Seyhan Baraj Gölü’ne petrol karışmamış

Güncelleme Tarihi:

Seyhan Baraj Gölü’ne petrol karışmamış
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2007 15:49

ADANA Valisi İlhan Atış, Pozantı İlçesi yakınlarında otoyol yapımı sırasında delinen Ceyhan- Kırıkkale Ham Petrol Boru Hattı’nda yaşanan petrol sızıntısının Seyhan Baraj Gölü’nde kirliliğe yol açmadığını söyledi.

Haberin Devamı

29 Nisan’daki olay sonrası, petrol sızıntısının Çakıt Deresi’nde kirliliğe yol açtığını hatırlatan Vali İlhan Atış, Botaş ve DSİ ekiplerince Seyhan Baraj Gölü’nü de besleyen derede, derenin göl ile birleştiği noktada 5 bent yapıldığını, bentlerin gerisine de 15 bariyer kurulup, kirliliğin engellendiğini kaydetti. Temizleme çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Vali Atış, yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:

“Kaza gününden beri bariyer hatlarının ardında kontrol edilen petrolün temizlenmesi çalışmaları sürdürülmektedir. Sudan arındırılan petrol rafineride dönüştürülerek kullanılabilir duruma getirilmekte, kullanılmayacak duruma gelenler ise ÇİMSA Çimento Fabrikası’nda yakılarak yok edilmektedir. ÇİMSA’da yaktırılan atık miktarı 11 bin 486 kilograma ulaşmıştır. Kazadan sonra 1 Mayıs’ta yapılan ölçümlerde, Çakıt Deresi’nde litrede 112 miligram petrol ölçülmüşken, 7 Mayıs’ta Seyhan Baraj Gölü ve sulama kanallarından alınan su örneğinde ise petrole rastlanmamıştır. Ölçüm sonuçları, kirliliği önleme ve temizleme çalışmalarına gecikmeden başlandığını ve etkili bir biçimde sürdürüldüğünü göstermiştir. Temizleme çalışmalarının 15 Haziran’da biteceği tahmin edilmektedir. Temizleme çalışmalarından sonra da sudan örnekler alınacak ve bariyerler, Çakıt Deresi’nin tamamen temizlendiğinden emin olununcaya kadar kaldırılmayacaktır.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!