Seçime 21 siyasi parti katılacak

Güncelleme Tarihi:

Seçime 21 siyasi parti katılacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2007 00:00

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) hazırladığı seçim takvimine göre, aday olmak isteyen kamu görevlileri, en geç 8 Mayıs Salı günü istifa edecek. Seçime 21 siyasi parti katılabilecek. İstanbul 70 milletvekili çıkaracak.

Haberin Devamı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 22 Temmuz 2007 tarihinde yapılacak milletvekili genel seçimleriyle ilgili seçim takvimini açıkladı.

YSK, seçimle ilgili kanunlarda öngörülen bazı süreleri, ilgili yasanın verdiği yetkiye dayanarak kısalttı.
Takvim şöyle:
4 Mayıs Cuma: Seçime katılabilecek siyasi partiler YSK tarafından ilan edilecek. Seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısı belirlenecek ve ilan edilecek.
5 Mayıs Cumartesi: Muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne başlanacak.
8 Mayıs Salı: Aday olabilmek için yasa gereği istifaları veya görevlerinden ayrılmaları gerekenlerin görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmalarının son günü.
9 Mayıs Çarşamba: Siyasi partilerin; hangi seçim çevrelerinde önseçim, hangi seçim çevrelerinde aday yoklaması yapacaklarını YSK'ya bildirmelerinin son günü. Muhtarlık bölgesi askı listeleri (taksirli suçlardan hükümlüler ile tutuklu seçmen listesi dahil) güncelleştirilmek üzere ilçe seçim kurulunca askıya çıkarılacak.
13 Mayıs Pazar: Siyasi partiler ön seçimden ayrı kayıtlı üyelerinin tamamı dışında başka bir usulle aday yoklaması yapacaksa, bu halde oy kullanacak üyelerin seçmen listelerinin üye kayıt defterleri ile birlikte ilgili Önseçim İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına vermelerinin son günü.
17 Mayıs Perşembe: Önseçim ve aday yoklaması ile ilgili olarak askıya çıkan listelerin indirilmesi ile listelere yapılacak itirazın son günü.
19 Mayıs Cumartesi: Bu listelere yapılacak itirazların, önseçim ilçe seçim kurulunca kesin olarak karara bağlanmasının son günü.
20 Mayıs Pazar: Siyasi partilerin, önseçim ya da aday yoklaması seçmen listelerini kesinleştirmesi. Siyasi partilerin; aday adayı listelerini ve seçim çevrelerini YSK'ya bildirmeye başlamaları.
21 Mayıs Pazartesi: Muhtarlık bölgesi askı listelerinin askıdan indirilmesi.
22 Mayıs Salı: YSK'ca hangi siyasi partilerin hangi seçim çevrelerinde ön seçim ya da aday yoklamasına katılacaklarının ilanı. Siyasi partilerin ön seçim ya da aday yoklaması yaptıkları seçim çevrelerinde gösterecekleri merkez adayı listelerini YSK'ya bildirmelerinin son günü.
24 Mayıs Perşembe: Muhtarlık bölgesi askı listelerine yapılacak itirazların karara bağlanmasının son günü.
25 Mayıs Cuma: Ön seçim yapacak siyasi partilerin aday adayları listelerini, ilçe seçim kurullarına teslim etmelerinin son günü.
27 Mayıs Pazar: Muhtarlık bölgesi listelerindeki değişiklikler işlenerek kesinleştirilecek. Ön seçim aday yoklaması yapılarak, sonuçları tutanakla ilçe seçim kurullarına iletilecek. Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerleri belirlenecek. Bu amaçla YSK'da kura çekilecek.
29 Mayıs Salı: Sandık seçmen listeleri çoğaltılacak.
30 Mayıs Çarşamba: Seçmen bilgi kağıtlarının yazımına ve dağıtımına başlanacak. YSK, il seçim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazları karara bağlayacak.
31 Mayıs Perşembe: Aday listelerinde il seçim kurullarınca ya da YSK tarafından itiraz üzerine verilen kararlar ve istifalar sonucu meydana gelen eksilmeler il seçim kurullarınca tamamlanacak.
3 Haziran Pazar: YSK, ön seçim milletvekili adaylarına ilişkin listenin tasdikli birer örneğini, ilgili partilerin genel başkanlıklarına teslim edecek.
4 Haziran Pazartesi: Siyasi partiler, seçime katılacakları seçim çevrelerine ait aday listelerini, saat 17.00'ye kadar YSK'ya teslim edecek.Bağımsız milletvekili adaylığı için ilçe seçim kurullarına saat 17.00'ye kadar başvurulacak. YSK, siyasi partilerin verdiği aday listelerini inceleyerek, saptanacak eksikliklerin ilgili siyasi parti tarafından tamamlanması için bildirmeye başlayacak.
5 Haziran Salı: Sandık kurullarının oluşum işlemleri tamamlanacak.
8 Haziran Cuma: Siyasi partilerin aday listelerindeki eksiklikleri tamamlamalarının son günü.
10 Haziran Pazar: Milletvekili geçici aday listeleri, radyo televizyon ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.
11 Haziran Pazartesi: Geçici aday listelerine yapılacak itirazların son günü.
13 Haziran Çarşamba: İl seçim kurullarının milletvekili aday listelerine yapılan itiraz üzerine verdikleri kararlara karşı YSK'ya itirazların son günü.
15 Haziran Cuma: Geçici aday listelerine karşı il seçim kurullarına yapılan itirazlar üzerine bu kurullarca verilen kararlara yapılan itirazların YSK'ca karara bağlanmasının son günü. Milletvekilliği geçici adaylığından istifa edenlerin, YSK'ya bildirilmesinin son günü. İstifa, itiraz veya inceleme üzerine adaylıktan çıkarılanlar nedeniyle ortaya çıkan aday eksilmelerinin tamamlanmasının, YSK'ca siyasi partilere bildirilmesi.
17 Haziran Pazar: Aday listelerinde meydana gelen eksikliklerin, ilgili siyasi partilerce tamamlanarak, YSK'ya bildirilmesinin son günü.
19 Haziran Salı: Birleşik oy pusulalarının basımına ve dağıtımına başlanacak.
20 Haziran Çarşamba: Milletvekili kesin aday listeleri ilan edilecek.
25 Haziran Pazartesi: Gümrük kapılarında oy verme işlemlerine başlanacak.
8 Temmuz Pazar: Seçimlere katılan siyasi partilerin radyo ve televizyon propagandası için başvurularının son günü.
10 Temmuz Salı: Siyasi partilerin radyo ve televizyonda propaganda sıralarının belirlenmesi için YSK'da ad çekilecek.
11 Temmuz Çarşamba: Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.
12 Temmuz Perşembe: Seçim propagandası ve yasakları başlayacak.
15 Temmuz Pazar: Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.
17 Temmuz Salı: Taksirli suçlardan hükümlüler ile tutuklu seçmen listeleri kesinleştirilecek.
18 Temmuz Çarşamba: İlçe seçim kurulları, malzeme torbalarını sandık kurulu başkanlıklarına teslim edecek.
21 Temmuz Cumartesi: Seçim propagandası saat 18.00'de sona erecek.
22 Temmuz Pazar: Oy verme günü. Seçim yasakları saat 24.00'de sona erecek.

