Özel annelerden çocuklarına mektup

Güncelleme Tarihi:

Özel annelerden çocuklarına mektup
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2007 10:47

“Ne çabuk büyüdün. Bazen kendi dünyana kapanıp sessizce, bazen çığlık çığlığa, kaygılarınla, kaçırdıklarınla büyüdün...' diye başlıyor bir annenin engelli kızına seslenişi...

Ve devam ediyor: “Yandan yırtmaçlı etek istiyorum' diyemedin. Yaz günü kırmızı yün kazağımı giyeceğim diye tutturamadın. Topuklu ayakkabı isteyemedin benden ve gece onunla yatamadın. Simli, pullu, fırfırlı kıyafetler gördüğünde için gitmedi. Tüm tokalarını saçlarına takıp, benim rujlarımla maskara gibi boyanmadın...”
Engelli çocuk sahibi annelerin, yaşadıkları sorunlar ile aştıkları ve aşamadıkları engelleri göstermek amacıyla özel bir eğitim kurumu tarafından “Anlat Anne” adlı bir kitap yayınlandı.

“Engelli Çocuk Sahibi Özel Annelerden Özel Çocuklarına Mektupları” içeren kitap 73 annenin çocuğuna, 1 babaannenin de torununa yazdığı mektuplardan oluşuyor.

Engelli çocuk sahibi annelerin mücadele dolu yaşamlarından kesitler içeren kitap, Türkiye'nin dört yanında yaşayan özel annelerin, özel çocuklarına hitaben kaleme alınmış.

Kitapta bir anne, “engellerini aşamadığı kızının hasret kaldıklarına” yanıyor. Çocukluğunu bile yaşayamayan kızına çocukları anlatıyor. Yaramazlıkları, çocuklara has küskünlükleri, kaprisleri...

Her şeye rağmen kazandıklarını da ekliyor mektubuna. Engelli çocuğunun kedisine yaşattığı tüm güzellikleri anne şefkatiyle kaleme alıyorlar, “İnsanları oldukları gibi kabul etmeyi, umudu, sabrı, gereksiz şeylere kaygılanmamayı, hüznü, yetinmeyi, küçük mutlulukları kaçırmamayı, en zorlu anlarda bile gülümsemeyi ve yürekten sevmeyi seninle öğrendim. Yaşıyor olmamın gerçek anlamını bugün biliyorum” diye yazarken.

Bir başka anne ise oğluna olan sevgisini şu cümlelerle dile getiriyor:

“Sen mucize bir bebektin. Kalbi delik, gözleri görmeyen bir bebek...Sımsıcak sarıldım sana. Sen benim gören gözlerim, atan kalbim, yürüyen ayaklarım oldun.”

Kızının engeli nedeniyle pek çok sıkıntılar yaşadığını belirten bir başka anne ise “Yeter ki sen benimle ol. Senden gelecek sıkıntılar bile bana tatlı gelir. Hayatımın en güzel yanı, yaşama sevincim...” diye sesleniyor kızına.
Kitapta, ayrıca her mektubun başında “Anne olmak” diye başlayan ve anneliği en güzel sözlerle tarif etmeye çalışan cümleler yer alıyor. “Anne olmak, yağmur olmaktır. Toprağı ıslatmak ve açan çiçeğe kıyamamaktır”, 'Anne olmak, dikenleri ayıklamaktır, gülü vermeden önce...”, “Anne olmak, emekleyen bir bebeğe adım olmak” gibi...
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!