Milletvekili borsası

Güncelleme Tarihi:

Milletvekili borsası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2007 00:00

Cumhurbaşkanlığı seçiminde kritik bir nokta haline gelen 367 tartışmaları, AKP için tek bir oyu bile değerli hale getirdi. Hatta sabah saatlerinde İnal Batu'nun CHP'den, öğlen saatlerinde ise Hamza Albayrak'ın AKP'den istifa etmesi dengeleri bozdu.

Bu doğrultuda gözler ilk olarak bağımsızlara çevrildi. Gül, bağımsızlarla konuştu ve ikna etmeye çalıştı. Ancak hepsi ikna edilse bile AKP 367'yi bulamıyor. Bu yüzden AKP'liler Anavatan, DYP ve CHP'de milletvekili avına çıktı. Pazarlıkların yarın yapılacak oylamaya kadar sürmesi bekleniyor. İşte CHP ve Anavatan ve DYP dışında kalan vekillerin tavırları:

Milletvekili borsası


OLUMLULAR

MECLİS'TE SON DURUM
Parti Adı  Üye Sayısı
AKP353
CHP151
ANAVATAN20
BAĞIMSIZLAR11
DYP4
Halkın Yükselişi Partisi 1
SHP1
Genç Parti 1
Toplam542
Ülkü Gökalp Güney (Bayburt):
Gül'e oy vereceği belirtiliyor

Süleyman Bölünmez (Mardin): Gül'e destek verecek

Fuat Geçen (Hatay): AKP'den milletvekili seçildi. 2006'da ihraç edildi. Geçen'in Gül'e oy vermesi bekleniyor.

Göksal Küçükali (İstanbul): AKP'den milletvekili seçildi. 2005'te AKP'den ayrıldı. Anvatan'a katıldı ancak 14 Mart 2007'de istifa etti. Küçükali'nin oylamaya katılarak Gül'e oy vereceği bildirildi.

Memduh Nacıoğlu (İstanbul): CHP'den parlamentoya girdi. 2005'te yollarını ayırdı. Gül'e destek olacağı söylendi.

OLUMSUZLAR
 

AKP'NİN 8 OYA İHTİYACI VAR

AKP'nin 353 sandalyesi var. Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın bir oyunu düşünce 352 kalıyor; 367'ye 15 eksik var.  Gül'ün şimdiye kadarki çabalarında 5'i bağımsız, 2'si Anavatan Partili 7 milletvekilinden söz aldığı kuliste konuşuluyor.
Bu durumda AKP'nin 367'i kişinin Meclis'teki oturuma katılmasını sağlamak için yarına kadar 8 milletvekilini daha ikna etmesi gerekiyor.

Zülfü Livaneli CHP'den milletvekili seçildi. 2005'te istifa etti. Oylamaya katılmayacağı belirtiliyor.

İnal Batu: CHP'den bugün istifa etti. DYP'ye katılacağı konuşuluyor. Oylamalara katılmayacak

Ersoy Bulut (Mersin): CHP'den milletvekili seçildi. 2005'te SHP'ye katıldı ancak 6 Eylül 2006'da bu partiyi bıraktı. Bulut, hurriyet.com.tr'den Saygı Öztürk'e yaptığı açıklamada oylamaya katılmayacaklarını vurguladı. Bulut, basın haklarında çıkartılan oylamada Gül'e destek verecekler iddialarından rahatsız olduklarını, Akalın ve Sayar'la birlikte oylamaya katılmayacaklarını vurguladı.

Hakkı Akalın (İzmir): CHP'den milletvekili seçildi. 2005'te ayrıldı. Görüşünü "Diğer iki arkadaşımla (Mustafa Sayar ve Ersoy Bulut) birlikte hareket edeceğiz" diye belirtmişti.

CEMAATLER BASKI YAPIYOR

Kulislerde pek çok cemaatin, DYP ve Anavatan içinde kendilerine yakın miletvekillerine 'oylamaya katılın, vebal altında kalırsınız' telkininde bulunduğu bilgisi dolaşıyor. Bu durumun özellikle Meclis'e AKP listesinden girip, sonradan DYP ve Anavatan'a geçen vekiller üzerinde etkili olabileceği öne sürülüyor.
Mustafa Sayar (Amasya):
CHP'den TBMM'ye girdi. 2005'te istifa etti, SHP'ye girdi. 2006'da SHP ile de yollarını ayırdı.

BELİRSİZ

Hamza Albayrak: (Amasya): Öğlen saatlerinde istifa eden Albayrak'ın bu hareketinin Köşk seçimleriyle ilgisi olmadığı partinin Amasya il teşkilatındaki yolsuzluklardan kaynaklandığı bildirildi. Ancak Albayrak'ın Gül'e destek verip vermeyeceği henüz açıklığa kavuşmadı.

 CHP'Lİ CANAN: OYLAMAYA GİDEBİLİRİM

AKP, 367 oyu bulmak için CHP ve Anavatan'dan milletvekillerini sıkı markaja aldı. CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan ilk tur oylamaya katılacağının işaretini verdi. Canan, "Henüz kararımı vermedim. Oylamaya gidebilirim. Parti yöneticileri bu süreçte başarısız bir sınav verdi. Emekli bir başsavcının peşine takılarak CHP'nin hareket etmesini doğru bulmuyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimi siyasi bir konudur. Mahkemeye kadar götürülmesine karşıyım" dedi.

YAŞAR NURİ ÖZTÜRK

CHP'den istifa ederek kendi partisini kuran Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk, Meclis'teki oylamaya katılmayacağını açıkladı.

EMİN ŞİRİN

Genç Parti'nin Meclis'teki tek milletvekili Şirin, hurriyet.com.tr'den Saygı Öztürk'e yaptığı açıklamada Meclis'teki oylamaya katılmayacağeını açıkladı. Şirin, Anayasa değişikliği yapıp Cumhurbaşkanını halkın seçmesi gerektiğini vurgulayan Şirin, şu an seçim sürecinde değil, AKP'nin adayını ataması sürecinde olduklarını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!