Haberin Devamı

 İŞTE SEÇİME GİRECEK PARTİLER

Haberin Devamı

YSK, 23. Dönem Milletvekili Genel Seçimine girecek siyasi partileri de belirledi. Seçime, 21 siyasi parti katılacak. Buna göre, seçime katılacak partiler şunlar:

Adalet ve Kalkınma Partisi, Doğru Yol Partisi, Anavatan Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Saadet Partisi, Demokratik Sol Parti, Genç Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Büyük Birlik Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Emek Partisi, Sosyaldemokrat Halk Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, İşçi Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Hürriyet ve Değişim Partisi, Demokrat Türkiye Partisi, Liberal Demokrat Parti, Aydınlık Türkiye Partisi.

MİLLETVEKİLLERİNİN İLLERE DAĞILIMI

Haberin Devamı

YSK, illerin seçim çevrelerine göre çıkaracakları milletvekili sayılarını da belirledi. Buna göre İstanbul'dan 70, Ankara'dan 29 ve İzmir'den 24 milletvekili seçilecek.

YSK'nın bugünkü toplantısında, Türkiye İstatistik Kurumu'ndan alınan 22 Ekim 2000 tarihindeki son genel nüfus sayımına göre, illerin seçim çevrelerine göre çıkaracakları milletvekili sayıları belirlenerek, il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına bu konuda genelge gönderildi. Milletvekillerinin illere göre dağılımı ise şöyle:

Adana: 14, Adıyaman: 5, Afyon: 7, Ağrı: 5, Amasya: 3,Ankara: 29, Antalya: 13, Artvin: 2, Aydın: 8, Balıkesir: 8, Bilecik: 2, Bingöl: 3, Bitlis: 4, Bolu: 3, Burdur: 3, Bursa: 16, Çanakkale: 4, Çankırı: 3, Çorum: 5, Denizli: 7, Diyarbakır: 10, Edirne: 4, Elazığ: 5, Erzincan: 3, Erzurum: 7, Eskişehir: 6, Gaziantep: 10, Giresun: 5, Gümüşhane 2, Hakkari: 3, Hatay 10, Isparta: 5, Mersin: 12, İstanbul: 70, İzmir: 24, Kars: 3, Kastamonu: 4, Kayseri: 8, Kırklareli: 3, Kırşehir: 3, Kocaeli: 9, Konya: 16, Kütahya: 6, Malatya: 7, Manisa: 10, Kahramanmaraş: 8, Mardin: 6, Muğla: 6, Muş: 4, Nevşehir: 3, Niğde: 3, Ordu: 7, Rize: 3, Sakarya: 6, Samsun: 9, Siirt: 3, Sinop: 3, Sivas: 6, Tekirdağ 5, Tokat: 7, Trabzon: 8, Tunceli: 2, Şanlıurfa: 11, Uşak: 3, Van: 7, Yozgat: 6, Zonguldak: 5, Aksaray: 4, Bayburt: 2, Karaman: 3, Kırıkkale: 4, Batman: 4, Şırnak: 3, Bartın: 2, Ardahan: 2, Iğdır: 2, Yalova: 2, Karabük: 3, Kilis: 2, Osmaniye: 4, Düzce: 3.

