Genç mezun aktüerler geleceğe umutla bakıyor

Güncelleme Tarihi:

Genç mezun aktüerler geleceğe umutla bakıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2007 00:00

Yurtdışında oldukça saygın bir meslek olan aktüerlik, Türkiye’de yeni yeni tanınıyor. Finansal riskleri hesaplayarak etkilerini azaltmayı amaçlayan aktüerlik eğitimini dört yıllık lisans düzeyinde veren ilk ve tek üniversite olan Hacettepe Üniversitesi, bu yıl ilk mezunları veriyor.

ÖZELLİKLE ABD’de en iyi meslekler sıralamasında ikinci sıraya oturan aktüerlik Türkiye’de çok az biliniyor. Sadece Hacettepe Üniversitesi’nde verilen aktüerlik lisans eğitimi, sigortacılık başka olmak üzere, özel sektör ve kamuya finansal riskleri önceden hesaplayıp önlem alacak profesyonel elemanlar yetiştiriyor. Hacettepe’nin ilk mezunları Türkiye’de önemli bir boşluğu doldurmaya aday olduklarını belirtiyorlar.

Türkiye’de yeni yeni tanınmaya başlayan aktüerlik, dünyada olduğu gibi ülkemizde de parlamaya başlayan yeni iş alanlarından biri. Henüz çok az uzman aktüer bulunması nedeniyle de istihdam konusunda şanslı olan aktüerliği ve geleceğini Hacettepe Üniversitesi Aktüerya Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Esensoy anlattı:

RİSKİ ÖNECEN GÖRME ZAMANI

Aktüerya, bir tür risk mühendisliği. Aktüerler, gelecekteki muhtemel riskleri önceden tahmin etmek için eğitiliyorlar. Aktüerler, tahmin ettikten sonra o risklerin muhtemel finansal etkilerini minimize eden kişiler. Diyelim ki siz bir emeklilik şirketisiniz ve insanlara emeklilik maaşı ödemeyi taahhüt ediyorsunuz. Her ay bin dolar ödeyeceğinizi taahhüt ettiğinizde riskiniz ödeyeceğiniz bu maaşlardır. İşte bu riski yönetebilmek için ne kadar pirim almanızı hesaplamak ve bu riskin finansal etkilerini hafifletmek aktüerlerin işi. Aktüerler hem riski ölçer hem de o riskin finansal etkilerini hafifletirler. Aktüerler, kamuda da önemli görevler üstlenirler. Emekli Sandığı, Bağkur, SSK gibi ciddi riskler üstlenen kurumlar için de aktüerler oldukça önemliler. İnsanlar artık gelecek öngörü ve planlarını aktüer hesaplara dayandırıyorlar. Deprem, doğal afetler ve benzeri risklerinin hesaplanması ve sonuçlarının hafifletilmesi de aktüerlerin iş alanlarından.

ABD’DE PARLAYAN MESLEK

Esensoy, aktüerlik mesleğinin dünyadaki önemine de dikkat çekerek, Türkiye’de de aktüerliğin giderek önem kazandığını söyledi: Bu iş dünyada son derece önemli ve prestijli. Türkiye’de daha önce bu konuda dört yıllık lisans eğitimi verilmiyordu. Şu anda da lisans eğitimi veren tek üniversite, Hacettepe Üniversitesi. Oysa dünyada bu konuda hem lisans hem lisansüstü programları var. Yurtdışında bu işe çok yüksek değer veriliyor. Bazı değerlendirmelere göre ABD’de en iyi 10 meslek arasında ikinci sırada aktüerlik yer alıyor. Artık Türkiye’de de her hayat sigortası şirketi, bir aktüer bulundurmak zorunda, aynı zamanda yine bizim sosyal güvenlik kurumlarında da aktüerya birimleri oluşturuluyor. Buradan mezun olan aktüerlerin seçeneği oldukça fazla, bütün bankalar, bankaların araştırma birimleri sigorta şirketlerinin tüm birimleri, iş alanlarımız içinde. Ayrıca finans kuruluşları, sigortalar ve kamu kuruluşları yanında danışmanlık ve araştırma şirketleri de iş alanlarımıza dahil.

İlk mezun olan öğrenciler umutlu

Esensoy, Aktüerya Bölümü’ne girebilmek için ÖSS’de alınması gerekli puanın her yıl yükseldiğini de belirterek, "Bizim bölümümüz son üniversite sınavlarında ODTÜ İstatistik Bölümü dışında bütün istatistik bölümlerinden, Fen Fakültesi içinde matematik bölümü dışında fen fakültesindeki bütün bölümlerden ve iki mühendislik fakültesi dışındaki bütün mühendisliklerden daha yüksek puanla öğrenci alıyor" dedi. Yeni mezunlardan Ahu Karakaş ise gelecekten oldukça umutlu. Karakaş, bölümü başarıyla bitirmek için çok çalıştıklarını belirterek şöyle dedi: "İlk mezunlar olarak iş konusunda umutluyuz. Bu sektörde deneyimli ve bizim kadar eğitimli insanlara ihtiyaç var, gerçekten zor bir bölüm. Mezun olmak için çok çaba harcadık. Hepimiz sektörde stajlarımızı yaptık. Sektördeki tepkiler çok olumlu. Özellikle Amerika’da çok önemli ve saygın bir meslekÖ Türkiye’de böyle bir boşluğun dolması da gelecek için umut verici."

Profesyonel eleman isteniyor

AktÜerler, mevcut durumu inceleyen ve o bilgilerle geleceği planlayan insanlar olduklarından bütün finansal iş alanlarında yerleri var. Öğrencilerimiz burada istatistik, bilgisayar, işletme, iktisat dersleri de aldıklarında birçok alanda istihdam edilebilecekler. Aktüerya, alanının gelişmesi ve uzmanların çoğalması Türkiye’de hem kamu alanında hem de özel sektörde ciddi bir değişimin ve profesyonelleşmenin gelişmesine kapı açıyor. Bizim yüksek lisans programımız lisans eğitimizden çok önce başlamıştı ve şimdi birçok önemli şirketin aktüerya bölümünde önemli mevkilerde çalışıyor arkadaşlarımız. Ayrıca lisans öğrencilerimiz de daha stajlarını yaparken iş anlaşmalarını yapmaya başlıyorlar çünkü sektörün bu konuda eğitim almış uzmanlara büyük ihtiyacı var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!