Diana’nın saç modeli aslında İngiliz bir aktriste aittir, ondan görüp beğendi

Güncelleme Tarihi:

Diana’nın saç modeli aslında İngiliz bir aktriste aittir, ondan görüp beğendi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2007 00:00

John Frieda tüm dünyada Prenses Diana’nın saç kesimini yaratan adam olarak tanınıyor. Diana’nın saçlarını kısacık kestiğinde Prenses henüz 19 yaşındaydı. John Frieda’ya o kadar çok güvendi ki, hayatı boyunca saçlarını uzatmak aklının ucundan bile geçmedi.

Frieda 1976 yılında Londra’da kendi salonunu açtı ve İngiliz Kraliyet Ailesi’nden, Hollywood’daki ünlü isimlere kadar birçok kadının saçına imza attı. 1989 yılında Londra’da "yılın kuaförü" seçildi. Farklı cilt tipleri gibi farklı saçların da kendine özel ihtiyaçları olmasından yola çıkarak ürün geliştirdi. Frieda, ürünlerinin Türkiye’de de satılmaya başlaması münasebetiyle İstanbul’daydı. Ondan Diana’nın saç modeliyle ilgili gerçekleri öğrendik. Meğerse o modelin aslı İngiliz bir aktriste aitmiş. Diana modeli ondan görüp beğenmiş.

Mesleğe, babanızın Londra’daki kuaför salonunda başlamışsınız. Saçla ilgilenmek sizin için kaçınılmaz mıydı?

- Aslında çocukluk hayalim doktor olmaktı. Babam da dedem gibi kuaför olmasına rağmen benim doktor olmam konusunda oldukça ısrarlıydı. Ne zaman ki benim kuaförlüğe olan ilgim ve becerim ortaya çıktı; işte o zaman babam, ünlü saç stilisti Leonard’ın Mayfair’deki salonunda asistan olarak işe başlamamı sağladı. 16 yaşındaydım. O dönemde Leonard, hiç şüphesiz İngiltere’deki en iyi saç stilistiydi ve onunla bu kadar yakın çalıştığım için son derece şanslıyım.

Leonard neden bir efsanedir?

- O dönemde Leonard, Londra’da en etkili, itibarlı ve büyüleyici salonun sahibiydi. O, kuaförlük mesleğinde hatırı sayılır, muazzam biçimde yaratıcı, gerçek bir usta. Herhalde benim, bu meslekte gördüğüm en mükemmel saç stilisti.

Ondan öğrendiğiniz en önemli şey neydi?

- Leonard, bütün müşterilerine ayrı ayrı odaklanır, karşısındaki kişinin yüz şekline, karakterine uygun olarak saçını tasarlar ya da kesimini yapardı. En büyük isteği, salondan çıkan bütün müşterilerinin kendisini "en güzel" hissetmesini sağlamaktı. Ben, onun enerjisi, şehvetli yaratıcılığı ve bağlılığından ilham aldım. O her anlamda tam bir sanatkardı.

Prenses Diana’nın ünlü saç kesimi "Purdey"nin yaratıcısısınız. Nasıl yarattınız? Üzerinde çok düşündünüz mü, bir anda mı çıktı?

- Ben bu saç kesimini ilk kez bir aktrist için uyguladım. 1970’lerin sonunda İngiltere’de çok popüler olan "Absolutely Fabulous" adlı bir televizyon dizisi vardı. Joanna Lumley dizide Purdey diye bir karakter oynayacaktı. Lumley’in saçına özel bir kesim uyguladım ve bu saç modeli inanılmaz bir beğeni topladı.

Ama Prenses Diana’nın saçını da Purdey stili kestiniz... Bu nasıl oldu?

- 1980 yılında İngiliz Vogue’dan bir telefon aldım, Lord Snowdon’ın evine gelmemi rica ediyorlardı. Orada henüz 19 yaşında olan Lady Diana Spencer ile tanıştım, hikayenin geri kalanını zaten herkes biliyor. Lady Di çok kısa süre sonra İngiltere’nin veliaht prensi Charles ile evlenerek Prenses Diana oldu ve sadece İngilizlerin değil tüm dünyanın sevgilisi haline geldi. Prenses Diana’nın bu kadar çok sevilmesi "Purdey" çılgınlığını da beraberinde getirdi. Bir anda milyonlarca kadın saçını Purdey stili kestirdi. Purdey Joanna sayesinde İngiltere’de zaten ünlüydü ama Diana sayesinde dünyaca ünlü oldu.

Hayatınızın dönüm noktası olan olay Diana’nın saçını kesmek mi? Siz bu sayede mi ünlü oldunuz?
/images/100/0x0/55eb0821f018fbb8f8a68f41


- Hayır, hayatımın dönüm noktası bir televizyon programı. Seneler önce ürünlerin sadece Boots ve The Chemist mağazalarında belli adetlerde satıldığı dönemde İngiltere’de, ince telli saçlara anında hacim veren Thickening Lotion adlı ürünü tanıtmak üzere bir televizyon programına katıldım. Seyirciler canlı yayında değişimi izler izlemez tüm telefon hatları kilitlendi ve Boots’un sipariş adetleri çılgınca yükseldi. Bundan sonra hiç arkamıza bakmadık. Basın her zaman yaptıklarımla çok yakından ilgilendi ve bana karşı çok cömert davrandı. Bu benim için gerçekten büyük bir avantaj.

Sizce Diana neden hayatı boyunca saçlarını hiç uzatmadı?

- Çünkü Purdey stili onun için biçilmiş kaftandı. Uzun saç fikri aklının ucundan bile geçmedi.

