerine 4 haneli şifre uygulaması geçerli olacak. BKM verilerine göre, Türkiye’de halen 33 milyon 654 bin adet kredi kartı bulunuyor. Bunların 2 milyon kadarını sanal kartlar oluşturuyor. Bunların dışındaki 31 milyon 654 bin kartın, 28 Temmuz itibariyle yüzde 98’i Chip&Pin uyumlu, yani çipli kartlardan oluşuyor. POS sayısında oran yüzde 100’e kadar ulaşırken ATM’lerde yüzde 80. Geçiş öncesindeki alışverişlerin yüzde 80’inin şifreli yapıldığı belirtiliyor.

CITIBANK 2008’DE GEÇECEK: Şifre alınmayan yüzde 2’lik kartın bir kısmının cüzdanlarda taşınmasına rağmen, kullanılmayan kartlar olduğu sanılıyor. Bunun dışında şifresi olmayan diğer kartlar ise Citibank’a ait. Dün müşterilerine "Citibank kredi kartınızı kullanırken şifre girmeniz gerekmiyor. İmzanız yeterli. Alışveriş sırasında şifre kullanımı sadece çipli kartlar için uygulanıyor" mesajı geçen Citibank ise, edinilen bilgiye göre çip uygulamasına 2008 yılında geçmeyi planlıyor.

TÜRKİYE 3’ÜNCÜ ÜLKE: Türkiye, kredi kartı kopyalanma ve kayıp çalıntı risklerini azalttığı için tercih edilen çipli kart uygulamalarına hızlı geçiş yaptı. Fransa ve İngiltere’nin ardından dünyada şifreli alışverişe geçen 3’üncü ülke olan Türkiye, böylece pek çok SEPA (Sadece Euro Ödenen Bölge) ülkesinin de önüne geçti. Ancak bu bölgede de hazırlıklar sürüyor. Avrupa Ödeme Kurulu’nun kararına göre SEPA ülkelerinde bulunan bankalar 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren müşterilerine manyetik bantlı kart vermeyecek. 2010 yılı sonuna kadar da EMV uyumu tamamlarak çipli kartların tüm bölgede kullanılması sağlanacak. Bu nedenle Citibank Türkiye dışında, yurtdışındaki bankalardan manyetik bantlı kredi kartı bulunanlar, Türkiye’de imzalı alışveriş yapmaya devam edecek. Ancak bu kartlarla ilgili herhangi bir sorun çıkması halinde sorumluluk çipe geçmeyen ülkenin bankasına ait olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!