LNG tankı patladı: 1 ölü

Güncelleme Tarihi:

LNG tankı patladı: 1 ölü
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2007 09:04

Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki bir otelin civarında LNG (Likit Naturel Gaz) tankının patlaması sonucu 1 kişi öldü, 10 kişi de yaralandı.

Haberin Devamı

ANTALYA'nın Serik İlçesi'ne bağlı turizm beldesi Belek'teki 5 yıldızlı Kaya Belek Oteli'ne ait sıvılaştırılmış doğalgaz tankına (Likit Naturel Gaz - LNG) dolum yapılırken patlama meydana geldi. Otelin mutfak bölümünün ağır hasar gördüğü patlamada şef kasap 32 yaşındaki Salim Sarı öldü, 2'si turist 10 kişi yaralandı.

Kaya Holding tarafından 9 yıl önce hizmete açılan ve geçen yıl yenilenen Belek Beldesi'ndeki 5 yıldızlı Kaya Belek Oteli'nin mutfak binasının açığında bu sabah saat 07.30 sıralarında büyük bir patlama oldu. Personelin binaya girip, müşterilerin de henüz kahvaltıya inmeye başladığı sırada meydana gelen patlama, 25 kilometre uzaklıktaki Serik İlçesi'nden de duyuldu. Gökyüzüne yükselen alevler, otelde kalan turistlerin yanı sıra çevredeki otelde kalanların da paniğe kapılmasına neden oldu. Otel personeli ve turistler kısa sürede tahliye edildi.

Haberin Devamı

Patlama sırasında otelin mutfak bölümü ağır hasar görürken, restoran bölümünün ve çevredeki diğer binaların camları kırıldı. Patlamanın olduğu anda mutfakta bulunan şef kasap Salim Sarı yaşamını yitirdi, Norveç ve Rus uyruklu 2 turistin de aralarında bulunduğu 10 kişi yaralandı.

Bölgeye itfaiye ekibi ile çok sayıda ambulans sevk edildi. Yaralılar, çevredeki özel hastaneler ile Serik Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

OTELDE 400 TURİST VARDI

506 odalı ve 1200 yatak kapasitesi olan otelde patlama anında 400 turistin bulunduğu belirtildi. Patlamada yaralanan Norveçli turist Olevilud Gustara, Rus turist Ruchkov Alexsanaira ile otel personelinden gece mutfak şefi Muhammet Özcan, muhasebe servisinde staj yapan Serik Ticaret Lisesi öğrencisi Sevgi Mete, Metin Özdere, İhsan Aköz, Ahmet Bulut, Ramazan Önlem, Hakan Kızılkaya ve tank operatörü Nami Dilgen'in kaldırıldıkları hastanelerde tedavilerinin sürdüğü, sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Olaya el koyan Serik Cumhuriyet Savcılığı, otelde inceleme başlattı. Savcılık, patlamanın nedenleri konusunda ilgili meslek kuruluşlarından bilirkişi talep etti.

OTEL VE FİRMANIN GÖRÜŞÜ

Otel Genel Müdürü Zafer Tamer, “Patlama otel binası içinde değil bahçedeki mutfak bölümünün yanında oldu. Yaralıların sağlık durumu gayet iyi. Hafif sıyrıklarla atlatmışlar. Gaz tankının sorumlu firması, inceleme yapıyor. Patlamayla ilgili kesin nedenleri, ondan sonra öğreneceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Antalya Şubesi Başkanı Yusuf Akçay, otellerin projelerinde bulunmamasına rağmen, her otelin girişinde yakıt tankları olduğunu, ancak bunların denetlenmediğini öne sürdü. Yusuf Akçay, patlamayla ilgili şunları söyledi:

“Önlem alınmaması halinde, otel bahçelerindeki yakıt tankları son derece tehlikeli. Projelerinde bulunmamasına rağmen otellerin girişlerinde akaryakıt tankları bulunuyor. Bu tanklara denetim yapılmıyor. Otellerdeki akaryakıt ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ile sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) tankları TSE standartlarına göre yapılmalı. Tanklar mutlaka güvenlik ve kontrol altında tutulmalı ve gaz sızdırıcı önlemler alınmalı.”

Haberin Devamı

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel de patlamanın ardından otele gelerek incelemelerde bulundu ve yetkililerden bilgi aldı.

LNG TANKINDAKİ PATLAMANIN NEDENİ

Makine Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Mustafa Karaman, oteldeki patlamanın, gaz kaçağından meydana geldiğinin anlaşıldığını bildirdi. Karaman yaptığı yazılı açıklamada, likit naturel gaz patlamasından kaynaklı iş kazasının kendilerini derinden üzdüğünü ifade etti. Karaman, şu bilgileri verdi:
   
“Elde ettiğimiz veriler doğrultusunda LNG (Sıvılaştırılmış doğal gaz) tankının değiştirilmesi aşamasında otelin gazsız kalmaması için CNG (Sıkıştırılmış doğal gaz) tankeri kullanıma alınmıştır. Bu değişimin ardından kaçak gaz zamanla otelin belli bir bölümüne yayılmış ve patlama meydana gelmiştir. Doğal gaz maddesinin yüzde 5-15 arasında havaya karışması çeşitli patlamalara neden olmaktadır.”

Haberin Devamı

Bu patlama ilk değil

ANTALYA'da daha önce de otellerde meydana gelen patlamalar şöyle:

* 19 EKİM 2004
Antalya'nın Alanya İlçesi'ne bağlı Konaklı Beldesi'ndeki Konakhan Hamamı'ndaki sıcak su kazanına kaynak yapılırken, gaz sızıntısı olan LPG tankı patladı. Olayda 12'si turist 18 kişi yaralandı. Yaralılar arasında bulunan İsveçli turist 58 yaşındaki Sonja Birgit, tedavi gördüğü hastanede 10 gün sonra yaşamını yitirdi.
* 11 OCAK 2005
Manavgat İlçesi'ndeki 5 yıldızlı Club Voyage Sorgun Select Otel'de LPG tankının yerinin değiştirilmesi sırasında gaz aktarımı yapılırken patlama oldu. Gaz sıkışmasından kaynaklanan patlamada çoğunluğu otel çalışanı olmak üzere 28 kişi yaralandı. Ağır yaralanan teknik elemanlar Ramazan Kızılboğa ve Abdullah Yüksel, hastanede kurtarılamadı.
* 20 NİSAN 2005
Alanya İlçesi’ne bağlı Konaklı Beldesi’nde faaliyet gösteren bir otelin mutfağındaki LPG tankının bakımı sırasında çıkan yangın, otelde bulunan turistlerin panik yaşamasına neden oldu. Kısa sürede büyüyen alevler, 2 saatte söndürüldü. Dumanlardan etkilenen 3 otel personeli tedavi edildi.
* 24 HAZİRAN 2006
AKP'nin 7'nci İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nı yaptığı Kundu'daki IC Green Palace Otel'in girişinde bulunan LPG tankındaki gaz kaçağı paniğe neden oldu. Otelin mutfak bölümünde kullanılan tanka dolum yapıldıktan bir saat sonra gaz sızıntısı başladı. Bunun üzerine Başbakanlık korumaları alarma geçti. Gaz kaçağı, teknik ekibin çalışması sonucu giderildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!