Nokta dergisine arama

Güncelleme Tarihi:

Nokta dergisine arama
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2007 12:07

TSK'nın basın hakkında hazırladığı Andıç belgesi ve Oramiral Örnek'e ait olduğu öne sürülen darbe planlarıyla ilgili haberler yapan ve haklarında suç duyurusu yapılan Nokta Dergisi'nin merkezine polis baskın düzenledi. Şu anda merkezde arama yapılıyor.

Haberin Devamı

 ÇALIŞANLAR BASKINI ANLATTI - Video

En son, Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’in “darbe yapılacağına ilişkin” ifadelerinin yer aldığı öne sürülen günlüğü yayınlan Nokta Dergisi'nde polis arama yapıyor. Dergi çalışanları çok sayıda polisin derginin tüm odalarında arama yaptığını söyledi. Polisin ilk iş olarak çalışanları duvarlara yaslıyarak üst araması yaptığı öğrenildi.

ASKERİ MAHKEME KARARI İLE ARAMA

İncelemenin, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığının başlattığı soruşturma üzerine, Genelkurmay Askeri Mahkemesinin aldığı karar doğrultusunda gerçekleştirildiği belirtildi.

Mahkeme kararında, Nokta'nın 5-11 Nisan 2007 tarihli sayısındaki bir yazı üzerine, Genelkurmay Başkanlığı tarafından ”Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Başkanlığına ait bir belgenin sızdırılması” olayı hakkında Askeri Savcılığa soruşturma emri verildiği hatırlatıldı.

ASKERİ SAVCILIK SUÇ DELİLİNİ İSTEDİ

Haberin Devamı

Kararda, bunun üzerine Askeri Savcılık tarafından, belgenin nasıl sızdırıldığı yönünde araştırma yapıldığı, soruşturma sürerken Genelkurmay Yardımcı Askeri Savcısı tarafından derginin Genel Yayın Yönetmeni aranılarak, ”dergide yer alan belgenin, suç delili niteliğindeki belgeleri teyit etmek amacıyla Nokta Dergisine ulaşılan şekliyle savcılığa gönderilmesinin” istendiği, bu hususta telefon görüşme tutanağı düzenlendiği anımsatıldı.

Genel Yayın Yönetmeninin, “belgelerin verilmesinin söz konusu olmadığını” söylediği, bu konuda basında bazı haberler de çıktığı belirtilen mahkeme kararında, şöyle denildi:

“Rıza ile teslim edilmeyen suç delillerinin aranması ve ele geçtiğinde zaptının zorunlu hale geldiği belirtilerek, soruşturma kapsamındaki bilgi ve belgelerle ilgili olarak gündüzleyin ve bir defaya mahsus olmak üzere, bir hafta süre ile geçerli olacak şekilde Nokta Dergisinin bina ve eklentilerinde, görevli tüm personel üstünde, iş yerindeki eşyalarında, şahıslara tevdi edilmiş kurumsal ya da özel bilgisayarlarında, bilgisayar programları ile bilgisayar kütüklerinde arama yapılmasına, bilgisayar kayıtlarından kopya çıkarılmasına, bu kayıtların çözülerek metin haline getirilmesine, bilgisayar, bilgisayar kütükleri ve bilgisayar programlarına şifrelerin çözümlenmemesinden dolayı girilememesi veya gizlenmiş bilgilere ulaşılamaması halinde çözümün yapılabilmesi ve gerekli kopyaların alınabilmesi için bu araç ve gereçlere yasal şartlar dahilinde el konulmasına, el konulacak bilgisayar, disket, CD ve benzeri elektronik cihazlar, doküman ve malzemeler üzerinde her türlü kriminal inceleme yapılmasına karar verilmesinin talep edildiği anlaşılmaktadır.”

Haberin Devamı

Askeri Savcılığın bu talebini değerlendiren mahkeme, gizlilik dereceli belgeleri sızdıranların yakalanmasına yönelik delil elde etmek için, Nokta Dergisine ulaştığı şekliyle belgenin elde edilebilmesi amacıyla, Basın Kanununu da dikkate alarak verdiği kararında, “Nokta Dergisinin bina ve eklentilerinde, adreste görevli tüm personel üstünde, iş yerindeki eşyalarında, şahıslara tevdi edilmiş kurumsal ya da özel bilgisayarlarında, bilgisayar programları ile kütüklerinde arama yapılmasını, bilgisayar kayıtlarından kopya çıkarılmasını, bu kayıtların çözülerek metin haline getirilmesini” uygun gördü.

Mahkeme, kararında, Askeri Savcılığın, araç ve gereçlere el konulması yönündeki talebini ise Anayasanın 30. maddesine aykırılık nedeniyle reddetti.

Haberin Devamı

TGS KINADI

TGS Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, Nokta Dergisi'nin “darbe günlükleri” ile ilgili haberi üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, bugün öğle saatlerinde mahkeme kararıyla ve savcı nezaretinde güvenlik güçleri tarafından işyerinde düzenlenen operasyonun, Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğünün ne denli ağır baskı altında olduğunu bir kez daha ortaya koyduğu ileri sürüldü.

Nokta Dergisi'ne düzenlenen operasyonun “hukuka aykırı” olduğu savunulan açıklamada, bu operasyonun, gazetecilerin haber kaynağını açıklamama hakkının ihlal edilmesi anlamını taşıdığı ifade edildi. Basın Kanunu, “gazetecilerin haber kaynağını açıklamaya zorlanamayacağını” açıkça belirtildiğine işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:

“Bu yasa hükmüne rağmen, Nokta Dergisi'ne düzenlenen bu operasyonun, soruşturma konusu haberin kaynağını ortaya çıkarma amaçlı olduğu anlaşılmaktadır. Hukuku hiçe sayarak yapılan bu uygulamayı kınıyoruz. Türk halkı, basın ve ifade özgürlüğünün önündeki yasal ve fiili engeller nedeniyle hak etmediği ölçüde zan altında bırakılmaktadır. Uygulayıcıların ve yasa yapıcıların hatalarının vebalinin gazetecilere ödettirilmesi yanlışından bir an önce vazgeçilmesini diliyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!