Sıra dışılık beni güzelleştirdi

Güncelleme Tarihi:

Sıra dışılık beni güzelleştirdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2007 00:00

Önümüzdeki yıl Eurovision'a katılacağını açıklayan Hande Yener, gay'lerin kendisini çok sevdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Hürriyet
Hande Yener fotoğrafları için tıklayın

"Nasıl Delirdim?" adlı beşinci albümünü kısa süre önce müzikseverlere sunan Hande Yener, gay'lerin kendisini çok sevdiğini, çünkü onların iyi müzikten anladıklarını söyledi: Evet, gay'ler beni seviyor. Çünkü çok hassaslar, çok duygusallar ve çok iyiler. Ben onların çok iyi birer müzik dinleyicisi olduklarını düşünüyorum. Onlar ağır eleştirseler de haklı eleştirirler, beğenileri de çok doğru yöndedir. Çünkü doğru dinliyorlar, iyi müzikten anlıyorlar. Bir müzisyen gibi hissediyorlar. Bunu inkar etmek yanlış olur.


"Nasıl Delirdim?" adlı beşinci albümünü kısa süre önce müzikseverlere sunan Hande Yener, Türkiye’de elektronik müziğin öncüsü olduğunu söyledi. "Apayrı" albümüyle birlikte tarzını değiştiren Yener, "Eline gitar alıp beste yapma devri bitti. O iş tıkandı. Dünya elektronik müziğe yöneldi. Eskide diretenler bence mesleği bırakmalı" diyor. İşte uzun zamandır kimseye röportaj vermeyen ünlü sanatçıdan çok özel açıklamalar...

Haberin Devamı

Hangi kaygı, müzik tarzınızı değiştirmenize neden oldu?

- Birkaç yıl önce bir kaos yaşadım. "Kırmızı", "Acele Etme", "Sen Yoluna Ben Yoluma", "Küs", "Yalanın Batsın" şarkılarını yaptım ve ardından "Bundan sonra ne olacak?" diye düşünüp, mutsuz oldum. Ben bu kaygılardan, müziğin okyanus kadar geniş olduğunu ve özgür kalınca şahsıma münhasır şeyler çıkacağını düşünerek kurtuldum. İlk günden beri dinleyici ile müzik zevkimizin tuttuğunu düşünüyordum.

Neden elektronik müzik?

- Dünya oraya gidiyor. Güzel kayıt, güzel ses oradan geliyor. Çok sesli bir müzik, doğal olarak da algı açan bir tarz. Yıllardır bu tarzı dinliyordum. Bazı şeylerin farkındaydım. Cesaret ettim sadece. Elektronik müzikte sonsuz bir özgürlük var. Artık eline gitar alıp da beste yapma devri bitti. O tarz tıkandı. Kendini keşfedip bir yolculuğa çıkmak ve bunun kabul görmesi çok güzel bir şey. Bu anlamda çok şanslıyım.

Elektronik müzik, duygusuz müzik olarak nitelendiriliyor. Bu konudaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyim?

Haberin Devamı

- Ben duyguyu zaten sözlerimle verdiğime inanıyorum. Elektronik müzikte de duygu vardır. Ağlayan bir klarnet duymuyorsunuz belki ama ağlayan başka bir ses duyabiliyorsunuz. Bu müzikte tek fark, daha modern enstrümanların kullanılması. Eğer makinelere düşmanlık varsa, canlı kayıt da bir makine kaydıdır. Senfoni orkestrası stüdyoya girip çalmadığı müddetçe, ben o kayıda canlı demem.

Peki, ilk Türkçe elektronik müzik yapan siz misiniz?

- Evet, bu bana nasip oldu. Ama ben bunu láf olsun diye değil, içimden geldiği için yaptım. Önemli olan insanın ne istediğidir. Ben artık o popüler tarza arkamı dönmüş durumdayım. O tarzı tasvip etmiyorum, çünkü tıkandı. Ben o tarzda üç albüm yaptım ve bitirdim. Üstelik en güzelini de yaptım. Ama sonra tıkandım. Kendimi geliştirmem, dans etmem gerektiğini gördüm. Bunu istedim ve tarzımı değiştirdim. Yerimde saymak istemiyorum. Beni hiç dinlenmeyenlerin, sevmeyenlerin bile gönlünde yer alabilmek istiyorum.

Haberin Devamı

Bu anlamda ikinci albümünüzü yaptınız.  Kabul görmeniz biraz zor oldu değil mi?

- Elbette. Ama şimdi çok iyi anlaşıldığımı düşünüyorum. Bizim dinleyicimize nedense "Bu müziği anlamazlar" diye hakaret ediliyor. Niye anlamasınlar? Kesinlikle anlıyorlar ve ben bunu yaşıyorum. Bence eskide diretenler mesleklerini bırakmalı. Yeni, daha genç, müzikle daha iç içe olan birileri gelmeli. Madonna nasıl yapıyor, o yaratık mı? Biz niye daha iyi yerlere gelmeyelim.

EUROVISION’DA İDDİALIYIMHürriyet

Sizdeki bu müzikal değişim artarak devam edecek gibi duruyor?

- Kesinlikle. Ben değişmezsem, eski yüz olarak kalırım, unutulup giderim. İyi ki algılarım açık, iyi ki bu müziği yaptım. Şu an beni anlayan var mı, var; gençlik... Dünya müziği nereye gidiyorsa, ben de oraya gitmek istiyorum.

Haberin Devamı

Eurovision’dan teklif geldiğini, sıcak baktığınızı söylediniz. Bu teklif, nasıl bu kadar erken geldi, ilginç!

