Ortak POS ile 300 milyon dolarlık tasarruf

Güncelleme Tarihi:

Ortak POS ile 300 milyon dolarlık tasarruf
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2007 11:36

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, ortak POS kullanımı ile 250-300 milyon dolarlık tasarruf sağlanabileceğini bildirdi.

Özinal, yaptığı açıklamada, Türkiye'de ortak POS kullanımı ile ilgili hala ciddi oranda iyileştirmeye ihtiyaç olduğunu, Avrupa'da her mağazada bir iki adet POS cihazı bulunurken Türkiye'de bazı mağazalarda bu sayının 10'un üzerine çıkabildiğine dikkati çekti.

Bu kadar çok sayıda cihazın hem ülke ekonomisi hem de sektör için olumsuz bir durum yarattığını belirten Özinal, BKM üyeleri ile ilgili tarafların buna çözüm bulmak için gerekli somut adımları atmaya başladıklarını söyledi.
Gereğinden fazla POS cihazının azaltılabilmesi için birkaç metotla iyileştirmeye gidilebileceğini kaydeden Özinal, bunlardan biri olan BKM üzerinden POS paylaşımı uygulamasını şu anda sadece 4 bankanın gerçekleştirdiğini ifade etti.

Özinal, Türkiye'de puan uygulamaları ve ödül sistemi gibi hizmetler nedeniyle bankaların kendi POS'unu üye iş yerine taktırma ihtiyacı duyduğunu, ancak BKM üzerinden de tüm puan sistemleri ve ödül programlarının verilebildiğini, dolayısıyla bankaların ek bir POS koymadan başka bir bankanın cihazını kullanma yoluyla BKM üzerinden gerekli işlemleri yaptırarak yine müşterisiyle bu diyaloğu sağlayabileceğini söyledi.

“POS ENFLASYONU, CİDDİ SIKINTI YARATIYOR”

Tüm bankaların BKM üzerinden POS uygulaması yaptığını, ancak ortak kullanımın 4 bankada gerçekleştirildiğini aktaran Özinal, gelecekte tek veya iki POS'un yeterli olduğu yapıya doğru gidileceğini vurguladı.

Sertaç Özinal, Mart 2007 sonu itibarıyla piyasada yaklaşık 1,3 milyon adet POS cihazı bulunduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: “POS enflasyonu, çok fazla kasanın yan yana bulunduğu ve çok fazla sayıda POS ile işlem gerçekleştirmenin son derece zor olduğu sektörlerde ciddi sıkıntı yaratmaktadır. BKM'nin konu hakkında üyeleri ile yürüttüğü çalışmaların yaygın bir şekilde kullanılması durumunda, piyasada yaklaşık 400-500 bin adet arası POS terminalinin azalacağı öngörülmektedir. Bunun sonucunda da POS terminallerinin yazılım, donanım, işletim ve diğer operasyonel maliyetlerinin azalarak 250-300 milyon dolar arasında tasarruf edilmesi beklenmektedir.”

İŞ BANKASI KREDİ KARTLARI MÜDÜRÜ ÇELEBİOĞLU

İş Bankası Kredi Kartları Müdürü Uğur Çelebioğlu da, ortak POS kullanımında İş Bankası'nın öncü olduğunu ve bu işi Türkiye'de ilk olarak Garanti Bankası ile birlikte İş Bankası'nın başlattığını, yaygınlaşmasında da her zaman öncü olmaya çalıştıklarını söyledi.

Çelebioğlu, şu anda bu konuya sıcak bakan bankalarla ortak POS çalışması yürüttüklerini, sektörde hem maliyetlerin düşürülmesi hem de müşteriye daha iyi hizmet vermek için bu yöndeki çalışmaların hızlanması gerektiğini dile getirdi.
Gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda POS adedinde yaklaşık yüzde 50 gibi bir azalmanın söz konusu olabileceğine değinen Çelebioğlu, “Bu konuda bir hareketlilik başladı. Çalışma, özellikle büyük mağazalar başta olmak üzere POS sayısının fazla olduğu yerlerden başlayarak yayılacaktır. Sektörün gidişatına ve bankaların tercihine bağlı olarak bu belirli bir hızda gidecektir” dedi.

Ortak POS kullanımının sadece fiziksel POS'un paylaşımı olduğuna dikkati çeken Çelebioğlu, bunun arkasından POS'un işletimi, network'ü gibi daha teknik paylaşımların da yapılabilmesinin mümkün olduğunu, esas tasarrufun bu noktalara gelindiğinde sağlanacağını vurguladı. Uğur Çelebioğlu, ortak POS kullanımı uygulamasının arkasında hala iki bankanın ayrı ayrı faaliyetlerini yürüttüklerini belirterek, “Bunların da ortak yapılabilmesi çok önemli. Bu konuda henüz somut adım atılmadı, ancak tartışma aşamasında. Önümüzdeki yıllarda sanıyorum sektör o noktaya gelecektir” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!