KIVIRCIKLAR, DALGALAR GERİ GELİYOR

Ben saç trendlerinin sezona göre değişim göstereceğine inanmıyorum. Ya da kadınlar her altı ayda bir saçlarını değiştirmiyor. Aslında bu farklı kadınlar için farklı saç stilleri ve saç kesimleri yaratmakla ilgili. Ama uzun zamandır dümdüz saçlar moda ancak kısa zaman içerisinde kıvırcıklar ve dalgalar geri geliyor.

BÜTÜN STARLARIN KUAFÖRÜ

John Frieda’nın profesyonel ve ünlü saç tasarımcılarından oluşan bir ekibi var. House of Experts adındaki ekip bugüne kadar defilelerle, ünlü isimlerin saç tasarımlarıyla ve Hollywood film setlerindeki başarılarıyla adlarından söz ettirdiler. Renee Zellweger, Kate Winslet, Kate Hudson, Uma Thurman, Sarah Jessica Parker, Julia Roberts, Nicole Kidman, Meg Ryan, Barbara Streisand, Tom Cruise, Sharon Stone, Cindy Crawford, Linda Evangelista, Kate Moss, Naomi Campbell gibi ünlü isimlere saç danışmanlığı yaptılar. John Frieda, ekibinin dünya çapında özel yeteneklerden oluştuğunu söylüyor. "Stilist ekibimiz, sayısı her gün artan ünlü müşterilerin, sahne arkasında ve önünde hem dış görünümleri hem de saçları için çalışıyorlar. Onların görevi, mükemmel saçlar yaratmak. House of Expert ekibinin en eski üyesi olan Serge Normant hem rehberlik yapıyor hem de ekibi yönetiyor. Üyeler arasında Kerry Warn, Londra’nın en iyi renk uzmanı Nicola Clark, Harry Josh gibi sıradışı ve yetenekli isimler var.

EN İYİ ÖRNEK MEG RYAN VE JENNIFER ANISTON

Trendleri yaratan ya da kadınların bu konuda ilham almasını sağlayan, ünlü kadınlardır. Örneğin; Meg Ryan’ın saç kesimi ya da Jennifer Aniston’un Friends dizisindeki düz saç kesimi. Bu iki örnek gelmiş geçmiş en iyi örneklerdir. Kadınlar, kuaför salonlarına ellerinde dergilerden kestikleri resimlerle geliyorlar.


Saçlarınız bakımlıysa kendinizi güçlü ve güvende hissedersiniz, değilse bitersiniz

Farklı saç tiplerinin de kendine özel ihtiyaçları olması gerektiğine inanıyorsunuz? Bunu biraz anlatır mısınız? Esmerler ve sarışınlar aynı saç yapısına sahip olamaz mı?

- Araştırmalarımız; saç tipleri, dokuları ve renklerinin, saçların gerçek yapılarının birbirinden farklı olduğunu ispatlamıştır. Bizim misyonumuz; farklı saç tiplerini inceleyip neye ihtiyacı olduğu üzerinde düşünmek ya da daha önemlisi birbirinden farklı olan kadınların ne istediğini, neye ihtiyacı olduğunu ortaya çıkarmak. Mesela Frizz Ease serimiz, tamamen elektriklenme ve uçuşan saç tellerinden yakınan kadınlar için geliştirildi. Kadınlar, senelerdir Frizz Ease’e güvenerek saçlarını kontrol altında tutuyor. Ya da sarışın kadınları düşünün. Sürekli saçlarının donuk ve cansız görünümünden şikayet ederler. Bu probleme yönelik geliştirdiğimiz serimiz Sheer Blonde, canlı ve parlak saçlara sahip olmak isteyen sarışınlar için ideal. Veya esmerlerin göz kamaştırıcı bir parlaklığa kavuşabilmesi için Brilliant Brunette serisinin yaratılması gibi.

Saç bir kadınının nesidir sizce? İyi saç kadına ne katar ya da kötü saç bir kadından ne götürür?

- Saç kadının güzelliğinin ana faktörüdür. Kadının en önemli silahıdır. Saçları bakımsız kadın ne yapsa başarılı olamaz. Siz yağlı saçlara sahip bir kadının vücuduna bakar mısınız? Güzel, beğendiğiniz bir saç ruh durumunuzu da iyi yönde etkiler. Saçlarınız bakımlıysa kendinizi güçlü ve güvende hissedersiniz. Değilse bitersiniz.

Kadınların saçları memleketlerine göre farklılaşır mı? Amerikalıların, Almanların, İngilizlerin saçları farklı mıdır? Farklar nelerdir?

- Bence saçların ırkları yoktur. Sadece beyazların, Asya ırklarının ya da Afrikalılar’ın saç tipleri birbirinden ayrı. Ancak stil ve trendler artık enternasyonal. Güzellik ikonlarımızı ya da ideallerimizi her geçen gün daha çok paylaşıyoruz.

Sizin en favori John Frieda ürününüz hangisi ve niye?

- Frizz Ease serum benim favorim. Çok uzun seneler İngiltere’de ve Amerika’da şekillendiricilerde en çok satanlar listesinde 1 numara olarak yerini korudu. Çok etkili ve çok kolay bir ürün ve birçok kadın bu ürün ile ilgili bizimle temasa geçti. Sanki saçlarınıza sihirli bir değnek değmiş gibi oluyor.

Dünyada kaç tane John Frieda salonu var?

- Londra’da ve Los Angeles’ta birer John Frieda salonu var. New York’ta ise yeni üçe çıkardık. En son "Serge Normant John Frieda" adı altında New York merkezde, Meatpacking bölgesinde açtık.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!