Gül adaylıktan çekildi

Güncelleme Tarihi:

Gül adaylıktan çekildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2007 00:00

TBMM Cumhurbaşkanı seçimi için bir kez daha toplandı. İki yoklamada da 367 bulunamadı. Gül de adaylıktan çekildi...

Haberin Devamı

MECLİS'TE OTURUMUN FOTO-HABERİ İÇİN TIKLAYIN

  PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK

- GÜL İSTİFA ETTİ
İkinci oylamada da 367 bulamayan Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden çekildi. 
Gül'ün çekilmesinin ardından Anayasa'ya göre yeni bir seçim takvimi işlemesi gerekecek.
Ancak bu kararı sadece YSK verebilir.
Şimdi gözler YSK'da, daha önce aldığı 22 Temmuz'daki seçim tarihini değiştirecek mi merakla bekleniyor.
YSK'nın daha erken bir seçim tarihini belirlemesi mümkün görünmüyor. AKP 1 Temmuz tarihini istemiş ancak YSK en erken 22 Temmuz'da seçim yapabileceğini belirtmişti.
Anayasa Mahkemesi'nin ardından YSK da tarihinde bir ilke imza atabilir ve yeni içtihat oluşturabilir. Bu durumda da seçim tarihi yine değişecek.

- ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ NE OLACAK
Bu gelişmelerin ardından AKP'nin Anavatan'ın desteğini alarak hazırladığı, cumhurbaşkanını halkın seçmesi maddesinin de bulunduğu Anayasa değişikliği paketinin de geleceği belirsizleşti.
CHP'nin iddiasına göre bu Meclis artık  yasama yapamaz. AKP ise cumhurbaşkanını halkın seçmesi için teklif ettiği Anayasa değişikliğini bugün oylamaya alacak.
Bu pakete destek verdiğini açıklayan Anavatan bu arada DYP ile birleşti. Ve tavrını değiştirebilir.
Anavatan destek vermezse AKP'nin oyları Anayasa'yı tek başına değiştirmesine yetmiyor. Ve referandum yolu görünüyor.
Ancak yasaya göre referandum en erken 120 gün sonra yapılabiliyor. Bu durumda da AKP'nin Köşk seçimini halka yaptırma taktiği işlevsiz kalacak. Ve Cumhurbaşkanını yeni Meclis seçecek.

SEZER İKİ OYLAMANIN AYNI ANDA YAPILMASINI ENGELLEYEBİLİR

- Cumhurbaşkanını halkın seçmesine sağlayan Anayasa değişikliğinin erken seçimin yapılacağı 22 Temmuz'a yetişip yetişmeyeceği henüz belli değil. Yetişse bile AKP 367 oyu bulamazsa önüne Sezer engeli çıkabilir.
- Sezer, önüne gelen Anayasa değişikliğini 15 gün beklettikten sonra Meclis'e geri gönderebilir. Meclis aynı kararı alırsa Sezer, yine 15 gün bekleyip referanduma götürülebilir.

- Yasaya göre referandum en erken 120 gün sonra yapılabiliyor. Ancak AKP'nin kanunu tek başına değiştirerek 120 günlük süreyi kısaltma imkanı var. Böyle bir durumda referanduma genel seçimden yeterli bir süre önce gidilirse ve halk değişikliği kabul ederse 22 Temmuz'da genel seçimle birlikte cumhurbaşkanı seçiminin birinci turu yapılabilecek.

- Ancak AKP yasa değişikliği yaparak 120 günlük referandum süresini kısaltsa bile Sezer bunu da 15 gün beklettikten sonra veto edebilir.

- Meclis'in referandum süresinin kısatılmasına ilişkin yasayı aynen kabul ederse Sezer, bunu Resmî Gazete'de yayımlatmadan önce 15 gün daha bekletebilir.
Sezer'in bu şekilde Anayasa değişikliğini 60 gün geciktirerek iki oylamanın bir arada yapılmasını engelleme imkanı bulunuyor.

Haberin Devamı

Saat: 18.31
Erdoğan, yeni parlamento oluşuncaya kadar bu parlamentonun görevinde olduğunu ve parlamentoya "münfesih" demenin saygısızlık olduğunu dile getirdi. Erdoğan, bir soru üzerine, seçim kampanyasının henüz başlamadığını söyledi.

