Taşlı kot cenneti Laleli

Güncelleme Tarihi:

Taşlı kot cenneti Laleli
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2002 01:44

Cıvıl cıvıl renkleri, uçuk modelleri ve aksesuarlarla göz alan Laleli sadece bavul turizminin merkezi değil, modanın da esin kaynağı. Laleli'de şu anda taşlı, baskılı, desenli, çilek renkli kotlardan geçilmiyor. Önümüzdeki günlerde dantelli kot patlaması yaşanacak.

Bavul turizmiyle Türkiye'nin en büyük açık pazarlarından biri olan Laleli'de en uçuk tasarımları bile bulmak mümkün. Doğu Avrupa'ya yönelik olarak çalışan giyim üreticilerinin kendi stilistleri var. Stilistlerin bavul turizmi için çizdiği modeller iç piyasadaki ürünlere de esin kaynağı oluyor.

Laleli'de firmaların sıcak yaz, paskalya ve okul dönemi olarak üç ayrı dönemi var. Yılbaşından paskalyaya kadar abiye elbise, okul zamanı etek ve gömlek, sıcak yaz döneminde ise cıvıl cıvıl modeller satılıyor. Bu üretimin çoğu kadınlara yönelik. Zaten gelen müşterilerin yüzde 90'ı kadın.

Laleli'de şu sırada sıcak yaz dönemi öncesi ara dönem yaşanıyor. Jean ön planda. Rengarenk, taşlar ve desenlerle süslenmiş olarak karşımıza çıkıyor. Her tür kabartma, çiçek deseni, ilginç figürler görüyorsunuz. Bunların çoğu da parlak taşlarla süslü. Hayvan baskısı desenler hep moda. Renkte de çok çeşit var. Eskitilmiş, kırmızı beyaz karışımı çilek baskı, bordo, gri ve kiremit tonları revaçta. Modellerde bol paça, İspanyol paça, rahat ve cep sayısı çok montlar tercih ediliyor. Aksesuarlarda altın ve gümüş rengi göz alıyor. Geometrik aksesuarlar, kürk, kuş tüyü, çiçek ve çizgi film kahramanları şeklinde işlemeler, duvar yazıları moda.

Laleli'ye Rusya başta olmak üzere, Polonya, Yugoslavya ve Bulgaristan'dan müşteriler geliyor. Bazen de telefonla sipariş veriyorlar. Yerli esnaf yurt dışına da açılmış durumda: Bir çoğunun İngiltere, Fransa, Rusya ve Balkan ülkelerinde mağazaları ya da ortaklıkları var.

Kalite ve modelden çok fiyata bakan müşterilerin çoğu Türkiye yerine artık Çin'e gidiyor. Çünkü Çin'de işçilik ucuz, enflasyon düşük. Çok mal alındığında kargo parasını da onlar karşılıyor. Çin'den sonraki en büyük rakip Tayvan. Müşteriyi Türkiye'den en çok uzaklaştıran yüksek maliyet ve vergiler, kapkaç ve kötü muamele.


DOĞU AVRUPA’NIN LALELİ'DEKİ DÖRT DURAĞI


FİMKA: Sadece kadın giyim üzerine çalışıyor. Modeller Avrupa trendlerine göre belirleniyor. Fimka'da 5 bin çeşit ürün var, 23 firmanın da ürünlerini temsil ediyor. Pantolonlar 12-15, bluzlar 8-11, taşlı kotlar 10-17 dolar. Mağazanın bir bölümü bar için ayırmışlar. Arıca mağazanın yan tarafında oteli var. Müşteriler ücretsiz olarak otel ve yemek hizmetinden yararlanıyorlar. Havaalanında karşılanıyor, dönerken de aldıkları ürünlerle birlikte havaalanına bırakılıyorlar.

LA CITY: Laleli'den başka Osmanbey ve Mahmutpaşa'da şubeleri var. Onlarda stilistlerle çalışıyorlar. İlk olarak deneme amaçlı üretim yapılıyor. Daha sonra tutan modellerle üretime devam ediyorlar. Fiyatlar ortalama şöyle: Bluzlar 4-17, ceketler 12-20, pantolonlar 7-14 dolar.

İSİS JEANS: Laleli, Beyazıt, Osmanbey ve Merter'deki mağazalarının yanı sıra İngiltere ve Fransa'da bağlantılı çalıştıkları firmalar var. Firma iki stilistle çalışıyor. Ürünler piyasaya çıktıktan sonra taklitleri üretildiğinden o model ikinci kez üretilmiyor ve yeni model yapılıyor. Fiyatlar: Bluzlar 8, tulumlar 25, montlar 17-35, pantolonlar 17-25 dolar.

