BDDK'dan 'sanal güvenlik' çalışması

Güncelleme Tarihi:

BDDKdan sanal güvenlik çalışması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2007 10:12

İnternet bankacılığı nedeniyle sorun yaşayan müşterilerin tepkileri arttı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) sanal güvenlik çalışmasına hız verdi. BDDK, internet bankacılığı hizmetlerinin sunulmasında dikkate alınması gereken konulara ilişkin tebliğ hazırlıyor. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin de, kullanım pratiğine ve yaygınlığına ulaşamayan e-imza konusunda temkinli yaklaşıldığına dikkat çekerek, sanal güvenlik için hazırlanan tebliğin tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

BDDK, internet bankacılığı üzerinde dolandırıcılık ve elektronik ortamda banka ve müşterilere yönelik saldırı girişimleri konusunda çalışma başlattı. BDDK, bilgi teknolojilerinin en önemli müşterisi finans sektöründe yaşanan sorunların çözümü için Türkiye Bankalar Birliği ile birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında internet hizmetlerinin sunumunda yaşanan sorunların azaltılmasını hedefliyor. Bu kapsamda, geçen hafta da BDDK önderliğinde bir panel düzenlendi.

Uzmanlar, internet bankacılığı konusunda hem bankaların hem de müşterilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Panelde sunum yapan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin de, bilgi teknolojilerine ilişkin hukuksal alt yapı ve düzenlemelerin yeterli olmadığını belirterek, özellikle internet bankacılığı nedeniyle sorun yaşayan müşterilerden gelen tepkilere dikkat çekti. Yargıtay 11'inci Hukuk Dairesi'nin bir davada banka aleyhine karar vermesinin bu seyri değiştirdiğini anlatan Bilgin, "Bankaların da bu gibi sorunlarda hüküm giyen taraf olabileceği görüldü. Dava sonucunun emsal gösterilmek suretiyle diğer davalarda da müşteri lehine karar alınabileceği yönünde fikirler belirdi" dedi. BDDK Başkanı Bilgin, bilgi teknolojilerinin güvenli kullanımına yönelik teknikler üzerinde çalışmaların yapıldığını, ancak etkin ve pratik kullanım alt yapısının oluştuğunu söylemenin mümkün olmadığını belirtti.

"YÖNETİLMESİ ZOR BİR SÜREÇ"

BDDK Başkanı Bilgin, teknolojideki hızlı gelişimin yönetilmesi zor bir süreci de beraberinde getirdiğini söyledi.

Bilgin, "Bu zorluk, hem teknolojiden yararlanma gayretinde olan bankalar için hem de düzenleyici otorite olarak Kurumumuz için geçerlidir. Bankalar yeni teknolojinin getirdiği riskleri çok iyi şekilde ortaya koymak, bu riskleri yönetecek önlemleri almak zorundadırlar" diye konuştu.

E-İMZAYA SICAK BAKILMIYOR

İnternet bankacılığında ortaya çıkabilecek risklere karşı en doğru çözümün e-imza olduğunu ifade eden Bilgin, "Ancak henüz zorunlu tutulmaya imkân tanıyacak kullanım pratiğine ve yaygınlığına maalesef ulaşılamadı. Ancak bu durum, bu konularda ileri konumda olduğu düşünülen ülkeler için de geçerli olup, e-İmzanın bankacılık işlemlerinde şart koşulmasına temkinli yaklaşıldığı, yaptığımız incelemelerde gördüğümüz bir diğer konu" dedi.

TEBLİĞDE SON RÖTUŞLAR

BDDK, sanal güvenliğe ilişkin tebliğ üzerinde son rötuşları yapıyor. İnternet bankacılığı hizmetlerinin sunulmasına dikkate alınması gereken konulara ilişkin tebliğin önümüzdeki günlerde yayınlanması bekleniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!