Saat: 18.28
Başbakan Erdoğan, muhalefetin eskiden beri erken seçim istediğini ancak şimdi, parlamentoya gelmediğini, bunun üzerine Abdullah Gül'ün çekildiğini söyledi. Erdoğan, anayasa değişikliğine ilişkin kararlılıklarının devam ettiğini, anacak muhalefet buna da destek vermezse, halkın kendilerinden hesap soracağını belirtti.

Saat: 18:15

Haberin Devamı

Fransız basın ajansı AFP ve Amerikan haber ajansı AP, Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiği açıklamasını, "acil" koduyla dünyaya duyurdu.

Saat: 18.13

Gül, adaylıktan çekilmesine rağmen cumhurbaşkanı seçimi sürecinin devam ettiğini belirtti.

Saat: 18.06
Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildi. Bugüne nasıl gelindiğini başından beri anlatan Gül, bu koşullarda işin doğrusunun cumhurbaşkanını halkın seçmesi olduğunu kaydetti. Gül, “Bu nafile turlar, TBMM'nin itibarını zedeledi, siyasetin onurunu  zedelemiştir. Siyasetçileri, halk nezdinde küçük düşürmüştür. Siyaset  anlayışımız, benim siyaset tarzım, arkadaşlarımın siyaset tarzı; bu eski  siyaset tarzından çok uzaktır. O bakımdan, bugün, adaylığımın bundan sonra devam etmesinin doğru  olmadığı kanaatindeyim. Ve cumhurbaşkanı adaylığından vazgeçiyorum.  Artık, bundan sonra söz milletindir. Kendimizi de millete emanet  ediyorum. Doğrusu neyse millet buna, günü geldiğinde karar verecektir.” dedi.

Haberin Devamı

Saat: 17.20
AKP, anayasa değişikliği paketine devam kararı aldı.

Saat: 17.10
Abdullah Gül saat 18.00'de basın toplantısı düzenleyecek

Saat: 15.20
Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, parti genel merkezine gelişinde gazetecilerin, “cumhurbaşkanı adaylığından ne zaman istifa edeceğine” ilişkin sorusunu yanıtsız bıraktı.
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ise Anayasa gereği bakanlık görevinden ne zaman ayrılacağı sorusuna “Salı günü akşama kadar süresi var” yanıtını verdi.

Saat: 15.10
AKP MYK ve Bakanlar Kurulu üyeleri parti genel merkezinde bir araya geldi.

Saat: 14.30
Başbakan Erdoğan, parti genel merkezinde hukukçu kurmayları Burhan Kuzu ve Köksal Toptan'labir araya gelerek bundan sonraki süreci görüştü.

Saat: 13.30

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, “Seçimlerin 22 Temmuzdan daha öne alınması mümkünse, bunun yapılması gerekir” dedi. “Meclisin cumhurbaşkanı seçememesi halinde, Anayasa gereği derhal seçime gidilir” diyen Topuz, 45 günlük sürede seçimin yetiştirileceğini; bu sürenin ise 24 Hazirana denk geldiğini kaydetti.

Haberin Devamı

YSK'nın, makul hareket eden, yansız ve tarafsız bir kurum olarak düşünülmesi gerektiğine dikkati çeken Topuz, “YSK'nın üyeleri takvimi inceleyecek olurlarsa bu takvimin sıkıştırılabileceğini görürler. 24 Hazirana önce 'evet' demişler. YSK'dan daha çok bu işlemlere muhatap olmuş biri olarak söylüyorum. Anayasa bu sıkıştırmayı emrediyorsa YSK'nın, Anayasanın bu gerekliliğini dikkate almayacağını düşünemeyiz. Seçimlerin 22 Temmuzdan daha öne alınması mümkünse, bunun yapılması gerekir. Öne almazlarsa bizim yapacağımız bir şey yok. Kimsenin zorla bir şey yaptırması söz konusu değildir” diye konuştu.

Saat: 12.55
AKP Merkez Yürütme Kurulu, son gelişmeleri değerlendirmek üzere saat 15.00'de toplanıyor

Saat: 12.38
Erdoğan-Gül, görüşmesi sona erdi. Gül'ün çekilme kararında değişiklik olmayacağı bildirildi.