FAİTH SHOP: Laleli'de iki şubesi var. Ürünlerinde canlı renkler ön planda. Yazın Almanya'dan katolog getirip ona göre model belirledikleride oluyor. Pantolon en çok sattıkları ürünlerin başında geliyor. Fiyatlar: Pantolonlar 4-12, ceketler 15, bluzlar 2-10, etekler 4-11 dolar.


Kore halk dansları

2002 Dünya Kupası'nın iki ev sahibinden biri olan Güney Kore, maçlardan önce tanıtım faaliyetlerine ağırlık verdi. 25 Mart Pazartesi AKM Konser Salonu'nda sahnelenecek olan Kore Geleneksel Dans ve Müzik Gösterisi de bunun bir parçası. 10'u erkek, 30'u kadın 40 kişiden oluşan Jung Je Man Dans Grubu'nun yapacağı gösteride, Budizm'den Şamanizm'e, Yelpaze Dansı'ndan Turna Kuşu Dansı'na ilginç motifler sergilenecek.

Paşabahçe'nin yeni butiği Carrefour'da

Paşabahçe'nin Kozyatağı Carrefour'daki mağazası, butik konseptiyle yeniden düzenlendi. Burada Osmanlı, çeşm-i bülbül, Beykoz, Anadolu medeniyetleri gibi özel yapım teknikleriyle üretilen koleksiyon serileri, kristal, porselen ve gümüş sofra ürünleri, sofra aksesuarları bulunuyor.

Fransızca kitap haftası

Türk-Fransız Ticaret Derneği, Fransız Kültür Merkezi, France Edition ve Efy Kitabevi, Taksim'de bulunan Fransız Kültür Merkezi'nin sergi salonunda bir kitap fuarı düzenliyor. Cle International, France Edition, Hachette/Hatier ve Unipress gibi yayınevlerinin katıldığı fuar, pazartesi başlayıp 31 Mart'a kadar 10.00-20.30 arasında açık olacak.

Fazıl Say burslu İTÜ öğrencileri için çalacak

İş Sanat Kültür Merkezi'nde pazartesi akşamı Fazıl Say, kemancı Cihat Aşkın ve İstanbul Oda Orkestrası eşliğinde hem kendi eserlerini (Sonat, İpekyolu) hem de Mozart (la majör piyano konçertosu KV 414) çalacak. Konserin geliri İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı himayesinde öğrenim gören 1200 İTÜ öğrencisinin eğitimleri için kullanılacak. Sponsoru Alcatel Teletaş olan konserin bileti 35 milyon lira. Tel: 212-230 73 71-246 64 05.

D&R'da hediye günleri

D&R mağazalarında 1 Nisan'a kadar sürecek kampanyada alışveriş yapan müşteriler her 20 milyon liralık alışveriş karşılığında bir hediye ürün kazanıyor.

Yataş'ta KDV indirimi

Yataş'ın son kampanyasında peşin veya taksitli alımlarda 18 KDV indirimi yapılıyor. Peşin alımlarda buna ek olarak yüzde 10 indirim daha var. Tüm ürünlerde 10 aya varan vadeler düzenleniyor.

İzmit Outlet Center'da panayır

İzmit Outlet Center'da 31 Mart'a kadar sürecek olan Geleneksel Ucuzluk Panayırı'nda her mağaza, ürünlerini ağazalarının önlerinde kurdukları tezgahlarda sergiliyor. Merkezde 39 fabrika satış mağazası, 200'ü aşkın büyük marka satılıyor. (Tel: 0262-335 31 73).


Evlerini lokanta yaptılar


Konak Cafe & Bar, mimari açıdan Türkiye'de bir benzerinin bulunmadığı Tarihi Kentler Birliği tarafından tescil edilmiş 400 yıllık restore edilmiş bir konakta yer alıyor. Kent merkezinde olduğu için ulaşım sıkıntısı çekilmeyen Konak'ın 100 araçlık bir otoparkı var. Daha önce ev olan ve o evde doğum büyüyen 3 kardeş tarafından lokantaya çevrilen Konak üç katlı. Yaz aylarında masaların kurulduğu balkondan manzara seyredilebiliyor. Haftanın yedi günü canlı müzik yapılıyor. Her gece saat 04:00'e kadar açık.


İpek kumaşın kalbi


Kozahan Bursa ve çevre illerden gelen ipek kumaşın satıldığı yer. Osmanlı döneminden bugüne neredeyse hiç değişmeyen Kozahan'daki mağazalar doğal dokuyu bozmadan tasarlanmış. Kozahan'ın üst katındaki 50 oda mağazaya çevrilmiş. Bu odalarda ipek ürünleri satılıyor. Mağaza önlerine ve vitrinlere konulan ipek elbiseler ve fularlar göz kamaştırıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!