Eğer AKP’nin desteği yüzde 50’yi bulduysa memleket kayboldu demektir

Güncelleme Tarihi:

Eğer AKP’nin desteği yüzde 50’yi bulduysa memleket kayboldu demektir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2007 00:00

Türk sanayiinin duayenlerinden Borusan Holding’in kurucusu Asım Kocabıyık, Türkiye’nin geleceğinden umutlu olduğunu söylerken iktidar partisi AKP’yi ve ana muhalefet lideri Baykal’ı eleştirdi. AKP’nin oylarının yüzde 40-50’yi bulacağı yorumlarına karşı çıkan Kocabıyık, "Eğer AKP’nin payı yüzde 50’yi bulduysa bu memleket kayboldu demektir" diye konuştu.

BORUSAN Holding’in kurucusu ve Türk sanayiinin duayenlerinden Asım Kocabıyık, iktidar partisi AKP’nin politikalarını beğenmediğini açıkladı. AKP’nin Genelkurmay’ın açıklamasından sonra mağdur olarak görüleceği ve oylarının yüzde 50’yi bulacağı yönündeki değerlendirmeleri doğru bulmayan Kocabıyık, "Yüzde 50’yi buldularsa memleket kayboldu demektir" diye konuştu.

2007 KAYIP YIL DEĞİL:

Bir grup gazeteci ile yaptığı sohbet toplantısında, siyasetten ekonomiye, hukuktan eğitime kadar değerlendirmeler yapan Asım Kocabıyık, yaşanan siyasi gelişmelerin ekonomiyi etkilememesi halinde 2007’nin Türkiye için kayıp bir yıl olmayacağını savundu. İktidar partisi AKP için, "en çalışkanı ve en idealistleri onlar" demekle birlikte, politikalarını beğenmediğini söyleyen Kocabıyık, bunu da "Ben işadamıyım, batı taraftarıyım" şeklinde açıkladı.

ŞANSI DERVİŞ POLİTİKALARI:

Yaşanan gelişmelerin ardından AKP’nin bir patlama yaparak oyların yüzde 50’sini alacağına ilişkin değerlendirmeleri doğru bulmayan, bu yöndeki anket sonuçlarına inanmayan Kocabıyık, "Yüzde 50’yi buldularsa kayboldu demektir memleket" yorumu yaptı. AKP döneminde özellikle ekonomide elde edilen başarılar için ise Kocabıyık, şu değerlendirmeyi yaptı: "AKP’nin yaptığı Derviş’in getirdiği IMF programını sadakatle uygulamak. Bu kararları bozmadı."

BEN DE KÖY ÇOCUĞUYUM:

Büyük şehirlerde yaşayanların Anadolu’daki seçmenin eğilimini bilmediği yönündeki eleştirilere ise Kocabıyık, kendisinin de bir köy çocuğu olduğunu hatırlatarak, şu yanıtı verdi: "Ben de Anadolu’dan, köyden geldim. 6 yaşıma kadar Afyon’un Tazlar köyündeydim, bayağı bildiğiniz bir köy. 14 yaşına kadar Afyon’da okudum. Lisede İstanbul’a geldim ama Anadolu’yla da, köylerle de ilişkim devam etti, oraları bilirim. Ben AKP’ye gönülden bağlı olanların yüzde 15’ten fazla olduğunu sanmıyorum. Rey vermek başka partiye bağlılık başka. Geçen seçimlerde Türkiye’deki toplam 41 milyon seçmenin tamamı iştirak etmedi. Eğer tüm seçmene bakarsak AKP’nin oy oranı yüzde 26, iştirak edenlerin oranını alırsanız yüzde 34. Öyle anketlere falan inanmıyorum. İktisat fakültesinde bir hocamız vardı, ’eğer resmi yalan istiyorsanız anketlere bakın’ derdi."

BUNLARI ERDOĞAN’A SÖYLERİM:

Bu değerlendirmelerin ardından "İktidarın başıyla dostluğum var. Onun da bana saygısı, sevgisi var" diyen Kocabıyık, şöyle konuştu: "Kendisi 400 kişilik bir mecliste kimsenin elini sıkmasa gelir benim elimi sıkar. Benim yaşıma itibar ediyor olabilir. Ama onların politikalarını tasvip etmiyorum. Kendilerine bu kadar açık ifade etmedim ama ifade edebilirim. Benim söylediklerimde tenkitler, eleştiriler vardır ama kesinlikle saygısızlık yoktur."