Saat: 12.10
AKP'li Faruk Çelik: YSK kararı kesindir değişmez. Seçim tarihini etkileyecekse 25 yaştan vazgeçebiliriz.

Saat: 11.57
AKP kurmayları Erdoğan'ın TBMM'deki odasında toplandı. Bu aşamadan sonra nasıl bir strateji izleyeceklerine karar verecekler

Saat:11.55
Başbakan Erdoğan, Genel Kurul çıkışında gazetecilerin sorusu üzerine, sonucu değerlendirdikten sonra bir açıklama yapacaklarını bildirdi. Erdoğan, bundan sonra izlenecek yolun ne olduğu yönündeki soruya, “İzlenecek yolu daha sonra açıklarız” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin sorusu üzerine, MYK ve Bakanlar Kurulunun çalışmalarının muntazaman devam ettiğini söyledi. Erdoğan, Meclis kararını arkadaşlarıyla değerlendirdikten sonra bir açıklama yapacaklarını da kaydetti.

Saat: 11.53
Abdullah Gül, bir burukluk yaşamadığını belirterek adaylıktan çekileceğini açıkladı.
Gül, Meclis toplantılarıyla ilgili soruları da “Onları ben bilmem. Onu bu işten anlayan arkadaşlar bilir” diye cevaplandırdı.
Gül, bir gazetecinin, “Durumu arkadaşlarınızla istişare mi edeceksiniz?” sorusu üzerine, “Hayır, hayır... Ben kararımı söyledim zaten” diye konuştu.

Saat: 11.48
İkinci oylamada da 367 bulunamadı. Arınç bir sonraki oylamanın 9 Mayıs'ta yapılacağını açıkladı.
Arınç ilk yoklamada 356, ikinci yoklamada ise 358 sayısına ulaşıldığını belirtti.
Ancak Gül'ün adaylıktan çekilmesi bekleniyor...

Saat: 11.36
TBMM Başkanı Arınç, ikinci oylamanın yapılacağı oturumu açtı. İkinci oylama başladı.

Saat:11.25
TBMM Başkanı Bülent Arınç 367 yeter sayısına ulaşılamadığını açıkladı. Yoklama 10 dakika sonra bir kez daha tekrar edilecek.

Saat:11.10
TBMM Genel Kurulu toplandı. Şimdi salonda 367 milletvekilinin bulunup bulunmadığına yönelik oylama yapılıyor.

Saat: 11.07
TBMM Genel Kurulu'nu açan Arınç, toplantı yeter sayısının olduğunu belirterek, gündemin cumhurbaşkanı seçimi kısmına geçti.

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, Genel Kurul salonuna girerek, Anayasa Mahkemesinin, cumhurbaşkanı seçimi için toplantı yeter sayısının 367 olması yönündeki kararını hatırlattı. Bunun üzerine Arınç, “Arayacağım efendim, niye acele ediyorsunuz. Beni dinleyin lütfen. Ben yine de sonra görüşlerinizi alacağım” dedi.

“367 vardır, gündeme geçiyorum” demediğini vurgulayan Arınç, “Yanlış anlıyorsunuz. Kafanızdaki düşünceleri lütfen ağzınıza getirmeyin. Tekrar ediyorum; 'toplantı yeter sayısı vardır, gündeme geçiyoruz' dedim. 2 saniye içinde, söylediklerinizin ne anlama geldiğini göreceksiniz” diye konuştu.

Arınç, gündemin seçim kısmına geçtiğini, bu kısımda yer alan cumhurbaşkanı seçimine devam edileceğini söyledi.

Bunun üzerine CHP Grup Başkanvekili Koç, Genel Kuruldan ayrıldı. AK Parti'li milletvekilleri, Koç'un arkasından “Yürü, yuh” diye tepki gösterdi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, daha sonra elektronik cihazla yoklamaya geçti.

Saat 11.05
Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, Meclis'teki oylama sırasında 367 oyu bulunmazsa, adaylıktan hemen çekileceğini açıkladı.  

Saat: 10.10
AKP'li milletvekilleri TBMM'ye gelmeye başladı. Muhalefet partilerinin milletvekilleri ise ortalıkta görünmüyor.

Saat: 10.00
Büyük gerginliklere sahne olan Cumhurbaşkanlığı ilk tur oylaması, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından sonra bugün yenileniyor.

