Bugün tüm yurtta hız ve alkol kontrolü var

Güncelleme Tarihi:

Bugün tüm yurtta hız ve alkol kontrolü var
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2002 01:53

Emniyet Genel Müdürlüğü, yeni bir uygulama ile bugün Türkiye genelinde aynı saatlerde hız ve alkol kontrolü yapılacağını duyurdu.

Emniyet Genel Müdürlüğü, bugün tüm yurtta trafik polislerinin radarla hız kontrolü ve alkol kontrolü yapmasına karar verdi. Bugün sabah 08.30 ile 18.00 saatleri arasında radarla hız konrolü yapılacak. Akşam 22.00 ile 24.00 saatleri arasında ise alkol kontrolü yapılacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü, trafik polislerinin bugün tüm yurtta radarla hız kontrolü ve alkol kontrolü yapmasına karar verdi. Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Feyzullah Arslan, kontrolleri önceden haber vermelerinin amacını ‘‘Amacımız, tuzak kurarak vatandaşlarımızı pusuya düşürmek değil, önceden uyararak aşırı hız ve alkollü araç kullanımını ortadan kaldırmak’’ diye açıkladı. Arslan, ‘‘Amaçlarımızdan diğerleri ise, kazaları, ölüm ve yaralanmaları, maddi kayıpları önlemektir. Denetimler, vatandaşımızın lehine, onların can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla yapılıyor. Biz tüm vatandaşlarımıza sadece Cumartesi günü değil, her zaman trafik kurallarına uymaya davet ediyoruz.’’

AVRUPA ÖRNEK ALINDI

Emniyet Genel Müdürlüğü yurt çapında ilk kez böyle bir uygulama yapıyor. Buna ‘‘şok uygulama’’ deniyor. Özellikle Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde sık sık bu tür uygulamar yapıldığını belirten Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanı Abdullah Bolcu, ‘‘Avrupa ülkelerinde, ayda en az bir kere bu tür şok uygulama yapılıyor. Sayın bakanımız Rüştü Kazım Yücelen'in imzasıyla genelge yaptık. Zaman zaman bu şok uygumlalara devam edeceğiz’’ dedi.

HANGİ KURAL İHLALİNE NE CEZA

HIZ SINIRI

Ülkemizde kent içinde özel otomobillere uygulanan hız sınırı 50 kilometre. Şehirlerarası yoldaki hız sınırı ise otomobiller için 90 kilometre. Otoyallardaki hız sınırı ise 120 kilometre. Yönetmelikte bu rakamlara yüzde 10 tolerans veriliyor. Hız sınırlarını yüzde 50 ye kadar aşan sürücüye 40 milyon lira para cezası uygulanıyor. Hız limiti yüzde 50'nin üzerinde aşılırsa, 80 milyon lira para cezası uygulanıyor. 5 kez tekrarında sürücünün ehliyetine 1 yıl süreyle polis el koyuyor.

ALKOLLÜ KULLANMA

Özel otomobil kullananlar için alkol limiti 0.50 promil. Bu rakamın üstüne çıkılırsa, birinci defada ehliyete 3 ay el konuluyor. İkinci defada 1 yıl el konuluyor. Üçüncüsünde ise mahkemeye gönderiliyor. Ehliyeti 5 yıl süreyle el konuluyor. Alkollü araç kullanana her defasında 80 milyon lira para cezası da uygulanıyor. Üçüncü kez alkollü yakalananın cezasını mahkeme veriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!