Baykal: Köprü ve otoyol zammı yargı kararıyla kaldırılmıştır

Güncelleme Tarihi:

Baykal: Köprü ve otoyol zammı yargı kararıyla kaldırılmıştır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2007 15:00

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, köprü ve otoyol zammının yargı kararıyla ortadan kaldırıldığını ifade ederek, “Bir an önce uygulamaya konulmasını istiyorum. Yargı kararıyla ilgili hukuk mücadelesi yeni bir aşamaya gelmiştir ve konu noktalanmıştır” dedi.

Haberin Devamı

Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, dün trafik kazasında yaşamını yitiren Anavatan Partisi Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Ömer Abuşoğlu'nun ailesine ve ANAVATAN camiasına başsağlığı diledi.

Polis teşkilatının kuruluşunun 162. yıldönümünün kutlandığını anımsatan Baykal, 162 yıl önce iç güvenlik sorununa yönelik olarak çağdaş bir yapılanma uygulamasının başlatıldığı kaydetti.

Osmanlı İmparatorluğu döneminden kökünü alan emniyet teşkilatının, Türkiye'nin, toplumun, hukuk sisteminin en temel kurumlarından biri olduğunu belirten Baykal, asayişin, hukukun üstünlüğünün; vatandaşın malının, canının, namusunun güvencesi bir kurum olarak görevlendirildiğini ifade etti.

Polis teşkilatının 152. kuruluş yıldönümünde Türkiye'nin çok önemli güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu bildiren Baykal, “Türkiyemizin sokaklarında, büyük şehirlerimizin meydanlarında can ve mal güvenliği hızla kaybolmaya başlamıştır. Türkiye, çok tehlikeli bir asayiş kaybı tablosunun içinden geçmektedir. Bugün büyük şehirlerde can ve mal güvenliği, en temel konu haline gelmiştir” dedi.

Haberin Devamı

“Son dönemlerde yaşanan olaylar, emniyet teşkilatımızda çok önemli ve ciddi yapısal sorunların ortaya çıktığını göstermiştir” diyen Baykal, şunları kaydetti:

“Bu konuları, çok ciddi değerlendirmemiz lazım. Bu değerlendirmeyi yaparken, polis teşkilatımızın Türkiyemizin bir temel kurumu olduğunu unutmadan, polislerimize sahip çıkarak, onların görevlerini hiçbir siyasi baskı altına girmeden, hiçbir dış telkinin karşısında boynu eğik hale düşürmeden; bildikleri gibi, mesleklerinin icabını yerine getirerek, vatandaşa hizmet üzere görev yapabilir hale dönüştürmek lazımdır. Bugün o noktada olduğumuzu söylemek mümkün değildir. Maalesef polis teşkilatımız kendi başına bırakılmış değildir. İçeriden, dışarıdan, yukarıdan, arkadan, önden müdahaleler vardır. Bunları ortadan kaldırmak, bu konuya el atmanın ilk temel şartıdır.”

Baykal, gelecek dönemde emniyet teşkilatına olan ihtiyacın giderek artacağını belirterek, iyi bir emniyet teşkilatının hukukun üstünlüğü, demokrasinin, insan haklarının temel güvencesi olduğunu kaydetti. Baykal, “O nedenle iyi emniyet teşkilatına kavuşmanın önemini bilmeliyiz, emniyetçilerimize değer vermeliyiz, sorunlarını anlamalıyız. Ve her türlü müdahaleyi ortadan kaldırarak, onların halkın, milletin, toplumun, devletin ve Atatürk Cumhuriyetinin güvenlik güçleri haline dönüşmesini mutlaka sağlamalıyız” diye konuştu.

KÖPRÜ VE OTOYOLLAR

Baykal, “müjde” niteliğinde bir gelişmeyi söylemek istediğini belirterek, otoyol ve köprülere anlamsız bir şekilde uygulanan ve milleti canından bezdiren yüksek zammın, CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen'in çabasıyla iptal ettirildiğini söyledi.

Haberin Devamı

“İstanbul'daki köprü zammı ve otoyol zammı, yargı kararıyla ortadan kaldırılmıştır” diyen Baykal, yargının, bu zammın, “makul, işin icabı bir uygulama olmadığını, sadece Hazinenin kazancını artırmaya yönelik bir fırsat gibi değerlendirildiğini, kamu hizmeti olduğunu” ifade ettiğini kaydetti. Baykal, ”Bir an önce uygulamaya konulmasını istiyorum. Yargı kararıyla ilgili hukuk mücadelesi yeni bir aşamaya gelmiştir ve konu noktalanmıştır” dedi.

ZİRAAT ODALARI

AK Parti'nin, ziraat odalarıyla ilgili Meclis gündemine getirdiği düzenlemeyi eleştiren Baykal, tarımda büyük sıkıntılar yaşandığını, çiftçinin iktidardan şikayetçi olduğunu söyledi.

İktidarın bütün gücüyle ziraat odaları seçimlerine müdahale ettiğini, devlet olanaklarını kullandığını öne süren Baykal, amacın, ziraat odalarını ele geçirmek olduğunu savundu. AK Parti'nin bu seçimleri kaybetmeye başlamasından sonra, ziraat odalarının çiftçiyle bağını koparabilmek için bir düzenleme getirildiğini, ”çiftçilik belgesine gerek yoktur” denilmeye başlandığını ifade eden Baykal, çiftçiliğin bir statü olduğunu, devletin bazı destekleri olduğunu anımsattı. Baykal, “Çiftçiyi etkisizleştirmenin bir yolunu bulurum anlayışı içinde, 'çiftçilik belgesine ihtiyaç yoktur' diye bir yasal düzenleme yapılıyor. Bu, Anayasaya, hukuka aykırıdır. Bu, yakışık almayan bir yaklaşımdır” diye konuştu.

“PANCAR ÜRETİCİSİNİN PEŞİNDE KOŞ”

Baykal, 2 yılda 1 milyon 312 bin çiftçinin tarlasını boşalttığını; buğday ve pancar fiyatlarının önceki yılların altında olduğunu öne sürdü. Baykal, ”Cargill'in peşinde koşacağına, pancar üreticisinin peşinde koş” dedi.

Haberin Devamı

Çiftçinin destek vermemesi üzerine, iktidarın, ziraat odalarının kökünü kazıtacak tedbirler aldığını öne süren Baykal, “Yakışmaz. Alma, düşünme. Demokrasiye sığmaz. Çiftçiye saygıyla bağdaşmaz. Ziraat odalarıyla uğraşma. Yanlış kavga, yanlış mücadele” diye konuştu.

Baykal, düzenlemenin Meclisteki görüşmelerinde mücadele vereceklerini, gerekirse Anayasa Mahkemesine götüreceklerini söyledi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!