Mobil para transferinde işbirliği

Güncelleme Tarihi:

Mobil para transferinde işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2007 00:00

MasterCard Worldwide ve Dünya GSM Birliği (GSMA) uluslararası kişiden kişiye para transferini basitleştirmeye dönük programın pilot uygulamasını gerçekleştirmek için ortak çalışma yapacaklarını duyurdu.

Haberin Devamı

Başlatılacak olan pilot uygulama, dünyanın dört bir yanında geleneksel bankacılık hizmetlerinden yararlanamayan çok sayıda insanı hedefleniyor.

MasterCard Worldwide ve Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından 2007 yılında başlatılacak olan pilot uygulama, toplumun bankalardan uzak kalan kesimlerini, bir başka deyişle dünyanın dört bir yanında geleneksel bankacılık hizmetlerinden yararlanamayan çok sayıda insanı hedefleniyor. Pilot uygulama, MasterCard MoneySend programı ile Dünya GSM Birliği’nin bir araya gelerek belli bazı ülkelerde çalışan kişilerin Anavatanlarındaki yakınlarına ve arkadaşlarına çabuk, kolay ve güvenli bir biçimde para transferi yapabilmelerini sağlamaya yönelik olacak.

 

Haberin Devamı

Pilot uygulama öncelikle, kullanıcıların kendi ülkelerine düzenli olarak para gönderdikleri bölgelerdeki kişiden kişiye para transferleri üzerinde yoğunlaşacak. Uygulamada, alıcıların cep telefonu ağları üzerinden bir metin mesajı gönderilerek durumdan haberdar edilmesi ve bu insanların gönderilen tutarları, yerel bankaların açtığı banka kartı ve ön ödemeli kart hesapları vasıtasıyla alabilmesi öngörülüyor. Bu transferlerin yapılmasına imkan verecek spesifik çözümler, uygulamaya katılan Dünya GSM Birliği üyesi operatörler ve bunların iş ortağı olan mali kurumlarla birlikte, pilot uygulamanın gerçekleştirildiği her bir pazarın kendi gereksinimlerine göre yapılandırılacak.

 

Amaç büyümeden faydalanmak

 

MasterCard MoneySend hali hazırda kullanılan ’kişiden kişiye uluslararası para transferi’ programları karşısında hem pratikte hem de maliyette daha fazla avantaj sağlıyor. Gelişmekte olan ülkelerde cep telefonu kullanımındaki önemli büyümeden yararlanma amacıyla geliştirilen program, insanların daha geleneksel, fiziksel mali hizmetler altyapısından “geçiş yapmalarını” amaçlıyor. Bugün için, dünya çapında 2.5 milyarı aşkın cep telefonu bulunuyor. 2015 yılına gelindiğinde, bu rakamın beş milyarı geçmesi bekleniyor. İstatistiklere göre gelişmekte olan ülkelerdeki cep telefonu penetrasyonu gelişmiş ülkelerdekinden iki misli daha hızlı büyüme gösteriyor. GSMA’ya göre, cep telefonu ağları dünya nüfusunun %80’inden fazlasını kapsıyor.

 

Haberin Devamı

Program içindeki roller

 

MasterCard - GSMA ile yapılan anlaşma çerçevesinde, MasterCard küresel olarak entegre hale getirilmiş ağı vasıtasıyla MasterCard MoneySend programı için uluslararası işlem switch ve takas hizmetlerinin yanı sıra çeşitli ödeme kartı ürünleri sağlayacak. MasterCard ileri küresel bilgi işlem (processing) platformu – 160 farklı para birimi kullanarak – dünyanın dört bir yanındaki 210 ülke ve özel bölgede işlemleri işlemek gibi benzersiz bir özelliğe sahip. Platform, küresel ölçek ekonomileri yaratmada ve kritik bilgi işlem yeteneğinde neredeyse yüzde 100 kapasite kullanımı getiriyor. Ayrıca, MasterCard işlemin kendisine ait kısmını 120 milisaniye gibi büyük bir hızla switch edebilmekte (kurumlar arasında yönlendirebilmektedir) ve böylece önceleri mevcut para transferi hizmetlerinde parayı almak için saatlerce hatta günlerce beklemek zorunda kalan alıcılar için ödemelere büyük bir hız kazandırıyor.

 

Haberin Devamı

MasterCard müşterisi bankalar – Katılımcı MasterCard müşterisi bankalar gönderilen paraları MasterCard veya Maestro ödeme kartı ürünleri vasıtasıyla alıcılara ulaştıracaklar. Bankalar tüm para transferlerini yönetecek, kurallara uygunluğu sağlayacak ve bunun yanı sıra risk yönetimini de üstlenecekler.

 

GSMA — 700’ü aşkın cep telefonu operatörünü temsil eden küresel bir meslek örgütü olan Dünya GSM Birliği pazara hizmet götürülmesine yardımcı olabilmek için MasterCard Worldwide ile işbirliği yapacak. Her bir pilot pazardaki GSM Birliği üyesi operatörler abonelerine hizmet verilmesini sağlamak için yerel veya bölgesel seviyede bankalar ile işbirliğine gidecekler.

 

Haberin Devamı

Bu duyuruyu destekleyecek B-roll şu adresten indirilebilmektedir: http://www.largeblue.com/extranet/webershandwick/mastercard/broadcast.htm

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!