Akman: Bize Retük değil RTÜK deyin

Güncelleme Tarihi:

Akman: Bize Retük değil RTÜK deyin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2007 09:55

RTÜK Başkanı Zahit Akman, RTÜK kısaltmasının "RETÜK" değil "RÜTÜK" olarak okunmasını istedi.

Haberin Devamı

Zahid Akman'ın yaptığı açıklamada, 1340 yayın kuruluşunun 110’unun isminin yabancı olduğunu belirterek, bu kuruluşların isimlerini değiştirmeleri için şifai olarak istekte bulunduklarını aktardı.

Öte yandan televizyon ve radyo program isimlerinin nispeten yabancı kelimelerden oluştuğuna dikkat çeken Akman, RTÜK olarak televizyon ve radyolarda yayınlanan program isimlerinin kaçının yabancı olduğunun da tespitini yapmaya başladıklarını anlattı. Akman, bunun ceza vermeye yönelik bir çalışma olmadığını da ifade etti.

Akman, öte yandan RTÜK kısaltmasının “RETÜK mü RÜTÜK mü” şeklinde okunması gerektiği tartışmalarına da son noktayı koydu. Akman, “Güzel ve Doğru Türkçe Kullananımı Ödülleri” töreninde RÜTÜK okunuşunun yanlış olduğunun bu nedenle RETÜK biçiminde okunması gerektiğinin belirtilmesinin ardından “Bize RETÜK değil RÜTÜK deyin” açıklamasını yaptı.

RÜTÜK kelimesinin artık kalıplaştığını belirten Akman, “Vatandaşa kendimizi nasıl daha iyi ifade edebilirsek öyle okunsun. Sanırım bu okunuş da RETÜK değil RÜTÜK” dedi.

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Şükrü Haluk Akalın ise kelimelerin kalıplaşmadan önce doğru okunuşlarıyla söylenmesi gerektiğini belirterek, “Aslında RÜTÜK değil RETÜK’tür. Ancak tabi ki bazı kelimeler kalıplaşmıştır” dedi. Akalın, CMUK kısaltmasının da aslında CEMUK şeklinde okunması gerekirken, CUMUK olarak kabul gördüğünü de anımsattı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!