Mitingleri kendine gelme olarak görüyorum

EKSİKLİKLERİ
de dile getirmekle birlikte Türkiye’de çok önemli gelişmeler olduğuna da dikkat çeken Asım Kocabıyık, ülkenin geleceği için ise "Çok umutluyum" dedi. "İnsanların da, milletlerin de hayatında inişler çıkışlar vardır" diyen Kocabıyık, şöyle konuştu: "Şimdi dibe vurmuş olabiliriz, ahlaki, dürüstlük bakımından da böyle denilebilir. Bu tür insanlar cemiyet hayatı içinde çoğunluğu oluşturmasalar da etkili olabilirler. Ancak bunların da hükmü gececek, toplum kendine gelecek. Bu mitingleri de kendine gelme olarak görüyorum. Bizler dürüst, cesur insanlarızdır."

Gecikmiş adalet adalet değildir

BORUSAN
Holding’teki görevlerini bıraktıktan sonra özellikle eğitim alanındaki gönüllü sosyal faaliyetlerini 1992’de, AKKEV (Asım Kocabıyık Kültür Eğitim Vakfı) çatısı altında toplayan duayen işadamı, son olarak Uludağ Üniversitesi ile bir protokol imzaladı. "Bina yapmakla üniversite olmaz" diyerek üniversite kurmayan Kocabıyık, Uludağ Üniversitesi’nin Hukuk Fakültesi tesislerinin yapımını üstlendi. Özellikle meslek liseleri ve meslek yüksek okulları yapımına önem veren Kocabıyık, bu kez fakültenin hukukla ilgili olmasından etkilendiğini söyledi. Kocabıyık, bir ülke için hukuğun önemini vurgularken, şu örneği verdi: "Türkbükü’nde bir arazim var, ihtilaflı. 5 yıldır bir karar yok. Şimdi haftaya karar çıkacak diye bekliyoruz ama ben kazanırsam karşı taraf, karşı taraf kazanırsa ben davayı temyize götüreceğiz. Olacak 7 yıl. Geciken adalet adalet olmaz. Hedefimiz fakültenin yapımını tamamlayarak 2008-2009 eğitim yılına teslim etmek."

Baykal CHP’nin başında diye oy vermeyecek çok kişi var

ASIM Kocabıyık’ın eleştirilerinden, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da payını aldı. Solda birleşmenin Baykal yüzünden gerçekleşemediği görüşlerine katılan Kocabıyık, çevresindeki pekçok işadamının da Baykal CHP’nin başında olduğu sürece CHP’ye oy vermek istemediğini aktardı. "Baykal memleketin şansızlığı" yorumunu yapan Kocabıyık, dünyada eskisi gibi liderler bulunmadığını anlatırken, "Bush mu lider olacak" diye konuştu.

Afganistan’da olsam oy vermeye gelirim

SEÇİM tarihinin 22 Temmuz olarak belirlenmesinin, pekçok insanın tatile çıkması nedeniyle katılıma etki yapacağı endişelerine ilişkin Asım Kocabıyık, herkesin sağduyulu olacağına inandığını söyledi. Bu yıl tatilini seçim tarihine göre ayarlayacağını dile getiren Kocabıyık, "Afganistan’da olsam o gün gelirim, oyumu kullanırım" diye konuştu.

Bazen yarı doğruları da kabul etmek gerekiyor

GENEL Kurmay’ın sert açıklaması için, "Bazı şeylere karşı çıkmak için yarı doğruları da kabul etmek lazım" diyen Kocabıyık, şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye Cumhuriyeti bir askerin kurduğu devlettir. Ve o asker, bu devleti orduya emanet etmiş, koruma ve kollama görevini vermiştir. Ordu icap etmiştir bu yetkisini kullanmıştır. Daha önceki askeri müdahaleler için görüşüm böyle olmuştur. Benim görüşüme itibar edilmeyebilir ama yaşıma itibar edilebilir. Atatürk’ü görmüş biriyim ben."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!