Almanya'da şeriat tartışması kızıştı

Güncelleme Tarihi:

Almanyada şeriat tartışması kızıştı
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2007 18:21

ALMANYA'da Frankfurt Asliye Mahkemesi'nde Şeriat eses alınarak verilen karara tepkiler artıyor. Almanya'nın ünlü feministi Alice Schwarzer, "Hukuk sistemimiz İslam tehdidi altında" derken, Türk kökenli politikacılar Hakkı Keskin ve Bilkay Öney de kararı sert bir dille eleştirdiler.

Haberin Devamı

Frankfurt'ta eşinden şiddet gördüğü için boşanmak isteyen Müslüman kadının isteğini “Kuran'da erkeğin kadının üstünde hakimiyeti vardır” diyerek reddeden hakime Sol Parti.PDS federal milletvekili Hakkı Keskin ve Berlin Eyalet Parlamentosu Yeşiller milletvekili Bilkay Öney'den de tepki geldi. Hakkı Keskin yaptığı açıklamada, “Mahkemenin verdiği karar abestir ve İslam hakkında toplumda zaten var olan ön yargıları bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde körüklemektedir. Kadına karşı şiddetin her formuna karşı konulmalı ve unutulmamalı ki

/images/100/0x0/55eb0cb6f018fbb8f8a7c008
Anayasa herkes için geçerlidir. Almanya'nın şeriat hakimine ihtiyacı yok” dedi.

KARAR SAÇMA

Haberin Devamı

Bilkay Öney de Frankfurt'lu hakimin kararının saçma olduğunu ve aynı zamanda ırkçılık içerdiğini belirtti. Öney, “Bütün kadınların korunmaya hakkı vardır ve Anayasa'nın verdiği bu hak din veya millet farkı gözetmeksizin herkese uygulanmalıdır” dedi. Bu karar ile kamu kuruluşlarında kültürler arası eğitim ve göçmen kökenli çalışan eksikliğinin tekrar ortaya çıktığını kaydeden Öney, “Kadınların İslam'da dövülebileceği inancı bütün dünyada görülen bir yanlış inanış. Kuran'ın bu konuyla ilgili ayeti yoruma açık bir ayettir. Peygamberimiz Hz. Muhammed de 'Kadınlara vurmayın. Kadınlara vuran mahlukların en kötüsüdür' diye buyurmuştur” açıklamasında bulundu.

 Hukuk sistemimiz tehdid altında

/images/100/0x0/55eb0cb6f018fbb8f8a7c00a

EMMA Dergisi genel yayın yönetmeni feminist Alice Schwarzer Frankfurt'lu yargıcın verdiği kararın tek olmadığını söyledi. Schwarzer, “Maalesef bu karar bir ilk değil. Daha önce de namus cinayeti davalarında suçlular farklı bir kültürü temsil ediyorlar denerek yargılandı. Hukuk sistemimiz uzun bir zamandır sistematik olarak İslami kurallara tabii tutuluyor. Fakat bir hakimin Anayasa'yı bırakıp da şeriat kurallarına göre konuşması kabul edilemez” diye konuştu.

Haberin Devamı

 HAKİM MESAJ GÖNDERDİ

Frankfurtlu kadın hakim, mahkeme sözcüsü Bernhard Olp aracılığıyla mesaj gönderdi. Olp, AP Ajansına yaptığı açıklamada kadın hakimin gelişmelerden çok üzgün olduğunu, verilen tepkilerden ürktüğünü, evlilikte şiddet kullanılmasından yana olmadığını söyledi. Mahkeme sözcüsü: "Hakim, Faslı kadının kocasının olası saldırılarından korumak için herşeyi yaptığına inanıyor. Kendisi, boşanma işlemini hızlandırmak için maddi yardım sağlanması için girişimde bulunmayı redderken bir yıllık sürenin dolmasına karar vermiş ve kararına gerekçe ararken de Kuran'daki sureyi bulmuş. Kuran'daki sureleri Alman Yasaları'nın üzerinde tuttuğu gibi bir yorumu da asla hesaba katmamış dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!