- Eurovision yarışmasından iki gün önce komite Erol Köse’yi arayıp, benim önümüzdeki yıl yapılacak olan yarışmaya sıcak bakıp bakmayacağımı sormuş. TRT, bu yıl ne yolda ilerlenmesi gerektiğine bakmış ve daha batılı birine ihtiyaç duyulduğunu fark etmiş. O kişinin de ben olabileceğimi düşünmüşler. Sıcak bakıyorsam teklif getireceklerini, bakmıyorsam başka arayışlara gireceklerini söylemişler. Ben çok sıcak bakıyorum.

Bazı sanatçılar Eurovision’u prestij kaybı olarak değerlendiriyor. Siz tersini mi düşünüyorsunuz?

- Evet. Ben hiçbir zaman kaybedeceğimi düşünerek müzik yapmadım. Her zaman inanarak yola çıktım. Eurovision komitesi ile karşılıklı konuşacağız. Her şeyde anlaşırsak ülkemiz adına böyle bir yarışmaya katılmak isterim. Çok profesyonelce ve en iyi şekilde yaparım diye düşünüyorum. Ama en az bir yıl gibi bir zamanım olmalı.

Haberin Devamı

Çok iddialısınız...

- Evet. Zamanında Eurovision’a saçma sapan insanlar da gitti. Dünyanın gözü ülkemizin üzerinde. O yüzden her alanda iyi olduğumuzu göstermeliyiz. Eurovision’a no name (isimsiz) birilerinin hiç tutmayacak şarkılarla katılmasına daha fazla yüreğim dayanmıyor. Kenan (Doğulu) kesinlik çok başarılı oldu. O politik durumlara rağmen ülkemizi çok iyi bir yere taşıdı. Sertab (Erener) ve Athena da öyle. Onun dışında birçok kişinin bu işi geriye götürdüğünü, insanları Eurovision’dan soğuttuğunu düşünüyorum. Şu an konsept olarak yarışmayı çok düzgün de buluyorum. Evet çok iddialıyım. Bu heyecanla, bu iddiayla en dikkat çekeni yapmaya çalışırım. Mesela yarışmada Ukrayna’nın parçası ile Sırbistan’ın parçasının harmanlanmış háli, kafadan birinci olurdu. Belki seneye bunu ben yaparım ve birinci olurum.

Konumuzu değiştirelim, gay’ler sizi çok seviyormuş, bunu biliyor muydunuz?

- Evet. Gay’ler çok hassaslar, çok duygusallar ve çok iyiler. Ben onların çok iyi birer müzik dinleyicisi olduklarını düşünüyorum. Onlar ağır eleştirseler de haklı eleştirirler, beğenileri de çok doğru yöndedir. Çünkü doğru dinliyorlar, iyi müzikten anlıyorlar. Bir müzisyen gibi hissediyorlar. Bunu inkár etmek yanlış olur.

İnanılmaz kilo vermişsiniz, bunu nasıl başardınız?

- Pilates ve sporla. Bir de uzun zamandır dans dersi alıyorum. Şu an iyi dans ediyorum, ileride daha iyi olacağım. Eskiden sahnede kütük gibi duruyordum. Şimdi öyle durmuyorum. Kendimi değiştiriyorum. Farklılığın, sıra dışılığın beni güzelleştirdiğine inanıyorum.

Albümünüzün ismi "Nasıl Delirdim?" Nasıl delirdiniz?

- Aşkın insanda yarattığı etkiler, tepkiler, heyecan, kavga anındaki gerginlikler, kaybetme korkuları, mutlu olduğun anda ayağının yerden kesilmesi, paranoyalar; bunların hepsi albümde anlatılıyor. O yüzden albümün ismi "Nasıl Delirdim?" Ve bunların hepsini ben de yaşadım, yaşamaya devam ediyorum.

Aşık olunca size neler olur?

- Bitti denilen sonsuz aşk, yeniden başlar. İnsan aşık olunca, daha önce yaşadığını yok sayar. Ama gerçekten aşık olursa... Ve kadının hayatında aşk, 30’undan sonra şekil değiştiriyor. Bana da bir anlayış geldi ve o agresif kız gitti. Benim için aşk her zaman paylaşmaktır, dostluktur, heyecandır. Bunların hepsi var içinde.

<>Sevgilim benim Romeo’m

Albümünüz de "Romeo" adında da bir şarkınız var. Romeo kim, sevgiliniz Kadir mi?

- Evet, Romeo’yu Kadir için yazdım. Kadir’le tanıştığımız zaman, "Ben Romeo’yu buldum. Romeo diye bir şarkı yapmak istiyorum" dedim. O sözler tamamen gerçektir. Kadir bir gün geldi ve "Sil gözyaşlarını, yalnızlık bitti, artık beraberiz" dedi. Ve benim o sırada içim ağlıyordu. Bu sözleri beni çok etkiledi. Evet, o benim Romeo’m...

<>Kırılgan bir kadınım

Bu albümünüzde "Sensiz yaşayamam, beklerim" diyorsunuz. Oysa eskiden "Ben güçlüyüm, sen kimsin ki?" diyen

Hürriyet
bir kadın vardı.

- Zamanla konulara bakış açım değilse de anlatım tarzım yumuşadı. Aslında o dönemde çok duygusaldım. Benim bugüne kadar hiç kısa bir ilişkim olmamıştır. Beni her hafta başka biriyle gördünüz mü? Duygusal olduğum ortada.

Röportaj: Sema DENKER

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!