Erdoğan’layım

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan’layım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2007 00:00

Federal Almanya’nın eski başbakanı Gerhard Schröder, Türkiye’deki son politik gelişmeleri Hürriyet Avrupa Yayın Yönetmeni Kerem Çalışkan’a değerlendirdi. Tüm demokratların Erdoğan’ı desteklemesini isteyen Schröder’in sorulara yanıtları şöyle:

Türkiye’de İslamlaşma tehlikesi var mı?

-
Ben Başbakan Erdoğan’a güveniyorum. Onun devlet ve dinin ayrılmasını açıkça savunduğunu düşünüyorum. Bütün demokratların desteğini hak eden cesur tutumuyla Türkiye’yi daha demokratik hale getirdi ve ekonomik olarak ileri götürdü.

DARBE OLMAZ

Ordu hükümete bir ültimatom verdi. Sizce Türkiye’de bir darbe tehlikesi var mı?

-
Her demokrat, ülkenin kaderini askerin değil, seçilmiş hükümetin belirlemesini istemeli. Darbe olmayacağını düşünüyorum. Böyle bir şey Türkiye’yi uluslararası planda izole eder ve tüm kazanımları kuşkulu hale getirir.

Demokrasi için hangisi daha büyük tehlike. İslamlaşma mı yoksa asker mi?

-
Ben Türkiye’de İslamlaşma tehlikesi görmüyorum. Bu konudaki korkulara karşı en iyi Türkiye’nin AB’ye hızlı şekilde üye olması ile mücadele edilebilir.

Erdoğan parlamentodaki çoğunluğuna dayanarak, Türkiye’deki bütün önemli mevkilere, cumhurbaşkanlığına, başbakanlığa, Meclis başkanlığına, eşi türbanlı kişileri getirmek istiyor. Bu konuda ne diyorsunuz?

-
AKP demokratik seçimlerden farklı olarak en güçlü parti olarak çıkmıştır. Böylece, bu mevkilere çoğunluğun güvenini almış olan kişileri getirme hakkını demokratik olarak almıştır. Bu kişiler eşlerinin giyimine göre değil, kendi kalifikasyonlarına göre seçilmişlerdir.

CHP UYARILMALI

Seçimlerden sonra iki kamp arasında yeniden bir çatışma yaşanabilir. Siz Avrupalı bir demokrat olarak hangi kampta yer alırdınız?

-
Ben sosyal demokratım, ama CHP’nin politikasını anlamıyorum. Şimdiki durumda Sosyalist Enternasyonal (SI) CHP’yi uyarmalı ve onun izlediği milliyetçi çizginin SI prensiplerine aykırı olduğunu ve CHP’nin izole olmasına yol açacağını söylemeli. Şu anda bütün demokratlar Başbakan Erdoğan’a destek vermeli.

Gül demokrat bir isim

Abdullah Gül seçilirse ne olur?

-
Abdullah Gül’ü ülkesinin anayasasını tanıyan ve savunan bir demokrat olarak tanıyorum. Yeni first lady’nin türban takıp takmaması kişisel tercihidir. Buna Avrupa’da herkes saygı gösterir. Politik herhangi bir sonucu olmaz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!