OECD’de çöp lideri çıktık

Güncelleme Tarihi:

OECD’de çöp lideri çıktık
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2007 00:00

Su temizlemede de sorunlu bir durumda bulunan Türkiye, rapora göre kuş ve bitkilerini yeterince koruyamıyor.

EKONOMİK İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (Organization For Economic Cooperation And Development-OECD) yeni açıklanan "OECD Temel Çevresel Göstergeler 2007" raporu, Türkiye’nin çöp, hava kirliliği, su temizliği gibi konulardaki durumuna dikkat çekti. Çöp üretiminde en yakın ülke olan Macaristan’a 27 kilo fark atan Türkiye, hava kirliliğinde ise Avustralya’nın hemen ardından ikinciliği aldı.

BİN DOLARLIK TÜKETİME 80 KİLO ÇÖP:

OECD üyesi 30 ülkenin temel çevresel göstergelerinin değerlendirildiği rapora göre, Türkiye "Kentsel Atık" sıralamasında da en yakın izleyeni Macaristan’ı üçte bir oranında geçerek birinci oldu. 1000 dolarlık "özel nihai tüketim" başına üretilen çöp miktarında Türkiye 80 kiloyla birinci olurken, Macaristan 53 kiloda kaldı. "Kentsel atık" miktarı sıralaması, Danimarka, Meksika, İspanya, İrlanda, Avustralya şeklinde devam etti.

KÜKÜRTOKSİTTE GELİŞMİŞLERİ SOLLADIK:

Rapora göre Türkiye 1990 yılından sonra da havasında kükürtoksit oranını en çok artıran ikinci ülke, kükürtoksitte artış görülen 5 ülkeden de biri konumuna geldi. Avustralya 5.4 kg kükürtoksit ile OECD birincisi, Türkiye 4.8 kg ile ikinci oldu. Polonya 3.7 kg ile üçüncülüğe yerleşirken, OECD’de GSYİH’sına oranla en az kükürtoksit salan ülke İsviçre oldu. Avustralya, Türkiye, İzlanda, Yeni Zelanda ve Yunanistan dışındaki ülkelerde oran düşerken, ekonomisi OECD’de gerilerde olmasına karşın Türk kentlerinin hava kirliliğinde gelişmiş ülkeleri sollaması dikkat çekti.

KUŞ VE BİTKİLER SİNYAL VERİYOR:

Su kaynaklarından yararlanma sıralamasında Türkiye OECD ortalamasının yaklaşık üçte ikisinde kalırken, atık suyun temizlenmesinde de son sıralarda yer aldı. Raporda, atık suyun ikinci ya da üçüncü kez işleme tabi tutularak salınmasına yönelik iyiden kötüye kalite sıralamasında Hollanda ilk sırayı alırken, Türkiye 21’inci sırada yer aldı. Tehdit altında bulunan memeli hayvanlar sıralamasında OECD ülkelerinin orta sıralarında yer alan Türkiye, barındırdığı soyları yok olma tehdidiyle karşı karşıya bulunan kuşlar ve tohumlu bitkiler açısından ilk sıralarda yer aldı. Soyları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan ve en çok hayvanı barındıran ülkeler şöyle sıralamasında 12’nci sırayı İsveç ve Slovak Cumhuriyeti ile paylaşan Türkiye, kuşlar sıralamasında 5’inci oldu. Yok olma tehditi olan tohumlu bitkiler konusunda ise Türkiye, Japonya ve Belçika ile 5’inci sırayı aldı.

Gecekondulaşma ve inşaat atıkları en önemli neden

Türkiye’nin kentsel atık konusunda lider olmasının nedenlerinden biri, kentlerinde aşırı gecekondulaşma ile inşaat faaliyeti ve bu nedenle inşaat artıklarının fazla olması.

Belediye çöplerinde ikinci büyük atık kaynağı kentlerdeki sanayi oluşturuyor.

Son olarak Türkiye’de "çöp teknolojisinin" geriliği ve geri dönüşüm duyarlılığı bulunmaması çöpte rekor kırdırıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!