Tüketici borcu arttı

Güncelleme Tarihi:

Tüketici borcu arttı
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2007 09:59

Vatandaşın, bankalara olan kredi kartı ve tüketici kredisi borcunun 70 milyar YTL'ye ulaştığı, yaklaşık 40 milyon kredi kartından 29 milyonunun risk altında olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Tüketiciler Birliği Adana Şube Başkanı Ramazan Yıldız, kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarının her geçen gün arttığını söyledi. Kredi borçlarının artmasının iyi olmadığını, kredi kartının yanı sıra son aylarda konut ve otomobil kredilerinde ciddi bir sıkışıklık hissettiklerini belirten Yıldız, kullandıkları kredileri ödeyemeyen ücretli ve dar gelirli kesimin çareyi başka kredi kaynaklarında aradığını ifade etti.

Yıldız, bankalara olan borcun 70 milyar YTL'ye ulaştığını ifade ederek, bunun yaklaşık 24 milyar YTL'sini kredi kartı borçlarının oluşturduğunu ifade etti.  Özellikle kredi kartına yönelik önümüzdeki aylarda sıkıntılı günlerin ortaya çıkacağını anlatan Yıldız, “Türkiye'deki yaklaşık 40 milyon kredi kartından 29 milyonu risk altında. Şuanda kredi kartı borcu olanların yüzde 40'ı sadece asgari tutarı ödüyor” dedi.

Haberin Devamı

Yıldız, kredi kartını programlı olarak kullananların bir bölümünün ödemelerini düzenli olarak gerçekleştirdiklerini, ancak bu yüzde 60'lık dilim içerisinde hiçbir ödeme yapmayanların da ağırlıklı bir kesim olarak yer aldığını ve borçlarının katlanarak faiziyle arttığını vurguladı.

KREDİ KARTI TSUNAMİSİ

Kredi kullanımındaki artışta halkın zorunluluğunun yanında bankaların tüketici kredisini kullandırmaya yönelik çalışmalara ağırlık vermelerinin de etken olduğunu bildiren Yıldız, şunları kaydetti:

“Vatandaş sonradan ödemeyecekmiş ve kendisine avantaj sağlamış gibi rahatlıkla harcama yapıp bütçelerini aşıyor. Bankalar ise geçen yılın sonlarına kadar her köşe başında kurdukları stantlarda kredi kartı dağıtarak toplumu kartlanmaya doğru götürdü. Dağıtılan kartların düzensiz yapılan harcamalar sonunda borcu arttı. Tedbir alınmadığı taktirde de yaz aylarında muhtemelen kredi kartı tsunamisi yaşanacak.”

Yıldız, önlem olarak BDDK'nın çıkan Banka ve Kredi Kartları Yasası'na göre bankaları her önüne kart vermemeleri konusunda denetlemelerini istedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!