Akdamar tavşanına sürgün

Güncelleme Tarihi:

Akdamar tavşanına sürgün
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2007 00:00

Akdamar Adası’nda yaşayan tavşanların yeni restore edilen Surp Haç Ermeni Kilisesi’nin manastır bölümünde oyuklar açtıkları için adadan çıkarılması planlanıyor. Kültür Turizm Müdürü Kütükoğlu, rapor hazırlandığını belirterek, "Buna göre tavşanları nasıl çıkaracağımız konusunda çalışma yapacağız" dedi.

VAN Gölü içindeki Akdamar Adası’nda yaşayan tavşanlar, ada dışına taşınıyor. Kültür Bakanlığı’nca 3.5 milyon YTL’ye restore ettirilerek anıt müze olarak açılan Surp Haç Ermeni Kilisesi için sorun oluşturan adadaki tavşanlara yönelik olarak Kültür ve Turizm Müdürlüğü inceleme başlattı.

Adada sayıları her geçen gün artan tavşanların tarihi eserlere zarar verdiği yönününde kendilerine gelen şikayetleri değerlendiren Kültür Turizm Müdürü İzzet Kütükoğlu, uzmanlara rapor hazırlattı. Raporda tavşanların çoğaldığı ve özellikle manastır bölümüne oyuklar açtıkları belirtildi. Kütükoğlu, "Kilisenin bu bölümünün toprakları yumuşak olduğu için buraları kazıyorlar. Rapor doğrultusunda Çevre Orman Müdürlüğü ile Tarım Müdürlüğü’ne yazı yazacağız. Tavşanları oradan nasıl çıkaracağız onun yollarını arayacağız ve çıkarmak için de çalışma yapacağız" dedi.

TARİHİ YAPIYA ZARAR VERİRLER
/images/100/0x0/55ead2a5f018fbb8f898f222


Van’daki Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Hayvan Yetiştirme Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Hüsrev Demirulus, tavşanların uygun buldukları ortamlarda yuva yapmak için 5 metre genişliğinde 1 metre derinliğinde çukurlar açtıklarını söyledi. Yrd.Doç.Dr. Demirulus, adada çok sayıda tavşan bulunması halinde bunların tarihi yapıya zarar verebileceklerini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Tavşanlar, 32 günde bir ürerler. Her defasında da 10-12 arası yavru yaparlar. Eğer önlem alınmaz ve bu şekilde çoğalırsa, yumrulu bitkilerin bulunduğu ve yumuşak topraklı bölgeleri kazmaya başlarlar. Bu da tarihi daha önce arkeolojik kazı ile ortaya çıkarılan ve yumuşak toprakların bulunduğu manastırda zarar neden olabilir. Mücadele edilmezse, sayıları kasa zamanda artar."

Akdamar Adası’nda 250-300 kadar tavşan bulunduğu tahmin ediliyor. Tavşan popülasyonunun belirlenmesi için Kültür ve Turzim Müdürlüğü’nün raporu doğrultusunda çalışma başlatılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!