Artık yoksul ekmeğini ’akıllı kart’ ile alacak

Güncelleme Tarihi:

Artık yoksul ekmeğini ’akıllı kart’ ile alacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2007 00:00

İhtiyaç sahiplerine Halk Ekmek aracılığıyla her gün 300 bine yakın ücretsiz ekmek dağıtan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, akıllı kart uygulaması ile bunu denetim altına alacak. Belbim ile Planet’in halen üzerinde çalıştığı proje ile suiistimallerin önüne geçilecek.

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi, ücretsiz ekmek dağıtımında suistimalleri "smart-akıllı kartla" engelleyecek. Halk Ekmek büfelerinde kullanılması planlanan akıllı kartın yazılım ve tasarımını, Akbil projesiyle ünlenen Belbim (İstanbul Belediyeleri Bilgi-İşlem Sanayi ve Ticaret A.Ş.) yaparken, kullanılacak POS’ları Planet A.Ş. sağlayacak. Akıllı kart, hergün Halk Ekmek’ten ücretsiz ürün alan vatandaşların takibinde kullanılacak.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR: Sosyal Doku Projesi çerçevesinde, İstanbul’da yaşayan ihtiyaç sahibi vatandaşlara, her gün 300 bine yakın ücretsiz ekmek dağıtımını İstanbul Halk Ekmek A.Ş. aracılığıyla yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu işte teknolojiyi kullanacak. Belbim yetkilileri halen bu proje üzerinde çalıştıklarını belirtirken Planet A.Ş. Genel Müdürü Alpay Sidal, alt yapı çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Muhtaç durumdaki vatandaşlara yapılan ücretsiz ekmek dağıtımında kullanılacak akıllı kartların tüm yazılım ve tekniğinin Belbim tarafından belirleneceğini söyleyen Sidal, "Proje sahibi Belbim, biz onlara POS cihazlarımızla destek vereceğiz" dedi.

SUİİSTİMAL VE İSRAFA ÖNLEM: Bu uygulamanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yardım çalışmalarına disiplin getirmesi öngörülüyor. Öncelikle Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, "Zenginin de fakirin de fakirlik belgesiyle geldiği oluyor. Arabayla gelip ekmek yardımı alan kişiler tespit ediyoruz" diyerek yakındığı suistimallerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Bir diğer amaç ise israfın önüne geçmek. Yapılan araştırmalara göre sadece İstanbul’da günde 2 milyon ekmek israf ediliyor.

BÜFELER ARASI KOORDİNASYON: Bu kartlarla ekmek dağıtımının daha kontrol edilebilir bir hale geleceğini belirten Alpay Sidal, "Online olacak bu sistemde kimin, hangi büfeden, kaç ekmek aldığı kartların üzerinde yer alacak ve suistimaller engellenecek. Gerçek ihtiyaç sahibinin o gün ne kadar ekmek alabileceği kayıtlarda yer alacak" dedi. Sidal’ın verdiği bilgiye göre, böylece bazı vatandaşların farklı farklı büfelerden ihtiyacından daha fazla ekmek almasının önüne geçilecek.

600 NOKTADA BAŞLAYACAK: Uygulamanın ilk etapta pilot olarak seçilecek 600 noktada başlatılmasının ardından yaklaşık 3 bin noktaya ulaşmasının planlandığını söyleyen Sidal, bir POS cihazının fiyatının 220 Euro civarında olduğunu belirtti. Ancak bu projede kullanılacak cihazların GSM-GPRS üzerinden yani bir telefon hattına gerek olmadan çalışabilen cihazlar olduğunu kaydeden Sidal, bunun da maliyet açısından avantaj sağlayacağını vurguladı.

Akbil’in yerini ’dokun-geç’ kart alacak

BU arada Belbim’in üzerinde çalıştığı bir başka konu ise "pay pass-dokun geç’ olarak bilinen temassız kartlar. Garanti Bankası’nın Master Card ile birlikte 30 YTL’ye kadar alışverişlerde uygulamaya aldığı ve Çanakkale Belediyesi ile toplu taşımaya da uyarladığı sistemin bir benzerinin İstanbul’da da uygulanması planlanıyor. Smart kart uygulamasına başlandıktan bir süre sonra İstanbul’da Akbil aşamalı olarak kaldırılacak. Planet Genel Müdürü Alpay Sidal, bu tür kartların ilerde uluslararası kullanıma da uygun olacağını belirtirken, "Visa ve Master Card gibi kuruluşlar bunların standartlarını belirlediği zaman, bu kartlar başka şehirlerde, başka ülkelerde de kullanılabilecek" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!