Western Union: Dünyada 269 milyar dolar havale ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Western Union: Dünyada 269 milyar dolar havale ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2007 14:28

Dünyanın önemli para transfer şirketi Western Union’un 128 ülkede yüzbinin üzerinde acentadan sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Hikmet Ersek, dünya çapında yollanan havale miktarının da 269 milyar dolar civarında olduğunu söyledi. Ersek, para gönderen ülkelerde ABD ve Almanya, gönderilen ülkeler de ise Hindistan, Çin ve Filipinler'in ön sıralarda yer aldığını söyledi. Türkiye, para gönderilen ülkeler sıralamasında 15 sırada yer bulurken, gelişen ekonomisi nedeniyle gelen göçmenlerin ailelerine gönderdiği para ile de üst sıralara tırmanmaya başladığını kaydetti.

Haberin Devamı

NTV'de yayınlanan İpek Cem Taha ile “Dünyayı Yönetenler” programına katılan Western Union Kıdemli Başkan Yardımcısı Hikmet Ersek, Türkiye’nin her noktasında bulunduklarını, dünyanın herhangi bir yerinden Türkiye’ni herhangi bir yerine 10 dakika içinde para yollamasının mümkün olduğunu söyledi. Ersek, Türkiye’ye büyük önem verdiklerini, halen Türkiye’de 3500 hizmet noktası olduğunu ve Ziraat Bankası, PTT, Finansbank, Oyak Bank gibi kurumlarla da işbirliği yaptıklarını söyledi

Son üç yılda yüzde 28 büyüme ile dinamik bir gelişme gösterdiklerinin altını çizen Ersek, 200 ülkede 300 bin işlem noktasında hizmet verdiklerini söyledi. Ersek, dünyanın geri kalmış ülkelerinin genç nüfusunun işgücü ihtiyacı olan zengin ülkelere gittiğini ifade ederek, “Bildiğiniz gibi genç nüfus daha çok Afrika, Güney Asya tarafından geliyor. Ve bunun en büyük örneklerinden biri de Orta Doğu. Suudi Arabistan mesela dünyanın 2. büyük havale ülkesi. 9 milyar dolar civarında havale yollanıyor Suudi Arabistan’dan Güney Asya’ya. Amerika dünyada bir numara. Almanya üç numara. Havale gelenler ülkelerinden Hindistan bir numara. 20 milyar dolar civarında para yollanıyor Hindistan’a. Çin ikinci yine 20 milyar dolar ile. Üçüncü Meksika, dördüncü Filipinler. Türkiye de ilk 15 arasında. İki, 2.5 milyar dolar civarında para yollanıyor Türkiye’ye ve gidiyor Türkiye’den” diye konuştu.

Daha çok göçmenlerin ihtiyaçlarına cevap verdiklerini kaydeden Ersek şunları söyledi:

“Global ekonominin ihtiyacı göçmenler var. Dünyada yaklaşık 191 milyon göçmen var. Bunlar gittikleri ülkede para kazanmaya başladıktan sonra ailelerine göndermek istiyorlar. Pek çok sıkıntılar oluyor. Çoğunun banka hesabı, kredi kartı bulunmuyor. Bulunsa bile para gönderecekleri ailelerinin banka hesapları bulunmuyor. Düşünürseniz dünyada 6.5 milyar insan yaşıyor. Aşağı yukarı 3 milyar kişi günde 1 dolardan az para kazanıyor. Orada bankomat veya banka yok. Yani Western Union’la, para çekebiliyorlar. O bakımdan tabii çok büyük bir hizmet görüyoruz.”

Ersek, göçmenlerin gittiği ülkede kredi kartı almalarında zorluk çektiklerni, ancak kredi kartı şirketlerinin de yeni müşteri aradıklarını belirterek şunları söyledi:

“Avrupa’da banka kurduk. Western Union International Bank diye. Lisans Bank ihtisasını yaptık. Bildiğiniz gibi göçmenin kredi kartı alması kolay değil. Ama Western Union olarak prepaid kart verip göçmenlere, kendilerini, herhangi bir vatandaşla eşit görmesini sağlamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda mortgage’ları da düşünüyoruz. Veya kredileri düşünüyoruz. Çünkü bir göçmenin Avrupa’da kredi alması kolay değil. Ama bizim sayemizde bu banka lisansımızla bu hizmeti vermeye başladık.”

Ersek, “Şimdi bu önceden ödemeli prepaid kart ve mortgage gibi servisleri Türkiye’de de vermeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna da şu karşılığı verdi:

“Tabii. Türkiye de büyük pazar bizim için, onları da düşünüyoruz. Şu anda Avrupa’nın 8 ülkesinde başladık. Avrupa Ortak Pazarı’nın içerisindeki ülkelerde başladık. Önce, ödeme kredi kartı, prepaid kartı dediğimiz uygulama. Daha sonra mortgage’a bakacağız”

HİKMET ERSEK KİMDİR

Western Union’un 128 ülkeden sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Hikmet Ersek, İstanbul Avusturya Lisesi mezunu. Viyana Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden derece ile mezun olduktan sonra MasterCard ve GE'de çeşitli görevlerde bulundu. Western Union'a 1999 yılında Güney Avrupa Bölgesi Başkan Yardımcısı olarak katıldı. Haziran 2001'de, Orta ve Doğu Avrupa Bölge Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Şu anda Western Union Orta Doğu, Afrika ve Güney Asya kıdemli başkan yardımcısı görevinde. 128 ülkedeki yüzbin acentanın satış, pazarlama ve operasyonlarından sorumlu. Almanca ve İngilizce biliyor. Evli ve iki çocuk babası.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!