Bakan Koç'tan yeni gaf: Dinlerini şey edeyim

Güncelleme Tarihi:

Bakan Koçtan yeni gaf: Dinlerini şey edeyim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2007 15:51

Gafları ile sık sık gündeme gelen Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un, TBMM Türkçe’nin Korunmasını Araştırma Komisyonu’ndaki sözleri, komisyonun AKP’li üyelerini bile şaşırttı.

Haberin Devamı

Koç, komisyona bilgi verdikten sonra, Antalya’da kurulan Dinler Bahçesi’yle ilgili bir soruyu yanıtlarken, Dinler Bahçesi’nin yapımının sadece “jest” olarak görülemeyeceğini ihtiyacın da dikkate alındığını söyledi. İstanbul’da ya da başka bir ilde yeni bir dinler bahçesi oluşturma projeleri bulunmadığını belirten Koç’un bu sözlerinin ardından “Alanya’da 15-20 bin Alman yaşıyor, onların da dinlerini şey edeyim” demesi ise, komisyon üyelerinde şaşkınlık yarattı ve gülüşmelere neden oldu. AKP Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, bu sözlerin yanlış anlaşılabileceğini söyleyince Koç, önce “Ben mi dedim, ne dedim? Öyle bir şey demedim” dedi. Bakan Koç, daha sonra “Ben onlar da dinini yaşasın anlamında söyledim. Her şeyden bir anlam, bir şey çıkartıyorlar, eğer bundan da bu anlamı çıkaracaklarsa, bunu da yanlış anlarlarsa yuh olsun” diye konuştu.

TÜRKÇE İNGİLİZCE’DEN GÜÇLÜ

Koç, komisyonda ayrıca, dilin Allah’ı lütfu olduğunu belirtirken, “Diller de insanlar gibi uzun, kısa boylu, şişman veya zayıf olabilir” diye konuştu. Türkçe’nin İngilizce’den güçlü olduğunu söyleyen Koç, “İngilizce’nin arkasında Britanya ve ABD imparatorluğu olunca herkes selam duruyor” dedi.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi (DTCF), Türk Tarih Kurumu (TTK) ve Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kurulmasının önemine işaret eden ancak fakültenin öğretmen yetiştiren bir okula, TTK ve TDK'nın ise, devlet dairesine dönüştüğünü iddia eden Koç, TDK'nın dernek olarak kurulmasının doğru olduğunu savunarak, “Dili, devlet yönetemez” dedi. Türkçe’nin yozlaştığı, kirlendiği ve bozulduğu iddialarını reddeden Koç, Türkçe’nin Cumhuriyet dönemi dahil en parlak ve güçlü devrini yaşadığını, Türkçe’nin yok olduğu korkusu yaymanın gereksiz olduğunu söyledi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!