Mollaları kızdıran öpücük

Güncelleme Tarihi:

Mollaları kızdıran öpücük
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2007 00:00

Sokakta tesettür kurallarına uymayan kadınlara karşı yürütülen kampanyanın mimarı İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın öğretmenler günü vesilesiyle yaşlı öğretmeninin elini öpmesi tepkilere yol açtı. Aşırı muhafazakar Hizbullah Gazetesi, Ahmedinejad’ı şeriat kurallarına aykırı davranmakla suçlayarak "Bu tür ahlaksızlıklar dini ve kutsal değerlerin ihlál edilmesi sonucunu doğurur" dedi.

İRAN, sokakta makyajlı ve başörtüsünü gevşek bağlayan kadınlara yönelik başlatılan kampanyanın ardından bu kez öğretmenin eldivenli eline kondurulan masum bir öpücüğü tartışıyor. İran’ın muhafazakar Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın biraz esnek davranıp jest olsun diye önceki gün öğretmenler günü nedeniyle düzenlenen törende yaşlı öğretmenin elini öpüp alnına koyması dincileri feci kızdırdı. Bu öpücük ve öğretmenin eski öğrencisinin saygı gösterisine kucaklayarak yanıt vermesi "ahlaksızlık" suçlamalarına yol açtı.

Lübnan’daki Hizbullah ile sadece isim benzerliği bulunan aşırı dinci Hizbullah dergisi, "İslami rejimden bu yana Müslüman İran halkının hafızasında şeriat yasalarına aykırı bu tür bir görüntü yer almamıştır. Bu tür ahlaksızlıklar, dini ve kutsal değerlerin ihlál edilmesi sonucunu doğurur" dedi.

TENSEL TEMAS YOK

Yorumcular ise pardesü ve başörtülü kadının ellerinde de eldiven bulunduğunu, dolayısıyla tensel temas yaşanmadığına işaret ediyorlar. İran’da yürürlükte olan şeriat yasaları, yakın akrabalar dışında iki cinsiyet arasında fiziksel teması kesinlikle yasaklıyor. Batı’da aşırı muhafazakar olarak tanımlanan Ahmedinejad ve müttefikleri, ilk kez ülkedeki muhafazakarların tepkisini çekiyor değil. Ahmedinejad, stadyum tribünlerinin kadınlara açılmasını önerdiğinde yine şiddetli eleştirilere maruz kalmıştı. Cumhurbaşkanı yardımcılarından biri ise Türkiye’de kadınların dans gösterisini izlediği gerekçesiyle ülkeye döndüğünde eleştiri oklarına hedef olmuştu.

Hizbullah, el öpmeyle ilgili olarak "Bu şaşırtıcı eylem tam da müminlerin, cumhurbaşkanının kadınlara futbol maçlarını izleme hakkı verme kararını unutmaya çalıştığı bir dönemde geldi" dedi. Ahmedinejad’ın düşük ücret ve olumsuz çalışma koşullarından şikayetçi olan öğretmenlere jest olsun diye öğretmenin elini öpmüş olabileceği yorumları da yapılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!