Haberin Devamı

YSK BAŞKANI AYDIN'IN AÇIKLAMASI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, Bilgisayar Destekli Seçmen Kütük Sistemi'nin çalışır durumda olduğunu belirterek, seçmen kütüklerinin Türkiye'nin her yerinde bilgisayar ortamında kayıtlı olduğunu söyledi. Aydın, YSK Başkanlığı'ndan ayrılırken, bugün yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi verdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Milletvekili sayısının 2000 yılındaki son nüfus sayımına göre hesaplandığını anlatan Aydın, illerin, 3 Kasım 2002 tarihindeki son genel seçimle aynı sayıda milletvekili çıkaracaklarını anlattı.
Aydın, seçmen listelerinin oluşturulma yöntemiyle ilgili bir soru üzerine, YSK'nın Bilgisayar Destekli Seçmen Kütük Sistemi (SEÇSİS) oluşturduğunu ve bu sistemin çalıştığını söyledi. Türkiye'nin her yerinde bilgisayar ortamında seçmen kütüklerinin kayıtlı olduğunu ifade eden Aydın, seçmenlerin çok büyük bölümünün T.C. kimlik numarasının belli olduğunu, çok az sayıdaki seçmenin kimlik numarasının da araştırıldığını kaydetti.

“TATİL YERİNDE OY KULLANILAMAZ”

Aydın, seçimin yaz aylarında yapılacak olması nedeniyle oy verme yerlerinin değiştirilip değiştirilemeyeceğinin sorulması üzerine, seçmen kütüğünün adrese dayalı olduğuna işaret etti. Kişinin gerçek adresi neresiyse seçmen kaydının da oraya kayıtlı olması gerektiğini dile getiren Aydın, “Tatildeki kişilerin adresi geçici. Kişi, 10 günlüğüne tatile gitmiş, seçim de o döneme denk gelmişse orada oy kullanma olanağı yok” dedi.

Haberin Devamı

Aydın, uzun süreli tatil ya da adres değişikliği yapanların durumunun ne olacağının sorulması üzerine ise kişinin seçmen kütüğüne kaydının yapılabilmesi için muhtar tarafından o yerde oturduğuna dair ikametgah belgesi verilmesi gerektiğini vurguladı. Aydın, 9-21 Mayıs tarihleri arasında seçmenlerin ya da seçmen kütüğünde hiç kaydı olmayanların bu işlemi yapabileceklerini sözlerine ekledi.

SİYASİ PARTİ REKLAMLARI

YSK, seçim döneminde radyo ve televizyon kuruluşlarının yayınlarına ilişkin ilkeleri de açıkladı. Buna göre, ilgili yasa hükümleri uyarınca, seçimlerde oy verme gününden önceki 24 saat içinde her türlü haber, röportaj gibi programlar veya reklamlar yoluyla kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla siyasi bir partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek yayınlarda bulunulmasına izin verilmeyecek. Bu yasaklara uymayanlar yayın ilkelerini ihlal etmiş sayılacak.
Kararda, 2954 sayılı TRT Kanunu'nun 5. maddesi ve 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunun 4. maddesinde radyo ve televizyon kuruluşlarının uymakla yükümlü oldukları yayın ilkelerinin ayrıntılı biçimde saptandığı belirtildi. Kararda şöyle denildi:
“3984 sayılı yasayla radyo ve televizyon yayınlarıyla ilgili girişim özgürlüğünün sınırlandırılması karşısında, siyasi parti reklamlarının yayınlanması konusunun radyo ve televizyon kuruluşlarının kamu hizmeti anlayışıyla yerine getirmeleri gereken işlevleri, tarafsızlık, fırsat eşitliğini sağlama yükümlülükleri göz ardı edilerek, salt girişim özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilemeyeceği; böyle bir değerlendirmenin demokratik toplum düzenini zedeleyeceği ortadadır.

Dolayısıyla siyasi parti reklamlarının yayınlanması konusunun yasayla düzenlenmesi; siyasi parti reklam yayınlarında radyo ve televizyon kuruluşlarının işlevlerini ve yükümlülüklerini yerine getirmelerini güvence altına alan, ayrıntılı bir yasal düzenleme yapılması gerekmektedir.

298 sayılı Yasanın siyasi partilerin radyo ve televizyonla doğrudan propaganda yapması konusunu düzenleyen 52. maddesi ise, getirdiği düzenleme dışında bir propaganda türü olduğunda kuşku bulunmayan siyasi parti reklamlarının yayınına olanak tanımamaktadır.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!