Kulislerde bugün 367 katılımın sağlanamayacağı havası hakim. Daha önce "367 bulunamazsa turlara devam edilmez" diyen Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün, bugün ilk tur sonrası Başbakan Tayyip Erdoğan ile istişare yaparak adaylıktan çekilebileceği konuşuluyor.

AKP'nin kafasındaki bir diğer formül ise 9 Mayıs'ta yeniden "ilk tur"u zorlamak. AKP Grup Başkanvekili Faruk Çelik, "Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda hareket ederiz" demekle yetindi.

Abdullah Gül'e, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından önceki ilk turda destek veren Anavatan Partisi Muğla Milletvekili Hasan Özyer, Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi yönündeki anayasa değişikliği hazırlıklarına işaret ederek bugünkü oturuma katılmama kararı aldı.
Gül, iptal edilen oylamada, Hasan Özyer'in de içinde bulunduğu CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan, DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, DYP Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan, ANAVATAN Partisi Miraç Doğan, AKP'den istifa eden Hamza Albayrak ile bağımsız milletvekilleri Süleyman Bölünmez, Ülkü Güney, Fuat Geçen, Göksal Küçükali'den oy desteği almıştı. İlk oylamaya katılmayan Anavatan, DYP ve bağımsız milletvekillerinin tavrında da bir değişiklik olmadı.

CHP YİNE MAHKEMEYE BAŞVURDU

CHP önceki akşam sürpriz bir şekilde Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak, Cumhurbaşkanı seçimi turlarına ilişkin takvimle ilgili Meclis kararının iptali ve yürürlüğünün durdurulması istedi. CHP, başvuru dilekçesinde, AKP grup önerisi doğrultusunda kabul edilen ve 6, 9, 12 ve 15 Mayıs olarak öngörülen takvimin, oylamalar arasında en az 3 tam gün bulunması gerektiği yönündeki Anayasa'nın 102. maddesine aykırı olduğu savundu. CHP, 9 Mayıs'ta yeniden ilk tur oylama yapmayı planlanmasının da ''eylemli İçtüzük değişikliği'' niteliği taşıdığını ileri sürüyor.

ERKEN SEÇİM KARARI ALAMAZ

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, kendileri için cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin bittiğini savunarak, "Bu Meclisin cumhurbaşkanı seçemeyeceği ortaya çıkmıştır. Bize göre, cumhurbaşkanı seçilemediği için meclis çalışmaları çok zorunlu olmadıkça devam edemez. Meclisin aldığı 22 temmuz seçim kararı da bu nedenlerle geçerli değildir. Anayasa Mahkemesi yeni bir seçim takvimi belirleyebilir" dedi. CHP'nin başvurusu, bugün bir sürpriz olur da ilk turda 367 milletvekili bulunması durumunda önem kazanacak.

MAHKEMENİN TAVRI

Anayasa Mahkemesi CHP'nin isteğini bir kez daha kabul ederse, cumhurbaşkanlığı seçimleri için belirlenen ikinci takvim de geçersiz olacak. Böylece, cumhurbaşkanlığı seçimi için öngörülen süre olan 15 Mayıs'a kadar cumhurbaşkanlığı seçimi yetişmeyecek. Bu durumda da, yeni cumhurbaşkanınının seçiminin, oluşacak yeni parlamento tarafından yapılması zorunlu hale geliyor.

AKP CEPHESİ

AKP ise, CHP'nin 'Seçim tarihi değişebileceği ve Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı son başvuruyu' da dikkate alarak, yeni taktik arayışına girdi.
Bugün iç tüzük doğrultusunda iki kez 367 aramayı planlayan AKP kurmayları; bu sayının bulunamaması durumunda 9 Mayıs'ta bir tur denemesi daha yapılabileceğini belirttiler. Bu turu da Anayasa Mahkemesi'nin gerekçesine dayanarak ilk tur sayacak olan AKP, böyle bir durumda cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin devam ettiği iddiasını sürdürecek.

25 YAŞ İÇİN İKİNCİ TUR

TBMM Genel Kurulu'nda bugün genel seçimlerde 25 yaş ve üzerindekilerin de yapılacak ilk genel seçimlerde de aday olabilmesine dönük ikinci tur oylama da yapılacak. Tüm patilerin destek verdiği 25 yaş düzenlemesinin ikinci turda da kabul edilmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!