Ön ödemeli kartlarda harcamalar 645 milyar dolara ulaşacak

Güncelleme Tarihi:

Ön ödemeli kartlarda harcamalar 645 milyar dolara ulaşacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2007 12:59

MasterCard Europe tarafından Boston Consulting Group’a yaptırılan araştırmaya göre, 2010 yılına kadar Avrupa’da ön ödemeli kartlarla harcamanın 164 milyar dolara ulaşması beklenirken, tüm dünyada ise harcamaların 645 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.

Haberin Devamı

MasterCard Europe tarafından bağımsız araştırma şirketi Boston Consulting Group’a yaptırılan “Ön Ödemeli Kartlar” araştırmasına göre, Avrupa’da ön ödemeli kartlar için umut verici bir gelecek bulunuyor. Araştırma, İngiltere’nin, ön ödemeli kartlar bakımından hacimsel anlamda Avrupa’nın en geniş pazarı olacağını öngörüyor. Ön ödemeli kart kullanımı ve kartlarla yapılan harcamalar bakımından Rusya ve Polonya’da da önemli bir hareketlenme yaşanacağı belirtiliyor.

Araştırmada, ön ödemeli kartların banka kullanmayan kesime yapılacak devlet yardımlarının ödenmesi ve bireyler tarafından hediye olarak verilmesi gibi işlemlerde kullanımı, ön ödemeli kartlar alanının Avrupa genelinde yaygınlaşmasını sağlayacağı kaydediliyor.

ÖN ÖDEMİLİ KARTLARDA ABD BİRİNCİ, AVRUPA İKİNCİ PAZAR

Araştırmada, tüm dünyada ön ödemeli kartlarla toplam 645 milyar dolarlık harcama yapılacağı belirtilirken, bu harcamaların 296 milyar dolarlık kısmının ABD’de, 59 milyar dolarının Japonya’da, 164 milyar doların ise Avrupa’da yapılacağı ifade edildi. Tüm dünyadaki ön ödemeli kart harcamalarında Amerika yüzde 45.9 ile birinci iken sırada yer alırken, Avrupa ise yüzde 25.4 pay ile en büyük ikinci Pazar konumunda olacağı kaydedildi.

AVRUPA’NİN BİRİNCİSİ İNGİLTERE

Avrupa’nın görünümünü pazar inceleyen MasterCard Europe araştırmasında, İngiltere’nin ön ödemeli kartlarla toplam harcamasının 2010 yılına kadar 34 milyar dolara (tüm dünyadaki toplam harcamanın yüzde 5.3’ü) ulaşacağı belirtildi. Bu tutarın İngiltere’yi, Avrupa’nın en geniş ve dünyanın dördüncü en geniş ortak pazarı olarak konumlandırıldığı araştırmaya göre, İngiltere’yi toplam 33 milyar dolara ulaşması beklenen İtalya ile toplam 27 milyar dolara ulaşması beklenen harcaması ile Fransa izliyor.

DOĞU AVRUPA’DAN BÜYÜK ÇIKIŞ BEKLENİYOR

Toplam ödeme kartları ile harcama oranı bakımından, ön ödemeli kartlarla harcamanın Doğu Avrupa’da en büyük çıkışı yapacağı öngörüsüne yer verilen araştırmaya göre, Polonya’da ön ödemeli kartlarla toplam harcamanın 11 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Rusya’da 23 milyar dolara ulaşması beklenen ön ödemeli kartla harcamanın iç pazarda yüzde 12.6’lık bir paya karşılık geleceği öngörülüyor.

MasterCard Europe tarafından yaptırılan araştırma, yakın gelecekte ön ödemeli kartlarla yapılacak harcamaları önlendirmekte devlet programlarının etkin olacağını gösteriyor. Ön ödemeli kartlar, nakdi sistemi saf dışı bırakarak, özellikle kamu sektöründe refah yardımlarındaki sahteciliği minimuma indiriyor. Rusya’da, toplam devlet yardımı harcamalarının yüzde 23.2’lik kısmının 2010 yılına kadar ön ödemeli kartlar yoluyla yapılması bekleniyor. Bu oran, pazarda 13 milyar dolara eş değer geliyor. Benzer şekilde, İtalya’da toplam devlet harcamalarda ön ödemeli kart payının yüzde 28’e (14 milyar dolar) ulaşması bekleniyor.

Araştırmaya göre, ön ödemeli kartla harcamaların ikinci en büyük kategorisini Avrupa’da İtalya ve Fransa’nın öncülük ettiği “hediyeler” oluşturuyor. Almanya’da ön ödemeli kartlarla harcamaların tüm hediye kartı harcamalarının yüzde 15.7’sine denk gelmesi beklenirken, Fransa’da bu alandaki ön ödemeli kartlarla harcamanın daha da artması ve kategori harcamasının yüzde 19.8’ine (17 milyar dolar) ulaşacağı tahmini yapılıyor.

Avrupa’da şirketlerin ön ödemeli kartla harcamalarının 2010 yılına kadar 14 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Şirketlerin, personellerinin harcamalarını, harcamaların nakit kullanımı yoluyla yapıldığı dönemden daha ayrıntılı bir şekilde inceleyebilmek adına ön ödemeli kart kullanmaya başlamalarından dolayı ciddi bir yükselme potansiyeline de sahip bulunuyor.

Uluslararası seyahat edenler için ön ödemeli kartlar mali pasaport niteliği taşıyor. Bu kartlar nakite erişim masrafı olmaksızın her yerde her zaman ulaşılabilir nitelikleri ile küresel bir para sunuyor. Araştırma tüketici seyahati kategorisinde ön ödemeli kartla harcamaların 2010 yılına kadar Fransa, Almanya ve İngiltere’de 1 milyar dolara ulaşacağını gösteriyor.

ABD, ön ödemeli kartların üniversite kampuslarında kullanımında başı çekerken, bu kategori Batı Avrupa’da da çekim gücü yakaladı. Ön ödemeli kartla harcamaların 2010 yılına kadar İngiltere’de 2 milyar dolara, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya’da 1 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!